Meg Whitman, seful executiv de la eBay, face ceea ce majoritatea sefilor de companii de pe Internet doar viseaza - invinge Google Inc. in cel putin o parte a web-ului, relateaza bloomberg.com. In studii recente, cel mai mare vanzator de licitatii a d

Meg Whitman, seful executiv de la eBay, face ceea ce majoritatea sefilor de companii de pe Internet doar viseaza - invinge Google Inc. in cel putin o parte a web-ului, relateaza bloomberg.com. In studii recente, cel mai mare vanzator de licitatii a descoperit ca mai putin de unul din cinci utilizatori ai serviciului de vanzare online Google Checkout este multumit de acest serviciu. La serviciul de plata online eBay PayPal cifra este mai mult decat dubla. Acest lucru se datoreaza faptului ca PayPal, cumparat de eBay cu 1,5 miliarde dolari in 2002, si-a extins suprematia asupra Checkout de cand a inceput sezonul vacantelor.
Ca urmare a incetinirii cresterii venitului anual al licitatiilor de pe eBay, Whitman foloseste celelalte divizii pentru a impulsiona profitul pentru compania din San Jose, California, pe care o conduce din 1998. Cu doi ani in urma, eBay platea 2,6 miliarde dolari pentru Skype Technologies SA, care le permite utilizatorilor sa dea telefoane cu ajutorul Internetului. Cu toate acestea, Whitman are de dus o lupta grea pentru a egala cresterea Google, proprietarul celui mai cunoscut motor de cautare din lume. In 2004, vanzarile anuale ale celor doua companii erau aproape egale. Venitul anual la baza Google din Mountain View, California, s-a triplat de atunci la 10,6 miliarde dolari anul trecut, in timp ce vanzarile eBay au crescut cu 82%, pana la 5,97 miliarde dolari. Cei 120 de milioane de vizitatori ai Google in luna mai au fost cu 51 de procente mai multi decat cei de pe eBay, conform companiei ComScore Networks din Reston, Virginia.

Crestere de sase ori mai mare

Google a continuat sa-si extinda acoperirea online, prin cumpararea unei companii de telefonie prin Internet saptamana trecuta, pregatind o alta confruntare cu eBay.
Actiunile Google au crescut de sase ori de cand compania a fost deschisa, in august 2004, comparativ cu cele 16 procente pierdute de eBay in aceeasi perioada. Actiunile eBay au crescut ieri cu 3,5%, pana la 33,39 dolari pe Nasdaq, acesta fiind cel mai mare salt din ultimele 3 luni. Actiunile Google au scazut cu 2,23 dolari, pana la 539,40 dolari.
Google a pornit serviciul Checkout in iunie 2006, reprezentand un efort de a stirbi suprematia PayPal si de a creste venitul anual provenit din publicitate. eBay nu permite folosirea serviciului Checkout, spunand ca este un serviciu nedemonstrat.

PayPal a procesat peste 40% din marfa vanduta pe eBay

"In ultimul studiu pe care l-am facut, doar 14 procente din utilizatorii Google Checkout au fost multumiti de serviciu", a declarat Whitman pe 15 iunie, intr-un interviu oferit pentru Bloomberg TV. Aceasta a mai declarat ca eBay poate folosi intr-un final Google Checkout doar daca mai multi oameni s-ar arata multumiti de serviciu.
Intr-un studiu al J.P. Morgan Securities Inc. din ianuarie, 19 procente au clasificat Checkout ca fiind "bun" sau "mai bun", in timp ce PayPal a primit acest calificativ din partea a 44 procente din oamenii intervievati. PayPal a procesat mai mult de 40% din marfa vanduta pe eBay in ultimul an. Whitman estimeaza ca unitatea produce aproape 20 miliarde dolari din cele 44 miliarde dolari de pe piata eBay.
Cumparatorii care accepta PayPal pot plati de la 2 la 3 procente din pretul produsului plus 30 de centi la fiecare tranzactie. Checkout a renuntat la taxele de tranzactie pentru restul anului pentru comercianti, care plateau de obicei un comision de 2 procente plus 20 de centi pentru o tranzactie.
Checkout, al carui venit anual nu este divulgat de Google, are un mic avans fata de PayPal din decembrie, cand serviciul a oferit promotii in timpul sarbatorilor pentru cumparatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.