Liberalizarea pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE va acopri deficitul de forta de munca din Romania, dar va duce si la o echilibrare a veniturilor, ceea ce va avea drept consecinta intoarcerea romanilor din strainatate, a declarat
Liberalizarea pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE va acopri deficitul de forta de munca din Romania, dar va duce si la o echilibrare a veniturilor, ceea ce va avea drept consecinta intoarcerea romanilor din strainatate, a declarat directorul din Ministerul Muncii, Eugen Blaga, potrivit NewsIn.
“Se va intampla cum s-a intamplat si in alte tari, va fi un proces de reintoarcere in Romania. Daca acum un muncitor castiga in Romania 200 de euro si in strainatate o mie de euro, evident ca va lucra pe o mie de euro. Dar in momentul in care acolo castiga o mie de euro si in Romania 700, va veni acasa. Cat de curand, muncitorul va castiga si in Romania 700 de euro”, a precizat Eugen Blaga.
Referitor la ingrijorarea sindicatelor ca, odata cu liberalizarea pietei muncii, vor veni din statele UE persoane inalt calificate care vor lua locul romanilor, Blaga a spus ca patronii vor fi interesati sa aiba manageri performanti, indiferent da ca sunt romani sau straini, iar aceia se valideaza rapid prin ceea ce stiu sa faca.
Guvernul a aprobat, in 23 mai, memorandumul privind liberalizarea completa a accesului pe piata muncii din Romania pentru lucratorii din UE, indiferent daca acestia provin din tari care au restrictionat accesul romanilor. Urmatorul pas pentru liberalizarea totala a accesului pe piata muncii din Romania a europenilor va fi elaborarea unui act de modificare a legii permiselor de munca, ce va fi dezbatut in Parlament.
Decizia de liberalizare completa a pietei muncii pentru cetatenii europeni a declansat reactii diferite din partea sindicatelor. Daca Blocul National Sindical (BNS) s-a aratat impotriva deciziei, pe motiv ca Romania nu trebuie sa “accepte umil orice conditii impuse de unele tari europene” si ca nu vrea ca tara noastra “sa fie tratata ca o tara de rang inferior”, CNS Cartel Alfa a salutat hotararea guvernului, confederatia sustinand libera circulatie a lucratorilor in spatiul european.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, declara, la cea data, ca cetatenii UE nu vor “invada” piata romanesca, din cauza conditiilor de lucru si a salariilor mici. Potrivit ministrului, din cele aproape 9.000 de permise de munca date strainilor pana la finalul primului trimestru al anului, doar 22,3% au fost acordate cetatenilor din UE, ceea ce inseamna 0,04% din totalul fortei de munca din Romania.
De la 1 ianuarie 2007, strainii care voiau sa munceasca in Romania si care proveneau din state care nu restrictionasera accesul romanilor dupa aderarea Romaniei la UE, aveau, la randul lor, acces liber. In schimb, strainii care proveneau din state care au luat decizia de a restrictiona accesul romanilor pe pietele interne aveau nevoie de permis de munca pentru a se angaja in Romania.

Romanii vor sa traiasca visul american

Visul american atrage studentii romani, iar primul pas pentru ca visul sa devina realitate sunt slujbele de vara. In jur de 10.000 de studenti romani lucreaza in fiecare an, pe timpul verii, in State Unite, scrie publicatia americanca The Olympian.
Cei mai multi isi gasesc locuri de munca in hoteluri, parcuri de distractie sau in restaurante. Radu Zaharia, un student de 22 de ani, va fi peste vara casier la un supermarket din statul Maine. Radu va fi platit cu 9 dolari pe ora si va putea castiga in cateva luni cat castiga alti romani intr-un an, scrie ziarul american.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.