Gazprom a anuntat joi ca a ales grupul francez Total ca partener pentru exploatarea vastului zacamant gazeifer Stockman si a spus ca mai multi parteneri ar putea lua parte la proiect, punand astfel capat mai multor luni de indecizie in privinta desch
Gazprom a anuntat joi ca a ales grupul francez Total ca partener pentru exploatarea vastului zacamant gazeifer Stockman si a spus ca mai multi parteneri ar putea lua parte la proiect, punand astfel capat mai multor luni de indecizie in privinta deschiderii proiectului pentru participatia straina, informeaza Financial Times.
Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a spus ca Total va primi 25% din actiunile unei companii noi ce va controla infrastructura de exploatare a acestui camp in valoare de 20 mld. dolari, in timp ce Gazprom va pastra restul de 75% din actiuni. El a mai adaugat ca Gazprom ia inca in considerare posibilitatea de a aduce parteneri straini care sa primeasca 24% din nou-creata companie. Participatia Gazprom nu va scadea insa sub valoarea de 51 de procente, a mai spus Miller.
Decizia monopolului rus al gazelor naturale intrerupe blocarea participatiei straine, care a intarziat dezvoltarea zonei din Arctic, unde este o rezerva de peste 3 trilioane de metri cubi de gaz, si ar putea fi solutia pentru o cerere in continua crestere. Totusi, ramane inca in calcul decizia cu noul model rusesc de control de stat asupra principalelor proiecte din domeniul energetic.
O serie de companii, intre care cele norvegiene Statoil si Norsk Hydro si cea americana ConocoPhili, sunt interesate sa participe la proiectul Stockman, unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze naturale din lume.
Prima faza a proiectului are drept scop atingerea unui nivel al productiei de 23,7 miliarde metri cubi pe an. Gazele vor fi transportate printr-o conducta ce va fi data in functionare la inceputul anului 2013, in timp ce productia de gaze naturale lichefiate va demara in 2014.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.