Romanii care vor sa plece din tara, in cautarea unui trai mai bun, au la dispozitie si variante mai indepartate decat Europa. Quebec-ul cauta muncitori romani, iar oficialii de acolo au organizat sambata la Bucuresti o sedinta de informare pentru ce
Romanii care vor sa plece din tara, in cautarea unui trai mai bun, au la dispozitie si variante mai indepartate decat Europa. Quebec-ul cauta muncitori romani, iar oficialii de acolo au organizat sambata la Bucuresti o sedinta de informare pentru cei interesati sa emigreze in Canada. Ca sa fie acceptati, romanii trebuie sa indeplineasca insa o serie de conditii: sa vorbeasca bine engleza si franceza, sa nu aiba mai mult de 34 de ani, si nu in ultimul rand sa aiba diploma de studii si experienta intr-un anumit domeniu. “A fost pusa la punct o grila de selectie, care ii avantajeaza atat pe cei care au diploma universitara, cat si pe cei care au diploma de nivel tehnic. Unul din criterile importante de selectie pentru noi, sunt cunostintele de franceza. Am gasit in Romania candidati excelenti”, a declarat Guy Nolin, reprezentantul Biroului de Emigrare de la Viena. Romanii trebuie sa completeze un formular si sa il trimita la biroul de imigrare de la Viena, pentru a putea fi admis de comis ie. Numai anul trecut in jur de 4000 de romani au obtinut acordul sa imigreze in Quebec. Alte cateva mii depun acum cererile. In Quebec sunt aproape 30.000 de romani. Unii se stabilesc definitiv acolo, altii stau doar cateva 6 luni pentru a putea face rost de bani.


Strainii veniti pentru munca temporara in Alberta, mai multi decat imigrantii

Alberta a devenit oficial prima provincie din Canada care a adus sub jurisdictie mai multi oameni in cadrul programului de muncitori temporari straini, printre care se afla si romani, decat intregul sistem de imigratie, relateaza CNW. Potrivit noilor cifre publicate de Departamentul federal al Cetateniei si Imigrarii, incepand din 1 decembrie 2006, au existat 22.392 de muncitori temporari straini in Alberta. Aceasta cifra reprezinta aproape dublul muncitorilor temporari care au fost in provincie in anul 2003, adica 11.067, si triplu fata de numarul muncitorilor din anul 1997, respectiv 7.286. Cifra din 2006 care reprezinta numarul muncitorilor temporari din Alberta o depaseste pe cea a celor 20.717 de imigranti carora li s-a acordat statut permanent de rezidenti in provincie in acel an. Este prima data cand muncitorii temporari au depasit numarul imigrantilor traditionali. In ultimii cinci ani, alte provincii, in special British Columbia si Ontario, au suferit treceri dramatice in folosirea muncitorilor temporari straini, insa, in aceste provincii, imigrantii traditionali inca depasesc numarul muncitorilor temporari. “Inca o data, Alberta pare sa conduca alte provincii in cursa. Daca acesti muncitori temporari ar fi aproape de a deveni cetateni, a fi o grija in minus, insa nu sunt pe acest drum. Majoritatea va fi tratata astfel: va fi folosita, inlaturata si trimisa inapoi in tarile de origine”, a declarat Gil McGowan, presedintele Federatiei Muncii din Alberta. In urma “cresterii exponentiale” a programului de muncitori straini temporari, McGowan afirma: “Ne aflam in procesul de a crea o clasa de muncitori care sunt mult mai vulnerabili la exploatare decat muncitorii canadieni, care au slabe sanse de a deveni vreodata cetateni”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.