Comitetul pentru Negocieri Comerciale al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) s-a intrunit de urgenta, pentru a gasi o modalitate de reluare a negocierilor de liberalizare a comertului, in cadrul rundei de la Doha, dupa esecul discutiilor intre p

Comitetul pentru Negocieri Comerciale al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) s-a intrunit de urgenta, pentru a gasi o modalitate de reluare a negocierilor de liberalizare a comertului, in cadrul rundei de la Doha, dupa esecul discutiilor intre patru state importante, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
Reprezentantii statelor G4, respectiv UE, SUA, India si Brazilia, s-au reunit pe 19 iunie in Germania, in incercarea de a ajunge la un consens privind negocierile internationale, care sa permita reluarea rundei de la Doha. In urma esecului discutiilor dintre cele patru state, directorul general al OMC, Pascal Lamy, a solicitat intrunirea Comitetului pentru Negocieri Comerciale, pentru a sublinia angajamentul de continuare a negocierilor. In pofida faptului ca un acord intre statele G4 ar fi avut o influenta pozitiva, negocierile vor continua, intre toate statele OMC, cu obiectivul de a incheia un acord pana in luna august, a declarat Lamy.

Schwab: Washingtonul nu este pregatit sa renunte

Reprezentantul american pentru Comert, Susan Schwab, a declarat, la o conferinta separata, ca Washingtonul nu este "pregatit sa renunte" la un eventual acord in cadrul discutiilor de la Doha.
Pe de alta parte, Lamy a avertizat ca, in lipsa unei relansari rapide, negocierile ar putea fi amanate cu mai multi ani sau ar putea esua, existand riscul cresterii protectionismului si a numarului disputelor comerciale.
Discutiile au fost lansate in 2001, in incercarea de a stabiliza economia mondiala, dupa atacurile teroriste organizate in 2001 in SUA, si de a contribui la reducerea saraciei din statele in curs de dezvoltare, dar au fost blocate in 2006, pe fondul diferentelor de opinie referitoare la eliminarea barierelor comerciale, in special in sectorul agricol, dar si in cel industrial. SUA nu au acceptat inca sa diminueze considerabil subventiile agricole, iar solicitarile adresate UE si Japoniei se refera, in principal, la liberalizarea pietelor produselor agricole. In ceea ce priveste statele emergente, acestea ar trebui sa reduca barierele comerciale existente pentru bunurile industriale si servicii. Ministrul indian al Comertului si Industriei, Kamal Nath, a afirmat ca reprezentantii SUA au aratat, in cadrul intrunirii G4, ca sunt pregatiti sa reduca subventiile agricole la 17 miliarde dolari anual, comparativ cu pragul de 22,5 miliarde dolari propus anterior. In acelasi timp, ministrul de Externe al Braziliei, Celso Amorim, apreciaza ca negocierile nu vor fi abandonate, in pofida incheierii fara un acord a discutiilor de la Potsdam. "Nu este sfarsitul. Nu cred ca runda de la Doha este moarta", a aratat Amorim, precizand ca urmatoarele negocieri ar trebui organizate la nivel multilateral.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.