Bancile comerciale asteapta deciziile Consiliului de Administratie al BNR din aceasta luna, privind dobanda de politica monetara, dar si regimul rezervelor minime obligatorii in lei si in valuta. In functie de aceste decizii, am putea asista, in urma
Bancile comerciale asteapta deciziile Consiliului de Administratie al BNR din aceasta luna, privind dobanda de politica monetara, dar si regimul rezervelor minime obligatorii in lei si in valuta. In functie de aceste decizii, am putea asista, in urmatoarele doua - trei luni, la miscari importante in cazul dobanzilor practicate la depozitele atrase sau credite.
Consiliul de Administratie al BNR a stabilit la inceputul lunii februarie micsorarea cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, de la 8,75 la 8,00%/an, pe 26 martie a scazut iar dobanda-cheie anuala la 7,50%, pentru ca in sedinta din 2 mai sa o reduca a treia oara consecutiv, la 7,25%/an. Unele banci anticipeaza ca, BNR va opera o a patra reducere a dobanzii de politica monetara la 7%/an, pentru a reduce interesul speculatorilor pentru moneda nationala, in conditiile in care evolutia ratei inflatiei se mentine in culoarul anticipat.
Pana la sedinta CA al BNR, rata dobanzii de referinta pe luna iunie a scazut la 7,25%/an, de la 7,50%/an, cat a fost in mai. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.
Decizia pe care o va lua BNR se va reflecta si dobanzile cu care este sterilizata lichiditatea din piata monetara. La inceputul acestei saptamani, BNR a atras in depozite cu scadenta la o luna, oferta de 1,334 miliarde lei a celor 10 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala de 7,25%. Banca centrala a atras la licitatia similara de saptamana trecuta 2,153 miliarde lei, ce au reprezentat tot 100% din oferta bancilor participante. Sterilizarea de ieri a fost a doua, de la sfarsitul anului trecut, cand BNR a atras integral excesul de lichiditati de pe piata monetara. Incepand cu decembrie trecut, banca centrala a adoptat o politica de sterilizare partiala, ea dorind sa puna presiune pe lichiditati, pentru a scadea dobanzile si pentru a stopa aprecierea leului.
Cu toate acestea, nivelul dobanzilor pe termen scurt, la o zi si o saptamana, nu a inregistrat modificari, acestea mentinandu-se la 7 - 7,6%. Aceasta indica faptul ca, dupa criza din aprilie si din mai, in piata exista acum lichidati suficiente.
La reducerea lichiditatii participa si Ministerul de Finante, care organizeaza licitatii de titluri sau obligatiuni de stat. Saptamana trecuta, Trezoreria a vandut obligatiuni in lei cu scadenta la 10 ani, la un randament mediu de 6,91%/an. Nivelul maxim acceptat al randamentului a fost de 6,98%/an. Finantele au plasat integral emisiunea de 100 milioane lei, cererea investitorilor fiind de peste patru ori mai mare. Acestea au fost primele obligatiuni pe 10 ani vandute de stat din anul 2005, cand ele au fost adjudecate la un randament mediu de 7,49%/an.
Revenind la politicile bancilor comerciale, se poate observa ca dupa o perioada de circa doi ani, in care dobanzile la depozite au fost constant real negative, economisirea a devenit o investitie destul de rentabila in ciuda comisioanelor inca mari. Dobanzile practicate pentru depozite au ajuns, in unele cazuri, duble sau aproape duble, fata de rata inflatiei.
In acelasi timp, s-a redus ecartul intre dobanzile la depozite si cele la credite. Daca in 2005 diferenta era de peste 12 puncte procente, in prezent ecartul s-a redus la mai putin de 5 puncte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.