Pretul petrolului a atins vineri nivelul de 76 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimele 11 luni, ca urmare a atacurilor si rapirilor facute de militantii din Nigeria, dar si a cererii mari venite din partea rafinariilor americane, transmite R

Pretul petrolului a atins vineri nivelul de 76 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimele 11 luni, ca urmare a atacurilor si rapirilor facute de militantii din Nigeria, dar si a cererii mari venite din partea rafinariilor americane, transmite Reuters.
Petrolul Brent, considerat de referinta pe piata mondiala, era cotat, in crestere cu 77 de centi, la 75,52 de dolari pe baril, dupa un maxim al zilei de 76,01 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins dupa 14 august 2006.
"Cresterea cotatiilor este efectul combinat al violentelor din Nigeria si al temerilor legate de nivelul stocurilor din Statele Unite, la jumatatea sezonului de vara", a declarat analistul Gerard Rigby, de la firma Fuel First Consulting, din Sydney.
Un atac asupra unei platforme petroliere din Nigeria si rapirea unei fetite de trei ani in Port Harcourt au demonstrat investitorilor ca riscurile privind siguranta livrarilor de petrol ale Nigeriei, al optulea mare exportator la nivel mondial, se mentin la un nivel ridicat.
Dupa un an si jumatate de atacuri asupra instalatiilor de extractie petroliera, Nigeria produce cu 700.000 de barili pe zi mai putin decat in mod normal.

Nivelul rezervelor de benzina, in scadere

Un alt factor care determina cresterea cotatiilor este ingrijorarea investitorilor privind rezervele de benzina ale Statelor Unite, in perioada sezonului de vara.
Astfel, stocurile de benzina din nord-vestul Europei se afla la minimul ultimelor doua luni, in timp ce exporturile de carburanti ale Chinei vor scadea in luna iulie, potrivit estimarilor, la cel mai redus nivel din ultimele zece luni.
Stocurile americane de benzina au crescut in mod neasteptat, saptamana trecuta, cu 1,8 milioane de barili, potrivit datelor furnizate de Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei, dar se afla totusi sub nivelul normal, pentru prima oara in acest an, in timp ce cererea a urcat cu 1,2% fata de anul trecut.
De asemenea, rezervele de benzina ale Japoniei au coborat sub nivelul anului trecut, pentru prima oara in 2007.
"Raportul dintre cererea si oferta de petrol este extrem de strans", a declarat Harry Tchilinguirian, analist sef pentru piata petrolului la BNP Paribas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.