O tulburatoare ipoteza, lansata de PS Calinic, acrediteaza ideea ca adevaratul chip al Sfantului Stefan cel Mare, reprezentat intr-o miniatura din Tetraevangheliarul de la Humor, este realizat dupa modelul de piosenie al lui Basarab I, de la Curtea
O tulburatoare ipoteza, lansata de PS Calinic, acrediteaza ideea ca adevaratul chip al Sfantului Stefan cel Mare, reprezentat intr-o miniatura din Tetraevangheliarul de la Humor, este realizat dupa modelul de piosenie al lui Basarab I, de la Curtea de Arges.


Luni, romanii il vor praznui pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti, dar si controversati sfinti din calendarul crestin ortodox romanesc. Despre actele sale de sfintenie, despre faptele de lupta sau despre rolul pe care l-a jucat in istoria Europei crestine din vremea domniei sale s-au scris mii si mii de pagini. Se cunosc insa mai putine lucruri despre... cum arata Stefan cel Mare! Ne-am propus astazi sa abordam aceasta tema, facand ample referiri la un extraordinar articol semnat de PS Calinic, Episcopul Argesului, publicat pe site-ul Episcopiei.

Stefan cel Mare este unul dintre sfintii domnitori romani al carui chip a fost pastrat intr-un numar relativ important de reprezentari iconografice. Din acest motiv, preocuparea unor specialisti pentru identificarea celui care il reprezinta cel mai bine este fireasca si obiectiv mot ivata.
Unul dintre cei care au cercetat serios problema a fost marele Episcop al Romanului, carturarul academician Melchisedec.

Melchisedec si chipul lui Stefan din Evangheliarul de la Humor
Pe la 1881, cercetand monumentele istorice din nordul Moldovei, PS Melchisedec a dat peste Tetraevangheliarul de la Manastirea Humor, din anul 1473. Pe una din filele acestei celebre carti, episcopul a descoperit o miniatura de o rara frumusete care infatisa pe Maica Domnului cu pruncul Iisus.
In partea de jos a miniaturii era redat Stefan cel Mare, in genunchi, oferindu-i cu piosenie darul sau de inima, Tetraevengheliarul.
Cuprins de emotie, la 13 noiembrie 1881, marele carturar Melchisedec isi exprima opinia ca miniatura de pe Tetraevangheliarul de la Humor este “adevaratul si autenticul portret al marelui Stefan“. Informatia apare consemnata in ' Analele Academiei Romane >>, Mem. Sect. Ist, seria a II-a, tom IV, 1881-1882, p.19.
Pana la data respectiva, chipul consacrat al lui Stefan cel Mare provenea dintr-o litografie fantezista a lui Gheorghe Asachi, executata dupa o pictura din secolul al XVIII, dar mai ales dupa tabloul votiv al bisericii din Badeuti.
Ipoteza episcopului academician explodeaza la Academie
Opiniile episcopului Melchisedec au dat nastere unei adevarate furtuni in Academie. Bogdan Petriceicu Hasdeu a contestat vehement ipoteza, la inceput, sfarsind prin a o accepta ' pana la proba plauzibila contrarie >>.
Dupa acest eveniment, mai multi istorici s-au apucat de treaba si au inceput sa caute chipul marelui domnitor. Printre ei, G. Bals, Nicolae Iorga, O. Tafrali, Teodora Voinescu, ultima realizand chiar o lucrare in care prezinta portretele lui Stefan cel Mare in arta epocii sale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.