Cele doua forte politice palestiniene principale, Fatah si Hamas, si-au trimis pistolarii pe baricade. Acestia inteleg prea putin din politica patronilor lor, ei stiu doar sa ucida si sa incendieze. Lucru ce-l fac cu profesionalism de cateva zile. Du
Cele doua forte politice palestiniene principale, Fatah si Hamas, si-au trimis pistolarii pe baricade. Acestia inteleg prea putin din politica patronilor lor, ei stiu doar sa ucida si sa incendieze. Lucru ce-l fac cu profesionalism de cateva zile. Dupa ocuparea principalelor citadele Fatah, combatantii Hamas continua sa-i vaneze pe oamenii lui Abu Mazen si sa-i scoata din ascunzatori. Crima si groaza s-au instalat pe strazile Gazei. Ucigasii Hamas l-au prins pe Samiah El-Mazhun, unul din sefii Brigazilor "Martirii El-Aqsa", si l-au ciuruit de gloante in piata centrala din Gaza. Lupte crancene au avut loc in jurul ultimelor citadele Fatah din Gaza: resedinta presedintelui Abu Mazen, cladirea Guvernului si cazarma fortelor prezidentiale. Combatantii Hamas au atacat inchisorile si i-au eliberat pe teroristii vinovati de actiuni impotriva Fatah. Dupa transformarea intregii fasii Gaza, intr-un "hamasland", presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas (Abu Mazen) a demis, ieri, Guvernul de uniune nationala, in frunte cu premierul Ismail Hanyieh si a declarat "starea de urgenta" in Gaza si Cisiordania. Practic, Abu Mazen incearca printr-o lovitura de stat sa instaleze un nou premier, excluzand astfel Hamas de la guvernare. Cum era de asteptat, Ismail Hanyieh a calificat hotararea lui Abu Mazen nula si neavenita. Conflictul dintre Abu Mazen si Ismail Hanyieh, de fapt Fatah versus Hamas, a ajuns astfel intr-un punct de unde nu mai exista intoarcere. Abu Mazen a anuntat Uniunea Europeana, Statele Unite si statele arabe dizolvarea Guvernului palestinian de uniune nationala. Abu Mazen considera ocuparea Gazei de catre bandele inarmate Hamas un "razboi criminal". El a promis organizarea unor noi alegeri prin care poporul palestinian va avea posibilitatea sa-si exprime liber nazuintele de libertate si progres. Desi guvernul sau si-a incetat activitatea prin decret prezidential, premierul demis Ismail Hanyieh a anuntat ca "activitatea guvernamentala continua". Intr-un comunicat dramatic, Hanyieh a respins decizia lui Abu Mazen de dizolvare a guvernului si de a institui "starea de urgenta". O decizie "luata in pripa" a calificat Hanyieh. El a adaugat: "Crimele infaptuite de Abu Mazen si oamenii sai nu ne-a lasat alta solutie decat sa eliberam Gaza din mainile lor." Hanyieh a convocat o Conferinta de presa la care a anuntat ca Revolutia palestiniana va continua pana la proclamarea Statului liber si suveran Palestina. In nici un caz, a precizat Hanyieh, Palestina nu va cuprinde doar Gaza. Practic, teritoriile palestiniene s-au scindat politic si administrativ acum in doua" "Hamasland" (Gaza) si "Fatahland" (Cisiordania).
Abu Mazen cere instalarea de trupe internationale in Gaza
Imediat dupa caderea ultimei citadele Fatah in Gaza, resedinta presedintelui Abu Mazen, presedintele palestinian a decis instituire a unui Guvern de tranzitie in fruntea caruia s-a desemnat pe el insusi. Apoi a telefonat la Casa Alba. El a cerut trimiterea de urgenta in Gaza a unor forte armate internationale care sa impiedice actele de razbunare si asasinatele si sa asigure securitatea si linistea locuitorilor. La Washington si la Ierusalim, dar si in majoritatea capitalelor tarilor arabe si europene, creste ingrijorarea. Presedintele american George W. Bush a declarat ca "nu-i va parasi pe palestinieni". Tom Snow, purtatorul de cuvant al Casei Albe, nu a precizat daca Statele Unite va sustine cererea lui Abu Mazen de a fi trimise trupe internationale in Gaza, actiune propusa si de premierul israelian Ehud Olmert. Responsabili americani au subliniat insa ca Abu Mazen se bucura de tot sprijinul Statelor Unite. Bani si arme incep acum sa curga din belsug in visteriile secate si in depozitele lui Abu Mazen. Dar niciodata banii si gloantele nu au rezolvat ceva in Orientul Mijlociu. Cel mult au intarziat deznodamantul unei crize.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.