"Este dificil ca UE sa poata face ceva in privinta esecului inregistrat de Romania si Bulgaria in implementarea reformelor anti-coruptie promise inaintea aderarii. Insa aceasta nu trebuie sa reprezinte o scuza pentru a nu face aproape nimic in aceast
"Este dificil ca UE sa poata face ceva in privinta esecului inregistrat de Romania si Bulgaria in implementarea reformelor anti-coruptie promise inaintea aderarii. Insa aceasta nu trebuie sa reprezinte o scuza pentru a nu face aproape nimic in aceasta privinta", scrie cotidianul britanic Financial Times in editia de ieri. Bruxelles-ul a avut sansa, saptamana aceasta, sa critice Romania si Bulgaria pentru ritmul lent al luptei anticoruptie si sa impuna sanctiuni celor doua tari. Tonul raportului a fost insa temperat la presiunea comisarilor noilor state comunitare si, in mod surprinzator, a comisarului pentru Justitie, Franco Frattini. "Adevarul jenant este ca UE a stiut de la bun inceput ca Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite sa adere in 2007", adauga Financial Times, precizand ca Bruxelles-ul a continuat demersul, constient ca opinia publica europeana se opune tot mai mult extinderii blocului comunitar, iar orice intarziere ar fi afectat intregul proces. Cotidianul britanic sanctioneaza, pe final, atitudinea "lasa" a oficialilor europeni, despre care afirma ca pune blocul comunitar intr-o pozitie stanjenitoare. "Cum poate UE lupta pentru impunerea statului de drept in lume cand nu poate impune asa ceva in randul propriilor membri?", se intreaba editorialistul publicatiei britanice, avertizand ca UE nu ar trebui sa isi faca iluzii in privinta faptului ca Bucurestii si Sofia vor recupera restantele semnalate de Bruxelles intr-un an de zile, noul termen limita stabilit pentru accelerarea reformelor.
"O extindere de mantuiala"
Romania si Bulgaria au fost avertizate de Comisia Europeana sa faca mai multe pentru a combate coruptia si crima organizata insa unii comentatori germani se intreaba daca nu cumva cele doua tari au fost admise prea devreme si daca poate nu este prea tarziu pentru a le arata din nou usa, scrie revista germana Der Spiegel, care face o sinteza a opiniilor exprimate in presa germana pe aceasta tema. Ziarul de centru stanga Sueddeutsche Zeitung scrie de exemplu: "Nimic nu a accelerat mai mult procesul de reforma din Europa Centrala si de Est asa cum a facut-o perspectiva aderarii la UE. Extinderea contine in ea o putere magica, ce dispare imediat dupa aderare, moment in care zelul reformator al guvernelor respective slabeste. Intreaga Uniune Europeana are insa de suportat consecintele... ca si in actualul caz al Romaniei si Bulgariei". Ziarul Financial Times Deutschland noteaza, la randul sau: "Acesta este un exemplu trist despre cum o extindere de mantuiala a favorizat populistii si demagogii. Romania si Bulgaria au probleme extrem de mari in a garanta cetatenilor lor proprii minimul de exigente cerute de calitatea de membru UE, si anume statul de drept". "Posibilii viitori membri ai UE precum Croatia, Serbia sau Turcia vor plati pretul acestor fusereli din trecut", conchide publicatia citata. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.