Aceasta extraordinara colectie este scoasa acum la licitatie. Printre scrisorile adunate de-a lungul anilor de catre avocat se afla si una scrisa de catre Napoleon Bonaparte Josephinei de Beauharnais, dupa ce s-au certat in timpul pregatirilor de nun
Aceasta extraordinara colectie este scoasa acum la licitatie. Printre scrisorile adunate de-a lungul anilor de catre avocat se afla si una scrisa de catre Napoleon Bonaparte Josephinei de Beauharnais, dupa ce s-au certat in timpul pregatirilor de nunta din data de 9 martie 1796. "(...) Deci, tu crezi ca nu te iubesc pentru tine insati? Atunci pentru ce? O, madam, chiar crezi asta? Se poate oare ca un spirit pur ca al tau sa nasca astfel de trairi meschine? Sunt stupefiat, dar totusi ingenunchiez la picioarele tale....Care este bizara ta putere, incomparabila Josephine? (...) Te sarut de trei ori, o data pe inima, o data pe buze si inca o data pe ochi".
Un alt ravas din colectie ii apartine pictorului Claude Monet care i-a scris sotiei sale Alice, la data de 8 februarie 1901, pe cand se afla la hotelul Savoy din Londra. "Astazi soarele nu a aparut, ceea ce chiar ma deranjeaza. Ceata a persistat toata ziua...(...) E foarte ciudat sa fie vreme frumoasa, dar totusi privelistea sa fie obstructionata de ceata. Asta totusi nu ma impiedica sa irosesc vopselele in incercarea de a descoperi totusi ceva".
In colectie exista si o scrisoare a lui Oscar Wilde adresata lui Emily Wren, al carei fiu, Chrissie, i-a trimis acestuia un cadou de sezon, datat 13 decembrie 1888. "Nu-ti pot spune ce placere mi-a facut cadoul lui Chrissie. Este o poza foarte draguta si o pastrez cu drag in memoria micului meu prieten. Astfel, am simtit ca este de datoria mea sa-i scriu o scrisoare de multumire... trimite-i sotului tau toate cele bune din partea mea".
Specialistii sunt de parere ca scrisorile din colectie sunt deosebit de valoroase, mai ales ca ofera o lumina inedita in viata unor oameni care au intrat in istoria universala. Nu lipseste nici o scrisoare a lui Albert Einstein, destinata prietenului sau din copilarie, Paul Habicht. Aceasta a fost scrisa in Connecticut, 5 iulie, in 1935. In primul rand, Einstein se referea la boala lui Habicht.
"Am auzit recent ca diavolul - cel care se pare nu se opreste din lucru zilele acestea - si-a prins gherele de tine. Sunt convins ca te va lasa in pace foarte curand , mai ales ca de cand nu ne-am vazut, mi s-a intamplat si mie acelasi lucru de doua ori. Mai tii minte cand eram tineri si lucram impreuna la acele mici masinarii electrostatice? Sau cand discutam despre politica Germaniei? (...) M-am stabilit in acum in aceasta curioasa lume noua. Ceea ce e dragut aici e ca nu-ti sta lumea pe cap, si astfel, ma fac sa ma simt confortabil. Stau toata vara intr-un golf linistit si ma plimb cu barca atat cat vreau eu. Cred ca am devenit ca un indian de atata soare". Nu lipseste nici scrisoarea Charlottei Bronte catre editorul ei, in care isi exprima opinia in ceea ce priveste criticile din presa vremii la adresa romanului ei "Shirley". "Am citit cu atentie ziarele. <<The Spectator>> si <<Athenaeum>> m-au amuzat. Criticii acestor ziare sunt, fara indoiala barbati puternici. Insa cand se apuca sa critice produsele imaginatiei, sunt ca niste barbati surzi carora li se cere sa asculte muzica, sau ca niste orbi care judeca o pictura. Despre notiunea de <<practic>>, stiu tot, despre <<ideal>> nimic. In colectia care numara peste o suta de mii de scrisori, se mai afla si corespondente ale lui Winston Churchill, Mahatma Gandhi, JR Tolkien, Piotr Ilici Ceaikovski sau Ernest Hemingway, precum si carti cu autografe. (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.