Productia totala de hidrocarburi a Petrom a scazut in al doilea trimestru al acestui an la 196.000 barili echivalent petrol/zi, de la 202.000 barili echivalent petrol/zi in perioada echivalenta a anului trecut, a anuntat, ieri, intr-un comunicat, act
Productia totala de hidrocarburi a Petrom a scazut in al doilea trimestru al acestui an la 196.000 barili echivalent petrol/zi, de la 202.000 barili echivalent petrol/zi in perioada echivalenta a anului trecut, a anuntat, ieri, intr-un comunicat, actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV. Productia totala de petrol si gaz a grupului OMV a fost, din aprilie pana in iunie 2007, de aproximativ 322.000 barili echivalent petrol/zi, si s-a mentinut constanta fata de al doilea trimestru din 2006.
Potrivit OMV, productia a fost afectata de o serie de inchideri de rafinarii in aceasta perioada. Rafinaria de la Schwechat a fost inchisa timp de peste trei saptamani, cea de la Burghausen timp de 11 zile, iar inchiderea Arpechim a durat aproximativ sase saptamani.
Pe de alta parte, cererea foarte slaba de combustibil pentru incalzire in Europa Centrala a coborat semnificativ vanzarile.
Acest lucru a ridicat nivelul stocurilor si a limitat flexibilitatea productiei, mai anunta OMV. "Scaderea din Romania, provocata mai ales de livrarile mai slabe de gaze, din cauza unei presiuni ridicate a retelei de conducte de gaze si de pierderi ale productiei din motive tehnice, a fost compensata de cresterea volumelor in Noua Zeelanda si de o noua crestere a productiei in Yemen", se arata in comunicatul OMV. Cotele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) in Libia, care au fost introduse in primul trimestru din 2007, au crescut usor, iar problemele tehnice intampinate in Tunisia in aceeasi perioada au fost rezolvate.
Intarirea leului atat fata de euro, cat si de dolar, si deprecierea dolarului fata de euro au continuat, si au afectat astfel afacerile Petrom si OMV, a mai explicat compania austriaca. Vanzarile totale din rafinare ale OMV au scazut pana la 5,13 milioane tone in al doilea trimestru al acestui an, de la 5,58 milioane tone in aceeasi perioada a anului trecut, dar marja de rafinare a urcat la 7,06 dolari/baril, de la 6,12 dolari/ baril in perioada echivalenta din 2006, mai ales datorita cresterii consumului de benzina, spune OMV. Pretul mai mare al petrolului a adus rezultate mai bune in bilant, insa a majorat costurile pentru propriul combustibil consumat de companie, mai ales in cazul Petrom.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului. Scaderea are deja un precedent deoarece si in primul trimestru al lui 2007, Petrom a afisat un profit net de 2,3 ori mai mic decat in perioada similara din 2006, respectiv de 381,2 milioane lei (113 milioane euro) din cauza unui mediu mai putin prielnic, caracterizat de un pret mai scazut al titeiului si de aprecierea puternica a leului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.