Activitatile specifice de branding si comunicare pot insemna peste jumatate din bugetul total de marketing al unei companii in primele exercitii financiare, si undeva la 20-25% din acest buget pe termen lung, a declarat pentru Curierul National Stefa

Activitatile specifice de branding si comunicare pot insemna peste jumatate din bugetul total de marketing al unei companii in primele exercitii financiare, si undeva la 20-25% din acest buget pe termen lung, a declarat pentru Curierul National Stefan Liute, Strategy Director GRAPEFRUIT. La constructia notorietatii brandului contribuie comunicarea si promovarea, care implica bugete de media si productie. Din punctul de vedere al consultantilor si designerilor care stabilesc pozitionarea, crearea identitatii si numele brandului, costurile se pot cuantifica in functie de costurile orare ale acestora. "Daca ne gandim ca un proces de naming corect realizat poate sa coste in jurul a 10.000 euro, se poate extrapola la un intreg proiect si afla estimativ ce implica acesta", a declarat Bogdan Branzas, CEO-ul BRANZAS Designeri si consultanti. Daca piata este matura si competitiva, unde oferta este mai mare decat cererea, investitiile in realizarea si consolidarea unui brand puternic sunt consistente pe o piata in crestere, unde oferta este mai mica decat cererea, investitiile sunt in general reduse. "Costurile pentru crearea si consolidarea unui brand puternic sunt direct proportionale cu intensitatea competitiei", a spus Daniel Micu, Managing Partner la Trout&Partners Consulting.
Campaniile de comunicare au o mare importanta in succesul unui brand, ele reprezentand o investitie destul de profitabila pentru o companie. Obiectivul unei campanii de comunicare este acela de a pozitiona brandul in mintea consumatorilor si de a incerca sa le ofere acestora motivele pentru a-l alege in detrimentul altor branduri. Profitabilitatea este data de masura in care campania de promovare isi atinge obiectivele de comunicare si a celor de marketing. "O campanie poate atinge profitabilitati de sute, daca nu de mii de procente. Nu exagerez cu nimic - ni s-a intamplat noua si li s-a intamplat si altor consultanti de brand". Stefan Liute - Strategy Director GRAPEFRUIT.
Consumatorii au in general mai multa incredere intr-un brand bine promovat pentru ca acesta ajuta la identificarea producatorului, reduce riscul asociat cu decizia de cumparare si de utilizare a brandului respectiv, este o garantie a unei calitati constante. "Atunci cand pretul este factorul-cheie in decizia de cumparare, consumatorul alege produsul in detrimentul brandului, iar cand pretul nu este o problema, oamenii prefera brandul" - Daniel Micu, Managing Partner la Trout&Partners Consulting.

Brandul francizat, mai profitabil?

Pentru o mai mare siguranta a afacerilor si pentru a elimina costurile de realizare a unui brand, multe firme din Romania lucreaza sub franciza altor branduri, rata de succes a acestui tip de afacere este de 95%. "Este mai comod pentru ca nu trebuie sa faci din punct de vedere managerial decat implementarea unor sisteme, proceduri, preturi, produse" - Bogdan Branzas, CEO-ul BRANZAS Designeri si consultanti.
Potrivit unor date CHR Consulting, anul trecut in Romania erau inregistrate 282 de sisteme de franciza, 27% fiind companii locale. Pentru acest an este estimata o crestere cu pana la 30% a numarului de branduri francizate. Sunt insa si numeroase dezavantaje ale francizei, cum ar fi taxele legate de operarea in franciza, care pot fi foarte ridicate, exista o libertate redusa fata de pozitionarea si promovarea unui brand francizat pe o piata locala. Companiile romanesti invata ce inseamna puterea brandului si utilizarea lui ca driver de profit. Piata concurentiala obliga companiile romanesti sa actioneze tot mai mult brand-driven, decat product sau price-driven. "Piata europeana este de mult ocupata de branduri, si nu de produse, ceea ce se va intampla vrand nevrand si in Romania", a mai spus Bogdan Branzas, CEO-ul BRANZAS Designeri si consultanti.

Anul acesta, Cosmote creste bugetul Rate Card cu 20%

Bugetul Cosmote de publicitate pentru anul in curs a crescut cu 20% fata de anul trecut. Conform datelor Alfa Cont, bugetul Rate Card al Cosmote in 2006 s-a ridicat la suma de 50 de milioane de euro. Prin sumele alocate acestui sector, compania se situeaza in primii zece investitori in publicitate la nivel national. "Astazi, nimeni nu mai poate rezista pe piata fara astfel de instrumente de comunicare, pentru a-si face cunoscute si a-si promova protofoliul de servicii si produse. O campanie de comunicare poate influenta chiar modul in care o companie se dezvolta si creste pe piata" - Costas Kapetanopoulos, Marketing&Communication Director Cosmote.
Compania este de parere ca romanii au incredere in acele branduri care isi tin promisiunile facute consumatorilor si ofera sincer si fara capcane ceea ce promit in campaniile de promovare. "Este foarte important sa fii sincer si onest cu toti clientii tai, si cu potentialii clienti, sa le pui la dispozitie, de fiecare data, orice informatie legata de schimbarile care ii afecteaza", a mai spus Kapetanopoulos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.