Mai multe zeci de persoane au manifestat ieri in fata ambasadei Rusiei la Chisinau, in semn de protest fata de anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietica, in urma cu 67 de ani, la 28 iunie 1940, relateaza BBC Romania. Participantii la manifestatie, re
Mai multe zeci de persoane au manifestat ieri in fata ambasadei Rusiei la Chisinau, in semn de protest fata de anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietica, in urma cu 67 de ani, la 28 iunie 1940, relateaza BBC Romania. Participantii la manifestatie, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, au cerut Rusiei sa recunoasca neconditionat crimele comise in 1940 si in perioada ulterioara fata de romanii din Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Herta. iii"Noi stim ce s-a intamplat cu noi in 1940. Ştim de unde ne-a rupt Rusia in mod criminal si vrem inapoi acasa cu tot cu pamant, cu tot cu lumea asta.Vrem sa fim cetateni ai Romaniei si ai Europei, intrucat Romania este membra a Uniunii Europeneiii", a declarat presedintele Asociatiei Antipact Molotov-Ribbentrop, Iacob Golovca.iii"Vrem sa-i amintim Rusiei barbaria, salbaticia cu care a intrat aici in 1940, dar si marea salbaticie pe care a comis-o in 1941, cand s-a retras de aici, sub presiunea armatei romaneiii", a adaugat el. Ambasada Rusiei la Chisinau s-a abtinut de la orice fel de comentarii referitoare la aceasta actiune de protest.


Justitia franceza, sesizata pentru incalcarea dreptului la circulatie al romanilor si bulgarilor

Asociatiile pentru sustinerea drepturilor strainilor au depus, ieri, un recurs la Consiliul de Stat, cea mai inalta autoritate administrativa din Franta, contestand o reglementare care ii vizeaza pe cetatenii romani si bulgari, relateaza AFP. Organizatia Cimade, Federatia asociatiilor de solidaritate cu muncitorii straini (Fasti), Grupul de interventie si sustinere a muncitorilor imigranti (Gisti) si Liga drepturilor omului contesta decretul privind modalitatile de acodare a dreptului de rezidenta si de expulzare a cetatenilor romani dupa 1 ianuarie 2007, adoptata la 22 decembrie 2006. Intr-un comunicat comun, asociatiile cred ca decretul iii"incalca dreptul la libera circulatie al romanilor si bulgarilor, noi cetateni ai Uniunii Europeneiii". iii"Ordonanta interpreteaza restrictiv dreptul comunitar. Masurile tranzitorii care se aplicau deja celor opt state central-europene devenite membre UE in 2004, evident aplicabile si cetatenilor romani si bulgari, sunt agravate de un text care indeamna autoritatile locale sa se concentreze pe masuri de indepartare a strainiloriii", subliniaza comunicatul comun al asociatiilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.