Raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, a afirmat ieri la Bruxelles ca a existat in 2005 un acord intre ziarul Washington Post si Casa Alba, in 2005, pentru a nu fi publicat numele Romaniei pe lista tarilor in care au exis
Raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, a afirmat ieri la Bruxelles ca a existat in 2005 un acord intre ziarul Washington Post si Casa Alba, in 2005, pentru a nu fi publicat numele Romaniei pe lista tarilor in care au existat inchisori secrete ale CIA, relateaza RFI Romania. Parlamentul European a discutat ieri raportul elvetianului Dick Marty, in care sunt acuzate Romania si Polonia ca au gazduit inchisori clandestine. Acuzatia a fost respinsa de Bucuresti si de Varsovia.
Intr-o interventie in fata Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne a PE, Dick Marty a venit cu noi precizari despre raportul privind activitatile CIA in Europa.
Potrivit RFI Romania, Marty a spus ca numele Romaniei si al Poloniei "apareau" in articolul pe care Washington Post se pregatea sa il publice in noiembrie 2005, dar ca ziarul a renuntat sa il publice, ca urmare a unui "acord incheiat cu Casa Alba".
Intrebat despre sursele secrete pe care le mentioneaza in raport, Marty spune ca nu le-a dezvaluit, din cauza ca acestea risca "urmariri penale" si ca l-a informat pe comisarul european Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, ca nu le va face publice. Dick Marty a mai spus ca va da publicitatii aceste surse, numai daca primeste un acord scris din partea lor, deoarece nu vrea ca sursele sa "intampine probleme in tara de origine".
Dick Marty a sustinut ca exista doua tari care au dat dovada de transparenta: Bosnia, care a recunoscut ca a incredintat ilegal CIA persoane suspecte de terorism si Canada care, in urma unor proceduri extrem de transparente, a acordat despagubiri unei victime care fusese torturate in Siria. Raportorul Consiliului Europei acuza si NATO care a "jucat un rol important in zidul tacerii ridicat in jurul inchisorilor secrete ale CIA folosindu-se de articolul 5 din statutul sau". Marty a mai spus ca a colaborat bine cu delegatia romana la Consiliul Europei, dar a "deplans faptul ca nici parlamentarii romani nu au reusit sa obtina mai multe informatii despre activitatile CIA in Romania".
Raspunzand unei intrebari RFI despre acuzatiile aduse fostului ministru Ioan Mircea Pascu (care a spus ca il da in judecata daca in termen de 7 zile nu ii sterge numele din raport), Marty a spus ca nu l-a incriminat pe Pascu in calitate de persoana, ci in calitate institutionala.
De asemenea, Marty a replicat ca nu poate fi urmarit in justitie pentru afirmatiile facute in fata unui Parlament.
Raportul lui Marty sustine ca Romania si Polonia i-au primit pe teritoriul lor pe unii dintre cei mai importanti prizonieri CIA, in virtutea unui pact semnat dupa 11 septembrie 2001, de urmarire si interogare a suspectilor de terorism "foarte valorosi", cautati de Statele Unite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.