Comisarul European pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, are motive de satisfactie. Actuala cotatie a euro in raport cu dolarul american, ajunsa la un nivel record, vine ca o manusa statelor Uniunii Europene care au aderat la moneda
Comisarul European pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, are motive de satisfactie. Actuala cotatie a euro in raport cu dolarul american, ajunsa la un nivel record, vine ca o manusa statelor Uniunii Europene care au aderat la moneda unica. "Un euro puternic reprezinta cea mai buna dovada ca economia din zona euro functioneaza bine, ca este respectata si ca pietele sunt increzatoare in viitorul acestora" - declara oficialul european pentru Berliner Zeitung si preluat de Budapest Business Journal. Almunia a mai spus un lucru extrem de interesant. Intarirea monedei unice in raport cu dolarul nu este prea "interesanta", deoarece afecteaza doar afacerile europene care isi desfasoara activitatea in zonele unde dolarul este moneda cea mai folosita. Adica in mai putin de 30 de procente, majoritatea schimburilor fiind intracomunitare. Asa se vede de acolo, din zona euro. Pentru celelalte tari, in special Romania, dar nu sunt de neglijat nici Ungaria sau Polonia, situatia nu este atat de roz. Desigur ca discursul poate fi adaptat, insa in acest caz mesajul ar fi unul fals. Cu un leu asa de puternic fata de moneda europeana, a spune ca acest curs reprezinta increderea pietelor in sistemul economic romanesc este putin deplasat. Nuanta este definitorie, pentru ca ea subliniaza doar oportunitatile de moment, in special cele oferite de sectorul imobiliar si altele de unde razbate caracterul speculativ. N-ar trebui sa ascundem acest lucru si, mai ales, nu cred ca aruncarea cu pietre in geamurile BNR reprezinta solutia.
Leul prea puternic scoate in evidenta discrepantele mentinute intre cerere si oferta si, in special, un sistem al comertului exterior care ne este defavorabil. Avertismente au fost lansate, dar fara niciun ecou. S-a spus ca daca exportatorii romani nu se orienteaza catre alte piete si daca nu vor fi realizate restructurarea si retehnologizarea sectorului de productie, atunci lucrurile vor deveni grave. Falimentul multor exportatori romani si prosperitatea importatorilor nu este si nu va fi un accident. Cauzele aprecierii leului nu ar trebui cautate la BNR, ci in cu totul alta parte. Intr-un interesant studiu, Andreea Vass, expert in cadrul Departamentului de Analize si Strategii Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale, punea punctul pe "i" : "Exista prea putina inovare, exista putine industrii care folosesc in mod intensiv tehnologie noua. In loc sa ne bazam cresterea economica din ultimii ani pe exporturile de automobile, calculatoare, echipamente, produse agricole ecologice, turism, servicii, noi ne-am bazat pe incaltaminte si imbracaminte (inca avand o pondere majoritara in volumul exporturilor romanesti), adica pe costuri reduse ale fortei de munca si resurse primare". Or, aceste lucruri nu puteau sa nu produca efecte care, de altfel, erau anticipate.
Marfurile romanesti cu greu razbat la export. Chiar daca nivelul calitatii se poate spune ca a crescut, ele au devenit prea scumpe in euro. Nici nu este de mirare, atat timp cat valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007 a fost de 16.962,4 milioane lei (5.017,0 milioane euro) la expedieri si de 27132,0 milioane lei (8.025,4 milioane euro) la introduceri, reprezentand 70,6% din total exporturi si respectiv 71,9% din total importuri. Aceasta structura explica de ce deficitul comercial FOB-CIF in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007 a fost de 13.701,7 milioane lei (4.046,6 milioane euro), cu 5.339,3 milioane lei (1.695,5 milioane euro) mai mult decat in perioada corespunzatoare din anul 2006. Cu o astfel de situatie, fara o strategie clara de abordare de noi piete, niciun oficial de la Bucuresti nu poate copia mesajul comisarului Almunia decat daca da dovada de demagogie. Spre deosebire de tarile din zona euro, intarirea monedei nationale la un astfel de nivel este alarmanta, deoarece 70,6% din schimburile comerciale romanesti sunt intracomunitare. Solutii de iesire din criza? Prea putine si doar de conjunctura. Unii cer cu disperare ca BNR sa intervina pe piata, ceea ce nu este corect si fezabil. Altii sunt mai calmi si asteapta ajutorul romanilor care lucreaza in strainatate. "Deficitul comercial in crestere semnificativa determina accentuarea soldului negativ al contului curent, care va fi acoperit in mare masura de banii trimisi de romanii din strainatate, estimati la 5-6 miliarde euro in acest an", declara recent ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Pana la urma, se dovedeste, forta de munca romaneasca este cea mai buna, cea mai constanta si cea mai sigura marfa la export. Restul nu prea conteaza, iar europenii nu au motive sa se ingrijoreze ca euro este prea puternic in raport cu dolarul, pentru ca au stiut sa aplice solutii. Noi ramanem cu un leu atat de greu, incat "gaureste" buzunarele exportatorilor romani si nu numai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.