Dimpotriva, partidele o proclama "activa", caci bat la usa alegerile in valuri: europene, locale, generale - trei scrutinuri intr-un an si un pic! Prin urmare, au devenit urgente elaborarea strategiilor de campanie si alcatuirea primelor liste, cele
Dimpotriva, partidele o proclama "activa", caci bat la usa alegerile in valuri: europene, locale, generale - trei scrutinuri intr-un an si un pic! Prin urmare, au devenit urgente elaborarea strategiilor de campanie si alcatuirea primelor liste, cele pentru Parlamentul de la Strasbourg, ca si identificarea candidatilor pentru vara viitoare, pentru primarii si consilii.
Si totusi, temele principale ale ultimelor saptamani n-au fost propriu-zis politice, desi i-au implicat - cum altfel?! - pe politicieni, actori ai episoadelor in cauza unii, atrasi altii de oportunitatile de "mediatizare" si de perspectivele unor profituri de "imagine". Insa subiectele centrale ale acestei perioade post-referendum si pre-electorale n-au fost - spuneam - politice in sens strict, ci sociale si comunitare.
E canicula. Oamenii trebuie protejati si pierderile produse in unele locuri din tara de seceta se cuvin compensate. Presedintele Traian Basescu cere ca in Consiliul Suprem de Aparare a tarii sa fie prezentat un plan de criza. Premierul Calin Popescu Tariceanu raspunde ca situatia e sub control si ca nu e cazul sa dramatizam excesiv. In context se discuta despre situatia agriculturii, despre necesitatea refacerii retelelor de irigatii, despre viata grea de la tara, despre slaba raspandire a sistemului de asigurare a culturilor.
Intre timp, PSD-ul someaza Guvernul sa mareasca pensiile. PNL-ul promoveaza legea in Parlament si-si aroga initiativa si meritele. Pentru a contracara cresterea previzibila de popularitate a liberalilor, presedintele si sustinatorii sai din PD se arata ingrijorati de eventuala dificultate de acoperire de la buget a sporurilor acordate batranilor. Discutiile insotitoare ating o gama larga de teme conexe, de la fiscalitate la sistemele alternative de pensii, de la moralitatea publica la solidaritatea sociala.
Reizbucneste scandalul Parcului Bordei, preluat de un intreprinzator in perioada mandatului lui Basescu la Primaria Generala a Capitalei. Respectivul vrea sa faca o afacere imobiliara, sa construiasca, dar n-are cum sa primeasca avizele obligatorii, in cauza fiind diminuarea unui spatiu verde de agrement, protejat prin lege. Adversarii fostului edil-sef devenit sef al statului ataca, sustinatorii pareaza. In joc intra alte teme importante, ecologiste si de gestiune urbana: soarta parcurilor publice, poluarea, raportul dezirabil si cel efectiv dintre spatiul verde si populatie.
Tragedie pe Autostrada Soarelui, Bucuresti-Cernavoda (mai departe, spre Constanta, se lucreaza). Miristile laterale ard, aprinse de localnici dupa strangerea recoltei. E vant puternic si fumul coboara brusc pe carosabil, ca o perdea deasa. Caramboluri pe ambele sensuri, un mort, zeci de masini avariate, panica, atmosfera apocaliptica. Cine poarta vina? Satenii nu s-au gandit la consecintele incendiilor, autostrada n-are sisteme active de avertizare a soferilor din trafic, politia n-a patrulat cu destula vigilenta. In context: cum stam cu autostrazile, cand vom ajunge sa dispunem de o retea nationala civilizata, sigura, inzestrata cu tot ce-i trebuie?
Partidele si liderii lor se lupta din greu pe asemenea teme de vara, cu un efect paradoxal, caci neprevazut: "occidentalizarea" scenei publice autohtone! Fiindca in Europa de Vest si peste Ocean temele cele mai importante ale politicii sunt de mult - da! - sociale si comunitare...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.