Scrisoarea "explicativa" a guvernului transmisa presedintelui nu este un accident. Mai degraba putem constata o generalizare a practicii guvernamentale de a oferi vorbe in locul explicatiilor tehnice. Majorarea pensiilor pe baza de discurs este o mos
Scrisoarea "explicativa" a guvernului transmisa presedintelui nu este un accident. Mai degraba putem constata o generalizare a practicii guvernamentale de a oferi vorbe in locul explicatiilor tehnice. Majorarea pensiilor pe baza de discurs este o mostra in acest sens. Practic, nu exista domeniu vital in care guvernantii sa nu aiba solutii care, din pacate, nu sunt fundamentate. De aici iese un circ penibil. Sa luam exemplul recentei dispute aparute pe tema scumpirii painii. Producatorii au iesit la rampa si au avertizat ca din cauza secetei prelungite vom asista la cresterea pretului franzelei. Bun prilej pentru actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, de a-si manifesta grija pentru consumatori. Raspicat, domnia sa a spus ca nu sunt motive de ingrijorare, caci painea nu are cum sa se scumpeasca. De ce? Extrem de simplu. Ministrul Remes are un... plan, dar pe care, probabil din motive de securitate, nu-l va divulga pana cand nu o sa discute cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Mai mult nu a dorit sa spuna. Ceva mai tarziu a lasat putin sa "transpire" din fundamentarea masurii de mentinere a actualului pret al painii. Potrivit domniei sale, nu sunt motive de scumpiri, caci si asa painea are un pret foarte mare comparativ cu alte tari si, oricum, chiar daca Romania nu ar produce un bob de grau, tot n-ar fi bai. Aceasta pentru ca vom importa la preturi mici din Uniunea Europeana. Sunt spusele ministrului Remes.
Nu stiu de unde primeste informatii domnul ministru, dar cu siguranta este dezinformat. Este greu de crezut ca echipa sa de consilieri, aceasta ca sa dam vina pe cunoscutul Acar Paun, nu cunoaste cum evolueaza piata internationala a cerealelor. Nu cred ca nu citesc macar stirile. De pilda, firma franceza de analiza Strategie Grains a redus, atentie, pentru a patra luna consecutiv, estimarea privind productia de cererale a statelor UE in 2007, cu 5,8 milioane tone, la 270 milioane tone, pe fondul secetei severe din Europa de Est si a vremii ploioase din statele occidentale, transmite Reuters. Estimarea referitoare la productia de grau a fost revizuita in scadere cu 2,9 milioane tone, la 118,9 milioane tone, dar recolta se va mentine cu 2% peste nivelul inregistrat in 2006. Mult mai important, echilibrul de pe piata mondiala a graului va fi foarte strans in 2007/2008, iar UE va trebui sa importe cel putin noua milioane tone din acest produs. Deja se previzioneaza un soc al pretului la grau, fiind manifestate ingrijorari legate de nivelul global al livrarilor de grau. Daca lucrurile stau asa, cum ramane cu importurile ieftine de grau din Uniunea Europeana, cum suna solutia ministrului Remes? Aceasta in conditiile in care Romania, cu o productie aflata la jumatatea cantitatii recoltate anul trecut, este nevoita sa faca importuri masive, actualele stocuri asigurand un consum pentru doar trei luni. Se poate sugera solutia importului din ex-spatiul sovietic. Ghinion, si acolo seceta a facut ravagii. Recent, UkrAgroConsult, cea mai importanta firma de consultanta in domeniul agricol din Ucraina, a revizuit in scadere previziunile referitoare la recolta de cereale a tarii, cu circa 10%, la 29,693 de milioane de tone, de la nivelul de 33,05 milioane tone, din cauza secetei severe. Mai mult, guvernul ucrainean a impus in luna iunie noi cote pentru exportul de cereale, pentru perioada 1 iulie-1 octombrie, limitand livrarile la cate 3.000 tone pentru grau, secara, orz si porumb, pentru a reface stocurile. Chiar are ministrul Remes un plan care sa conduca la scaderea pretului mondial al graului, implicit de mentinere a actualului nivel pentru painea romanilor?
Nu am scris aceste randuri pentru a sustine pretentiile celor din industria de morarit si panificatie. Si eu sunt consumator si fiecare scumpire imi deregleaza echilibrul bugetar al familiei. Am dat acest exemplu deoarece la nivel guvernamental se fac strategii din cutite si pahare. Nimic fundamentat. Argumentele sunt doar politice, chiar populiste, ignorandu-se pana si tendinta pietelor internationale. Nu cred ca este suficient sa spui ca ai un plan pentru mentinerea pretului painii fara sa si demonstrezi ca "secretele" solutii pot da rezultate. Altfel iese doar un circ ieftin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.