Inaintasul Geoana
De departe, partidul cu cei mai activi blogeri este PSD. Primul politician notoriu care a inceput sa scrie a fost Mircea Geoana. Spre deosebire de unii dintre colegii sai care comenteaza si probleme personale, presedint
Inaintasul Geoana
De departe, partidul cu cei mai activi blogeri este PSD. Primul politician notoriu care a inceput sa scrie a fost Mircea Geoana. Spre deosebire de unii dintre colegii sai care comenteaza si probleme personale, presedintele PSD si-a folosit jurnal on-line doar pentru a posta comentarii politice. Mult mai pragmatic, Adrian Nastase a intuit ca blogul poate avea si rol de arma politica si a inceput sa se rafuiasca cu Mircea Geoana prin intermediul propriului jurnalul on-line. Presedintele PSD a promis, nici mai mult nici mai putin, ca va replica atacurilor tot pe internet. Nici primarul liberal al sectorului 1 Andrei Chiliman nu a pierdut ocazia sa se razboiasca cu edilul Bucurestiului Adrian Videanu pe teme de administratie. Din peisajul blogosferei nu a putut lipsi nici Viorel Hrebenciuc care, desi nu e posesor de jurnal pe Interent, posteaza comentarii ori de cate ori este nevoie sa-si apere imaginea sau sa se disculpe. Blog-mania a ocolit insa Palatele Cotroceni si Victoria. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au jurnale on-line care nu sunt produsul muncii lor. Doi tineri le-au creat spatiile virtuale in speranta ca cei doi politicieni vor fi interesati de comunicarea pe Internet. Nici unul nu a apasat insa tastatura. Cel al lui Basescu are ca motto: "Sa cititi bine!", in timp ce blogul lui Tariceanu se intituleaza sugestiv "Draga Traiane! Biletele virtuale". Ca si seful lor de la Cotroceni, democratii au evitat blogurile. Printre politicienii cu chef de scris pe Internet s-au remarcat si Cozmin Gusa (PIN) sau ministrul suspendat al Comunicatilor Zsolt Nagy, ultimul reusind performanta de a avea doua jurnale on-line: in romana si maghiara. (R.A.)
Hrebenciuc dijo si Nastase blogger rau
Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase sunt doi politicieni cu notorietate care au intrat in blogosfera. Primul posteaza doar comentarii, se semneaza cu "Hrebenciuc dijo" si intervine mai ales pe blogurile jurnalistilor. Al doilea a devenit blogger a primit pagina web cadou de ziua sa. De peste o luna, postarile sale au devenit principalul mijloc prin care Nastase contesta actuala conducere a PSD si prin care isi pregateste revenirea in prim-planul politicii.
Zilele trecute, pe la 4 dimineata, "Hrebenciuc dijo" a tinut sa faca o "declaratie socanta". "Eu, Hrebenciuc sunt unul din cei mai curati politicieni. De 18 ani nimeni nu a putut demonstra contrariul. Imi pare rau pentru voi, dar voi ramane in continuare o NUCA tare. In alta ordine de idei, nu vi se pare ciudat faptul ca principalii mei detractori sunt fostul presedinte Constantinescu si Basescu...". Hrebenciuc nu s-a tinut departe de comentarii nici atunci cand a fost banuit ca vrea sa-si faca PR folosindu-se de povestea de amor dintre fiul sau si fiica presedintelui Basescu. "Nu va mai framantati, nu-mi fac nici un fel de PR. Nu ma alearga nici procurorii, pentru ca nu au motive, nu ma dau afara nici de la partid, pentru ca nu sunt numit in functie de conducerea aleasa. (...) Cum crezi ca as putea sa-mi folosesc copilul pentru rezolvarea eventualelor mele probleme?".
Nastase se rafuieste cu Geoana
Fostul premier a reusit, in doar cateva saptamani, sa atraga atentia ziaristilor si colegilor din partid asupra blogului sau.
Geoana a fost acuzat deschis ca ar fi orchestrat sau macar ar fi sustinut o campanie de denigrare a fostului sef al PSD prin intermediul dosarelor penale.
Apoi Nastase i-a imputat faptul ca a refuzat sa aiba o intalnire fata in fata, desi presedintele PSD fusese initial de acord.
Acuzele au fost suficient de serioase astfel incat Geoana sa riposteze in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul din Kiseleff. Exista si un revers al medaliei pentru Nastase. Imediat dupa lansarea blogului sau, a aparut varianta contrafacuta in care sunt postate comentarii "in raspar" cum ar fi: "Bombonel va dialoga azi cu Robert Turcescu. Din nou se va abtine de la a da raspunsuri concrete si se va invarti in jurul cozii victimizandu-se." (Adrian ILIE, Roxana ANDRONIC)
Adriean Vidul Minune
Pedistii nu se inghesuie in blogosfera, desi mentorul lor Traian Basescu a fost primul care a folosit pe scara larga Internetul ca arma politica. Doar primarul Videanu a intrat in acest univers virtual, dar fara voia lui.
Exista o adresa videanu.blogspot.com, dar acolo primarul este gratulat cu numele de VideaNU sau Adriean Vidul Minune. Acest blog se afla in concurenta cu antivideanu.blogspot.com, supranumit "Blogul bucurestenilor exasperati". Aici poate fi lecturat "jurnalul senzational de banal" al lui Videanu, o prezentare fictiva, dar foarte amuzanta a intamplarilor prin care trece edilul Capitalei: o aventura pasionala cu Elena Udrea sau peripetiile sale ca personaj din "Pulp fiction". Este clar ca Videanu a pierdut batalia in spatiul virtual. Pe site-ul sau oficial nu s-a schimbat nimic de cand a fost ales primar. Inca mai este prezenta o fotografie cu un Tariceanu zambitor care spune "am pierdut cel mai bun ministru, insa ca bucurestean, am castigat cel mai bun primar". (A.I.)
Chiliman, indragostit si meloman
Primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman sustine ca navigheaza in spatiul virtual in interes de serviciu, pentru a intelege ce-l "doare pe Bucuresti".
"Oamenii care traiesc in Bucuresti nu-l inteleg. N-au timp... Intotdeauna am simtit ca orasul trebuie sa fie o extensie a propriei case. Acum mi-am creat un spatiu. Virtual. In care pot afla ce-l doare pe Bucuresti. Si pot spune ce nu-mi place. E doar un blog. De primar. Indragostit de Bucuresti", marturiseste Chiliman, pe blogul cu pricina. Tot in spatiul virtual, primarul comenteaza evenimentele la zi, si isi afirma dragostea pentru legendarii "Rolling Stones". Dand dovada de o interesanta artisticitate, primarul-meloman prefera sa descrie drumul spre concertul Stones, fara a spune nici o vorba despre prestatia trupei ca atare. Povestea este scrisa cu penel de primar, edilul descriind intr-un stil "urbanistic" strazile pe care merge cu masina. "Scap, in sfarsit, din Primarie, ma urc in masina, ies in viteza din parcare si ma opresc dupa intersectie. Blocaj pe Banu Manta (...) Trec pe Mihalache (fost 1 Mai), fac dreapta spre Aviatorilor, si ma intepenesc iar. Blocaj pe Ion Mincu", descrie degajat primarul-meloman, infernul strazilor bucurestene. Chiliman isi uziteaza blogul si pentru a isi regla conturile cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, comentand o serie de afirmatii ale democratului privitoare la cazul "Bordei". (Razvan GHEORGHE)
Nastase are cele mai multe
Majoritatea blogurilor politicienilor nu sunt inregistrate in directorul Trafic.ro, fapt care nu permite aflarea cu exactitate a numarului de utilizatori care au accesat paginile respective. Ex-premierul Adrian Nastase a sustinut ca, la numai trei saptamani dupa inaugurarea blogului personal, acesta beneficiase deja de aproximativ 100.000 de accesari. La polul opus, blogul liberalului Relu Fenechiu a fost vizitat doar de 6226 de utilizatori. De asemenea, blogul anti-Fenechiu ocupa locul 13.436 in clasamentul general al blogurilor. (D.I.)
Kelemen si Nagy, in maghiara
Unul dintre primii demnitari romani care au adoptat moda blogurilor, constienti de atuurile comunicarii via Internet, a fost ministrul suspendat al comunicatiilor, Zsolt Nagy, care si-a infiintat un prim jurnal inca din toamna lui 2006. Udemeristul a reusit sa-si scoata rapid blogul din anonimat, nascand controverse prin postarile sale exclusiv in limba maghiara, in ciuda faptului ca este cetatean roman si membru al Guvernului. Inevitabil, surpriza pregatita de udemerist i-a atras publicitate, ministrului imputandu-i-se faptul ca se adreseaza romanilor in ungureste. Ulterior, Nagy si-a insusit criticile si a creat un jurnal in romana, nerenuntand insa la cel in maghiara. La doar o luna dupa ce si-a facut casa pe Internet, in decembrie 2006, Nagy se confesa in blog: "Lumea mi s-a intunecat in fata ochilor", referindu-se la acuzatiile de tradare si spionaj, care au dus la inceperea urmaririi penale impotriva sa. Odata cu acuzatiile, jurnalul on-line s-a transformat intr-un spatiu de rafuiala cu acuzatorii si de critici la adresa Justitiei. Si presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, este prezent in blogosfera, inca din 2005, cu un jurnal in limba maghiara. (R.I.P.)
Pro si contra Fenechiu
Liberalul Relu Fenechiu a preluat moda blogurilor la politicieni si le-a povestit, pe internet, simpatizantilor moldoveni ce si-a propus sa realizeze din postura de deputat PNL. "Am dorit ca aceasta pagina de Internet sa existe pentru ca dumneavoastra, cetatenii judetului Iasi si nu numai, sa aflati cat mai multe lucruri referitoare la ceea ce mi-am propus sa realizez in calitate de deputat PNL", a marturisit liderul PNL. El si-a dezvaluit speranta ca, prin activitatea sa politica, isi va pune umarul la bunastarea tarii si a meleagurilor moldave. Politicianul nu a uitat sa posteze pe blog toate declaratiile sale politice, in marime naturala. De asemenea, la capitolul "Presa", strategic din fire, liberalul iesean a trecut in revista toate articolele de presa care-i sunt favorabile lui si partidului din care face parte. "Prietenii" liderului PNL nu s-au lasat mai prejos si au lansat pe internet un contra-blog, intitulat "Adevarul despre Relu Fenechiu". Prima sectiune a blogului debuteaza cu un articol de presa intitulat "Evazionistul Fenechiu" in care se povesteste cum liderul PNL a fost implicat intr-un scandal de evaziune fiscala de peste zece miliarde lei. (Razvan GHEORGHE)
Cristi Diaconescu, ultimul intrat
De o saptamana, purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, a intrat in randul pesedistilor care au invadat recent spatiul virtual, si a inceput sa scrie in propriul jurnal online. Pus pe treaba, pesedistul si-a propus sa clarifice intrebarile frecvente ce i se pun, insa, dupa primele postari, a reusit doar partial. In cel mai recent mesaj din jurnal, Diaconescu a abordat una dintre nelamuririle curiosilor la adresa lui - ce cauta in PSD - insa a recunoscut imediat ca nu intelege fondul intrebarii. "Sunt intrebat de multe ori ce Dumnezeu caut eu in PSD?! Desigur, intrebarea este insotita de o privire plina de intelegere si mila. Va spun sincer ca nu inteleg care este de fapt fondul acestei intrebari (desi poate partial il pot intui)", s-a confesat Diaconescu. Singurele argumente pe care le-a putut aduce pesedistul pentru a motiva prezenta sa in formatiune au fost faptul ca PSD este "un partid politic legal" si ca are 600.000 de membri, motiv pentru care "aici se gaseste orice". (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.