"De-a majoretele", sau cheerleading in limba engleza, este un sport care foloseste insiruiri formate din tumbe, dansuri si cascadorii pentru a inveseli echipele sportive inaintea jocurilor, sau in competitii "de-a majoretele".
Ce-mi veni cu ma
"De-a majoretele", sau cheerleading in limba engleza, este un sport care foloseste insiruiri formate din tumbe, dansuri si cascadorii pentru a inveseli echipele sportive inaintea jocurilor, sau in competitii "de-a majoretele".
Ce-mi veni cu majoretele? Ma uit in jurul meu si vad o groaza de majorete care vor sa inveseleasca publicul. Care public? Acum, au ales pensionarii. Pe de-o parte, avem <

>, in sensul bun al cuvantului, care au profitat de slabiciunea liberalilor pentru a le vari pe gat o masura foarte buna: majorarea pensiilor. De fapt, ce se vrea prin aceasta majorare? Motivatia am aflat-o de la 2 fosti lideri de varf ai PSD: in 2004, punctul de pensie ajunsese la 37% din salariul mediu brut pe economie. Dupa care salariile au crescut, simultan cu economia, dar de pensii nu s-a mai ocupat nimeni. Asa ca, acum, valoarea punctului de pensie este de 31% din salariul mediu brut. O majorare la 37,5% ar insemna, de fapt, o readucere a puterii de cumparare a pensionarilor comparabila cu anul 2004, daca privim in termenii salariului mediu brut pe economie.
Dupa papusari, au intrat in ring majoretele. Care? Liberalii. Ei trebuie sa se rostogoleasca, sa danseze si sa faca cascadorii in fata pensionarilor pentru a majora punctul de pensie. De unde? Am fost printre primii care am adresat aceasta intrebare, la fel cum, in urma cu 2 saptamani, intr-o emisiune cu Petre Roman la The Money Channel, avansam, drept posibile solutii, majorarea cotei unice sau a TVA. Vad ca s-a raspandit aceasta idee. Majoretele liberale nu stiu insa exact care sunt sursele, si se rostogolesc, hilar de multe ori, parand ca stiu despre ce vorbesc si demonstrand ca habar nu au.
Ca si in sport, daca am avea un singur set de majorete, ne-am plictisi, poate s-ar ingrasa si nu ne-ar mai placea. Asa ca, in scena, a mai aparut un soi de majorete. Pentru acelasi public: pensionarii. Acest <> zboara in jurul capitanului, care s-a instalat in cabina de la Cotroceni.
Este de laudat initiativa presedintelui Traian Basescu de a solicita Guvernului sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. Asta pentru ca pune Guvernul la treaba, ca sa nu se repete istoria cotei unice, previzionata dupa principiul <>. Cred ca era insa bine daca se limita doar la a atrage atentia. Fara suparare, argumentul ca ar putea sa nu promulge Legea pensiilor pe motiv de neconstitutionalitate este absolut aiurea. De ce?
Presedintele a agitat articolul 138 din Constitutie, <>, care la alineatul 5 spune asa: <>. Agitarea acestui capitol este ca si cand ar ameninta un tanar de 17 ani, caruia i-ar spune: <>. De ce?
Tocmai pentru ca articolul 138 NU are legatura cu Legea pensiilor. Ci cu legea bugetului national. Buget care se elaboreaza de Guvern pana in luna octombrie, si trebuie sa fie adoptat de catre Parlament in toamna anului precedent exercitiului bugetar pe care il reglementeaza. Asa ca, daca presedintele nu promulga acum Legea pensiilor, este pentru ca pur si simplu nu vrea el, intrucat cheltuielile si veniturile bugetare vor trebui creionate intr-o alta lege, fundamentala, Legea bugetului de stat, elaborata tocmai in toamna. Acolo si atunci trebuie sa urmareasca Traian Basescu asigurarea cheltuielilor de pe urma veniturilor. Pana atunci, imi permit doar sa citez din fostul prim-ministru, Adrian Nastase, care declara saptamana trecuta la The Money Channel: <>.
Solicitarea surselor de catre Traian Basescu a reusit insa sa puna Guvernul la treaba: de la aberatii de genul <>, s-a ajuns la altfel de surse: <>, a declarat Mariana Campeanu - presedintele Casei Nationale de Pensii. Acum, si madam Campeanu face tumbe, dansuri si cascadorii. Problema domniei sale este tocmai ca nu mai are acele 2 miliarde, care intr-adevar au fost excedent in anul 2006. Nu le mai are pentru ca, prin transferuri bugetare, s-au dus la alte cheltuieli. Iar daca anul acesta nu vor mai exista alte transferuri bugetare, atunci <> raman fara acei bani. Si trebuie sa pui ceva in loc. Ce? Pai, pana se vor cauta cu adevarat si se vor gasi banii (care pot fi obtinuti prin taierea risipei la care se adauga alte taxe), in loc se pun tumbe, dansuri, cascadorii. Adica decidentii se joaca <>. Problema lor este insa ca, la varsta lor, in general, varstnicii sunt imuni la majorete.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.