Autoritatile spaniole elibereaza, de doua luni, noi acte de identitate pentru imigrantii romani si bulgari, care constau in simple coli de hartie A4, fara fotografie, pe care este imprimata mentiunea “fara drept de munca”. Hartiile trebu
Autoritatile spaniole elibereaza, de doua luni, noi acte de identitate pentru imigrantii romani si bulgari, care constau in simple coli de hartie A4, fara fotografie, pe care este imprimata mentiunea “fara drept de munca”. Hartiile trebuie folosite impreuna cu buletinele de identitate eliberate in Romania. Noile acte le inlocuiesc vechile carduri de plastic -”tarjete”. Romanii din Spania se plang ca in acest fel au probleme la legitimare, mai ales la cumparaturi sau la banca, pentru ca nu sunt bagati in seama cu buletinul romanesc. In plus, ei trebuie sa astepte cate doua-trei zile la coada pentru a primii actele.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, Spania a restrictionat accesul pe piata muncii pentru muncitorii din cele doua state timp de un an, cu posibilitate de prelungire in 2009. Aproximativ 450.000 de romani muncesc ilegal in Spania.

Organziatia Asociatia pentru Dezvoltarea Economica si Culturala a Romanilor din Spania (ADERE) intentioneaza sa actioneze Guvernul spaniol in judecata, considerand ca romanii sunt tratati cu dispret. Daniel Tecu, presedintele ADERE, ne-a declarat ca i- a trimis deja o scrisoare minsitrului spaniol al muncii pentru a-i semnala aspectele problematice pe care le creaza noile “hartii de identificare”. Demersul sau a ramas insa fara raspuns. O posibila explicatie ar fi faptul ca actualul Guvern socialist al lui Zapatero, nu se bucura de prea multa popularitate in randul imigrantilor, inclusiv al romanilor. Sondajele recente au aratat ca preferintele acestora se indreapta mai ales catre Partidul Popular, principalul partid de opozitie.


Candidatul sustinut de Partidul Romanilor din Italia, ales primarul unei localitati de langa Roma

Candidatul sustinut de Partidul Identitatea Romaneasca (PIR) a castigat alegerile locale din oraselul Ladispoli, situat in apropiere de Roma, a comunicat Miruna Cajvaneanu, purtatorul de cuvant al formatiunii romanilor din Italia.

Crescenzo Paliotta, membru al coalitiei Unione, a castigat cu o diferenta de 1.500 de voturi in fata candidatului de dreapta, care in primul tur de scrutin avusese un avans de 300 de voturi.

Aportul comunitatii romanesti din Ladispoli la victoria lui Paliotta a fost semnificativ. Victoria acestuia a fost posibila si gratie denuntarii neregulilor birocratice care i-au impiedicat pe multi dintre imigrantii romani sa voteze in primul tur de scrutin.

“Astfel, cartile de alegator le-au fost inmanate romanilor care au facut cereri in timpul prevazut de lege. Afluenta la urne a romanilor din Ladispoli si corectitudinea procesului de vot au contribuit la victoria clara a lui Crescenzo Paliotta”, explica Miruna Cajvaneanu.

Cu doar o zi inainte de incheierea campaniei electorale, Paliotta a fost prezent la intalnirea cu romanii din Ladispoli organizata de Partidul Identitatea Romaneasca. Cu aceasta ocazie, candidatul a subliniat importanta istorica a alegerilor administrative din 2007: “Asistam la un moment electoral foarte important. Ne vom aminti de acest moment ca fiind inceputul integrarii institutionale a comunitatii de imigranti, nu doar a romanilor, o oficializare a prezentei romanilor la Ladispoli”.

Publicul din New York se inghesuie sa vada desenele lui Dan Perjovschi

Expozitia pe care artistul roman Dan Perjovschi a deschis-o la Muzeul de Arta Moderna (MoMA) din atrage foarte multi spectatori veniti sa admire desenele satirice ale acestuia, scrie New York Times. Multimi de amatori de arta s-au adunat la muzeu timp de doua saptamani pentru a-l urmari pe Perjovschi desenand pe peretii atriumului de la MoMA, satirizand cu markerul negru subiecte legate de Uniunea Europeana, razboiul din Irak sau incalzirea globala. Chiar daca Perjovschi nu mai e la muzeu (el poate fi insa urmarit in “performance” pe YouTube), desenele sale au ramas. La fel si multimile de spectatori. Oamenii se aduna in jurul obeliscului Barnett Newman, aratand cu degetul, razand si privind desenele mai mult decat o fac in fata unei opere de Van Gogh, noteaza cotidianul new-yorkez.

Chiar daca nu da de banuit, in anii '80, Perjovschi a studiat pictura de tip “natura moarta” la Academia de Arte din Romania. Insa performance-urile au devenit rapid parte din arta sa. Primele sale desene de acest gen au fost realizate in 1988. Ca raspuns la cenzura de stat, Perjovschi si-a tapetat interiorul casei cu hartie alba si a timp de doua saptamani a realizat desene care aveau drept subiect comentariul social.

El a intrat in atentia publicului larg in anul 1999, cand a reprezentat Romania la cea de-a 48-a editie a Bienalei de la Venetia. El a acoperit podeaua pavilionului cu desene si graffiti pe teme politice care vizau viata din era postcomunista si rolul artei est-europene in schimbul cultural cu vestul. Schitate cu markere negre, desenele lui Perjovschi dispareau sub picioarele vizitatorilor - o aluzie clara la eroziunea identitatii est-europene.

Expozitia lui Perjovschi este inclusa in programul “Projects 85”, organizata de Roxana Marcoci, curator in cadrul departamentului de fotografie al MoMa.

Dan Perjovschi urmareste in lucrarile sale traditia realizatorilor de benzi desenate care au ca teme chestiuni politice, impletind remarce amuzante asupra vietii cotidiene cu diverse aprecieri ironice.
Desenele semnate de el sunt intotdeauna o reactie la un context social sau politic, in cadrul carora sunt incorporate comentarii asupra subiectului.

“Projects 85” continua la Muzeul de Arta Moderna din New York pana pe 27 august.


UE pregateste procese pentru statele care aplica masuri protectioniste pe piata interna a muncii

O serie de state UE au fost amenintate cu actiuni legale pentru impunerea de masuri restrictive inutile care ii vizeaza pe muncitorii straini, intensificand dezbaterea europeana cu privire la migratia fortei de munca de la est la vest, comenteaza Financial Times.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.