Parlamentul de la Roma va supune la vot, saptamana aceasta, cinci motiuni referitoare la elevii straini din institutiile de invatamant italiene, unde copiii romani au inregistrat cea mai spectaculoasa crestere ca numar, in raport cu anii scolari pre
Parlamentul de la Roma va supune la vot, saptamana aceasta, cinci motiuni referitoare la elevii straini din institutiile de invatamant italiene, unde copiii romani au inregistrat cea mai spectaculoasa crestere ca numar, in raport cu anii scolari precedenti, relateaza La Stampa.

Desi obiectivul comun al partidelor italiene este acela de a favoriza o integrare cat mai buna si mai rapida a elevilor straini in scolile din Peninsula, ele nu se pun intotdeauna de acord asupra modalitatilor de realizare a acestui lucru.
Patru dintre cele cinci motiuni care vor fi dezbatute au fost depuse de partide de dreapta si de centru - Liga Nordului, UDC, Forza Italia, Alianta Nationala - in timp ce cea de-a cincea este initiativa Uniunii, coalitia de guvernamant de centru-stanga, condusa de premierul Romano Prodi.

Clasa politica cere o solutionare urgenta a problemei copiilor straini din scolile italiene, dupa ce numarul acestora a ajuns la 484.000 in anul scolar 2006-2007 (cu 60.000 mai multi decat in anul precedent), re prezentand 5,5 la suta din cifra totala a elevilor. Ei intampina deseori probleme de integrare, din cauza cunostintelor insuficiente de limba italiana sau a necesitatii de a fi adusi la nivelul necesar, la alte materii.

In timp ce Liga Nordului (extrema dreapta) doreste teste de limba si cunostinte pentru copiii de imigranti care doresc sa se inscrie la scoala, UDC (centru) cere suplimentarea numarului de “mediatori interculturali” si incurajarea profesorilor de a deveni “meditatori” care sa ajute nu doar elevii ci si familiile acestora in eforturile lor de alfabetizare si perfectionare in limba italiana.

Forza Italia (centru-dreapta), partidul fostului premier Silvio Berlusconi, solicita, la randul sau, limitarea numarului de elevi straini in anul scolar in curs (2006-2007), “pentru a nu compromite desfasurarea normala a procesului didactic”, si repartizarea personalului calificat pe criterii regionale, in functie de distribuirea elevilor straini.

Motiunea depusa de Uniunea de centru-stanga se refera strict la bugetul educatiei pe anul 2008, care sa promoveze “invatamantul intercultural”.

Şcolile primare sunt cele mai vizate de afluxul de elevi straini concentrati in special in regiunile din nord-estul Italiei - precum Lombardia, Veneto, Emilia Romagna si Piemonte, care gazduiesc peste jumatate dintre copiii de imigranti.
Ţara de provenienta cel mai puternic reprezentata ca numar de elevi este Albania, insa Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste sporirea numarului acestora in comparatie cu anii scolari precedenti. Numarul copiilor romani inscrisi in institutii de invatamant din Italia a crescut cu 50 la suta fata de anul scolar 2004-2005 si cu 26,7 la suta fata de perioada 2005-2006.


Aflux de imigranti romani si bulgari in Olanda, in 2007

Numarul imigrantilor romani si bulgari inregistrati de autoritatile locale olandeze a crescut foarte mult de la inceputul anului, cand Romania si Bulgaria au aderat la UE, potrivit Biroului olandez de Statistica (CBS), citat de AFP.
In primele patru luni ale anului 2007, 2.800 de imigranti din Romania si Bulgaria s-au inscris intr-o localitate din tara, adica mai mult decat dublul numarului inscrierilor efectuate in tot cursul anului 2006”, se arata intr-un comunicat al CBS.

“Un efect comparabil a fost constatat si in momentul aderarii Poloniei la UE, in mai 2004”, potrivit sursei citate.
Circa 1.900 de bulgari si peste 900 de romani s-au inscris de la inceputul anului in evidentele autoritatilor locale olandeze, in timp ce in 2006 numarul acestora nu a depasit 1.250. Circa 60 la suta dintre imigranti sunt de sex feminin, precizeaza CBS.


Statisticile privind numarul minorilor romani din Italia se contrazic


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.