La doar cateva zile dupa ce presa din Albion anunta deturnarea a doua bombardiere rusesti ce se indreptau spre spatiul aerian al Marii Britanii, aeronavele militare rusesti si-au reluat, ieri, survolurile suspecte. In paralel, oficialii rusi si-au
La doar cateva zile dupa ce presa din Albion anunta deturnarea a doua bombardiere rusesti ce se indreptau spre spatiul aerian al Marii Britanii, aeronavele militare rusesti si-au reluat, ieri, survolurile suspecte. In paralel, oficialii rusi si-au pus la colt omologii britanici, recomandandu-le voalat "sa isi gaseasca locul", pentru a depasi actuala "mini-criza".
Avioanele militare rusesti au revenit, in noaptea de joi spre vineri, in apropierea spatiului aerian al Marii Britanii, fiind reperate in zona Marii Nordului. Doua bombardiere de tip TU-95 "Bear" au fost detectate in spatiul aerian international, intre localitatea norvegiana Stavanger si orasul scotian Aberdeen, a confirmat purtatorul de cuvant al Statului Major al Armatei norvegiene, locotenent-colonelul Jon Inge Oegland. "Este putin neobisnuit. De mult nu am mai vazut avioane rusesti inaintand atat de departe spre sud", a declarat responsabilul de la Oslo, precizand ca aeronavele au fost deturnate de avioane de vanatoare norvegiene si britanice. Ulterior, alte doua bombardiere strategice rusesti de tip TU-160 "Blackjack" au fost observate in timp ce se indreptau spre vestul Marii Barents, ceea ce a determinat o noua operatiune de interceptare norvegiano-britanica, a adaugat locotent-colonelul Jon Inge Oegland. Incidentele nu au fost infirmate de partea rusa, responsabilii moscoviti explicand prezenta bombardierelor printr-o misiune de rutina. "Echipajele bombardierelor noastre strategice care indeplinesc exercitii planificate de zbor in apele internationale deasupra Oceanului Inghetat si Oceanului Atlantic au raportat apropierea unor bombardiere Tornado si F-16, apartinand Marii Britanii si Norvegiei", a declarat consilierul comandantului-sef al flotei aeriene militare rusesti, colonelul Aleksandr Dobrasevski precizand ca "avioanele straine s-au apropiat de patru ori de aeronavele rusesti". Rusia nu se afla la primul incident de acest gen, cotidianul Times anuntand, saptamana aceasta, ca Fortele Aeriene Regale au interceptat, marti, doua bombardiere rusesti TU-95 "Bear", in apropierea spatiului aerian britanic. Sicanele aeriene anglo-ruse intervin in contextul in care Moscova a anuntat recent ca pregateste o replica pe masura deciziei luate de Londra in sensul expulzarii a patru diplomati rusi, pe fondul refuzului sustinut al Rusiei de a-l extrada pe fostul agent KGB, Andrei Lugovoi, aflat in atentia Justitiei din Marea Britanie pentru rolul avut in asasinarea, in noiembrie, anul trecut, a fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko. Ulterior, oficialii rusi au declarat persona non grata patru colaboratori ai Ambasadei britanice la Moscova, refuzand sa mai elibereze vize functionarilor britanici si sa mai coopereze cu Londra in domeniul "luptei impotriva terorismului".
Atacurile lui Lavrov
Pusa pe fapte mari, Moscova nu renunta la replicile acide adresate Londrei. Aflat, ieri, intr-o vizita de lucru in Portugalia, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, nu a ezitat sa puna escaladarea disputei diplomatice anglo-ruse pe seama schimbarii de Guvern din Marea Britanie. "Intelegem ca, odata cu venirea unui nou Guvern la putere, acesta incearca sa isi gaseasca locul, sa isi gaseasca un ritm propriu. Asadar, nu pot decat sa vad ca si noul Guvern (britanic, n.red.) reprezinta un factor in tot ceea ce se intampla", a declarat seful diplomatiei moscovite, potrivit BBC. Referitor la cazul fostului agent KGB, Andrei Lugovoi, Lavrov a precizat ca Moscova nu a vazut "nici un document" care sa sprijine acuzatiile aduse acestuia de Londra. "Este surprinzator ca Rusia sa fie acuzata de o cooperare deficienta in cazul Litvinenko. Noi nici pana acum nu dispunem de datele anchetei si nu stim ce anume i-a determinat pe anchetatorii britanici sa ajunga la concluzia ca Lugovoi ar fi vinovat", a afirmat ministrul de Externe rus. "Nu vrem sa cream o problema in jurul acestei situatii", a adaugat Serghei Lavrov, exprimandu-si increderea in bunul simt britanic, invocat anterior de presedintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a minimalizat, joi, amploarea disputei anglo-ruse, ajunsa in faza expulzarilor diplomatice reciproce, apreciind ca este vorba de o "mini-criza", ce va fi rezolvata in conditiile in care evolutiile vor avea "masura bunului simt". (A.M.L.)
Presa britanica: Cea mai mare criza de dupa Razboiul rece
Desi mass-media din Regatul Unit au calificat evolutiile relatiilor ruso-britanice din ultimele zile drept "cea mai puternica situatie de criza de dupa incheierea Razboiului Rece", presa din Rusia subliniaza retinerea de care a dat dovada Moscova in disputa cu Londra. "Diplomatii britanici au fost expulzati de Moscova in maniera <<raspuns adecvat>>", titreaza cotidianul Izvestia, apropiat Kremlinului, preluand termenii utilizati in ajun de Ministerul rus de Externe. "Britanicii sunt satisfacuti de simetrie si de raspunsul relativ calm al diplomatiei ruse, ceea ce demonstreaza faptul ca Kremlinul nu doreste acest conflict", scrie, la randul sau, cotidianul Vremea Novostei. Vedomosti preia expresia utilizata de presedintele rus, Vladimir Putin, referitor la conflictul dintre Rusia si Marea Britanie, apreciind, in cadrul articolului intitulat "Minicriza", ca "expertii considera drept moale reactia Moscovei". "Este un semnal dat Regatului Unit ca problema (Litvinenko, n.red.) este grava, dar ca nu merita sacrificarea relatiilor dintre Marea Britanie si Rusia, intre UE si Rusia", subliniaza Vedomosti, potrivit Rompres. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.