Dupa ce, la termenul anterior, judecarea dosarului privind cadrele militare acuzate ca au fraudat Banca Internationala a Religiilor cu peste 4,5 miliarde lei vechi a fost amanata din lipsa de procedura cu partile civile, aceasta pare sa fie amanata d
Dupa ce, la termenul anterior, judecarea dosarului privind cadrele militare acuzate ca au fraudat Banca Internationala a Religiilor cu peste 4,5 miliarde lei vechi a fost amanata din lipsa de procedura cu partile civile, aceasta pare sa fie amanata din nou din cauza unor exceptii ridicate de aparatorii celor noua inculpati.
Instanta suprema a ramas in pronuntare fata de cererea avocatilor de a suspenda procesul si de a trimite cauza Curtii Constitutionale, in sprijinul solicitarilor lor acestia invocand o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la competenta procurorului militar.
Potrivit Mediafax, avocatii au sustinut ca articolul III, alineatul 2 din Legea 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala contravine articolelor 15, 20 si 35 din Constitutie referitoare la aplicarea legii mai favorabile, aplicarea cu precadere a tratatelor internationale la care Romania este parte si la competenta instantelor civile in cazuri de indivizibilitate.
Aparatorii au aratat ca in conditiile in care inselaciunea - fapta pentru care au fost trimisi in judecata cei noua inculpati - este una de drept comun, competenta trebuie sa revina organelor judiciare civile. Totodata, avocatii au precizat ca in aceasta situatie nu conteaza calitatea de ofiter a inculpatilor, ei fiind trimisi in judecata pentru o fapta care nu are legatura cu atributiile de serviciu, caz in care ar fi fost atrasa competenta organelor judiciare militare.
Pe de alta parte, avocatii au invocat decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului, Massoui contra Romania, in care s-a atras atentia ca procurorul militar are o dubla subordonare si ca nu poate indeplini criteriile obiective cerute de lege.
Pe 20 decembrie 2006, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe generalul de brigada (r) Tiberiu Marineanu, pe locotenent-coloneii (r) Ioan Inel si Vergil Mitru, pe maiorii (r) Lucian Cociug si Dorel Ursan, pe plutonierul adjunct (r) Constantin Pletea, pe capitanul (r) Florin Parvu, precum si pe civilii Marius Nicolau si Valentin Eugen Daeanu. Cei noua au fost deferiti justitiei sub acuzatia de inselaciune.
Cercetarile au demarat in 2003, cand un grup format din peste o suta de ofiteri de la unitatea militara de aviatie de langa Ploiesti au reclamat procurorilor ca pe numele lor au fost incheiate contracte fictive de imprumut de la BIR, in valoare de sute de milioane de lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.