Sedinta Comisiei de cod electoral a fost suspendata ieri, dupa doua ore de discutii sterile, blocajul politic in privinta tipurilor de vot uninominal facand ca membrii Comisiei sa nu aprobe prin vot niciuna dintre propuneri. Sedinta Comisiei de cod e
Sedinta Comisiei de cod electoral a fost suspendata ieri, dupa doua ore de discutii sterile, blocajul politic in privinta tipurilor de vot uninominal facand ca membrii Comisiei sa nu aprobe prin vot niciuna dintre propuneri. Sedinta Comisiei de cod electoral a fost suspendata din cauza blocajului dintre reprezentantii PSD, pe de o parte, si de cei ai PD si PNL, pe de alta parte. Dupa o ora de discutii generaliste, in care reprezentantii principalelor partide au expus diferitele avantaje si dezavantaje ale sistemelor de vot uninominal, lucrarile comisiei s-au blocat dupa ce reprezentantii PSD au propus ca sistemul de vot uninominal majoritar sa fie aplicat la Senat, in timp ce la Camera Deputatilor sa fie aplicat un sistem de vot uninominal mixt. Discutiile la nivel de principiu au relevat faptul ca PNL si PD sustin un tip de vot uninominal mixt, cu compensare proportionala, care sa functioneze atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, in timp ce PSD a propus ca modelul mixt sa functioneze doar la Camera, la Senat urmand sa fie aplicat un sistem uninominal majoritar, in doua tururi, ca in cazul alegerilor primarilor. La inceputul discutiilor, reprezentantii PSD au sustinut insistent eliminarea listelor de partid din modul in care se va face compensarea in cazul votului mixt, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, afirmand ca astfel de liste "ascund hahalere", aluzie la o recenta afirmatie a presedintelui Traian Basescu.
Nicolicea i-a acuzat pe reprezentantii PD si PNL ca sustin "cu fente" un sistem care "ascunde hahalere" si a afirmat ca PSD ii va solicita presedintelui Traian Basescu organizarea unui referendum din care sa rezulte ce varianta de vot uninominal are sprijinul electoratului. In sedintele anterioare, membrii Comisiei de cod electoral au agreat, drept principii generale, ca votul sa fie organizat in circumscriptii electorale, iar tipul de scrutin sa fie unul mixt proportional.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.