Romania a inregistrat o ameliorare a guvernarii si progrese in combaterea coruptiei, reiese dintr-un raport al Bancii Mondiale. In urma evaluarilor efectuate, cinci din cele sase componente ale bunei guvernari s-au imbunatatit in 2006, fata de anul 2

Romania a inregistrat o ameliorare a guvernarii si progrese in combaterea coruptiei, reiese dintr-un raport al Bancii Mondiale. In urma evaluarilor efectuate, cinci din cele sase componente ale bunei guvernari s-au imbunatatit in 2006, fata de anul 2005.
Raportul prezinta a sasea actualizare a Indicatorilor Mondiali de Guvernare (IMG), care evalueaza calitatea sistemului pe baza a sase criterii: libertatea de exprimare si responsabilitatea, stabilitatea politica si absenta violentei, calitatea reglementarii, eficienta guvernarii, statul de drept si controlul coruptiei.
Pentru fiecare categorie de indicatori, statele evaluate au primit o nota, intre minus 2,5 puncte si 2,5 puncte.

Cel mai mare punctaj, primit pentru libertate de exprimare si raspundere

Romania a primit cel mai mare punctaj pentru criteriul libertate de exprimare si raspundere, iar cel mai scazut a fost atribuit in cazul controlului coruptiei, unde s-au inregistrat trei scoruri negative din cele sase criterii de evaluare.
Pentru prima categorie, libertate de exprimare si responsabilitate (masoara nivelul pana la care cetatenii unei tari au posibilitatea de a participa la alegerea guvernului, precum si libertatea de exprimare, libertatea de asociere si libertatea presei), Romania a primit 0,43 de puncte in 2006. Rezultatul este superior celor din 2005 si 2004, de 0,38, respectiv 0,39 puncte, dar se plaseaza sub scorul obtinut in 2002, de 0,49 puncte. Procentajul statelor care au inregistrat scoruri mai scazute este de 61,5%.
La capitolul stabilitate politica si absenta violentei, punctajul primit in 2006 este de 0,12 puncte. Indicatorul s-a imbunatatit fata de anii 2005 si 2004, dar a scazut fata de perioada 2002-2003, cand punctajul a fost de 0,32, respectiv 0,25 puncte.
Pentru calitatea reglementarii (capacitatea guvernului de a formula si implementa politici si reglementari robuste, care permit si promoveaza dezvoltarea sectorului privat), scorul este de 0,37 puncte, cel mai mare inregistrat de Romania pana in prezent. Statul est-european consemneaza un punctaj mai mare decat 62% din tarile lumii.
Romania a obtinut un scor negativ pentru eficienta guvernarii (se refera la calitatea serviciilor publice, calitatea serviciilor civile si nivelul de independenta al acestora fata de presiunile politice, calitatea elaborarii si implementarii politicilor si credibilitatea angajamentului guvernului fata de aceste politici), de minus 0,05 puncte. Totusi, rezultatul este mai bun decat cel inregistrat in fiecare din anii anteriori. In 2006, un procent de 53,6% din statele lumii au avut guvernari mai putin eficiente decat Romania.
Un alt punctaj negativ a fost acordat pentru categoria stat de drept (masoara nivelul pana la care institutiile au incredere si se conformeaza regulilor societatii si, in special, calitatea executarii contractelor, activitatea organelor de politie si a instantelor, precum si probabilitatea aparitiei criminalitatii si violentei), de minus 0,16 puncte, in crestere fata de ultimii ani, iar pentru controlul coruptiei (masoara nivelul pana la care autoritatea publica este exercitata in beneficiul sectorului privat, inclusiv formele de mica si mare coruptie, precum si "capturarea" statului de catre elite si interese private), scorul este negativ, de minus 0,18 puncte, este insa cel mai mare punctaj obtinut vreodata la acest capitol. Procentajul statelor care au obtinut punctaje mai reduse decat Romania este de 46,2%, pentru statul de drept, respectiv de 53,4%, in ceea ce priveste controlul coruptiei.
Indicatorii cuprind 212 tari si teritorii, pornind de la 33 de surse diferite de date, care releva opiniile a zeci de mii de respondenti la nivel mondial din sectorul privat, cel al ONG-urilor si cel public.
In medie, calitatea guvernarii in lume nu s-a imbunatatit prea mult in ultimul deceniu, in pofida ameliorarilor individuale inregistrate de anumite tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.