Parteneriatul pe care Romgaz doreste sa-l realizeze cu Gazprom pentru constructia depozitului de gaze din judetul Neamt este viabil doar daca partea rusa va veni cu o solutie sa exporte gazul extras in tarile vecine pentru a nu afecta livrarile Romga

Parteneriatul pe care Romgaz doreste sa-l realizeze cu Gazprom pentru constructia depozitului de gaze din judetul Neamt este viabil doar daca partea rusa va veni cu o solutie sa exporte gazul extras in tarile vecine pentru a nu afecta livrarile Romgaz de pe piata interna, ne-a declarat Alexa Jakab, directorul general al companiei. "Vrem sa intram in acest parteneriat cu Gazprom, cu conditia ca acestia sa aduca propriile gaze pe care sa le inmagazineze si sa le vanda doar la export in tari precum Turcia sau Bulgaria, deoarece noi acoperim livrarile necesare pe piata interna", a spus Jakab.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reconfirmat, cu ocazia vizitei sale in Rusia, intentia Romgaz de a infiinta un parteneriat cu Gazprom pentru constructia depozitului de gaze din judetul Neamt, al carui studiu de fezabilitate ar putea fi finantat de Romgaz, se arata intr-un comunicat al MEF.
Varujan Vosganian a participat in perioada 8-10 iunie la lucrarile Forumului Economic International de la Sankt-Petersburg, iar pe 9 iunie, a avut o intalnire cu omologul sau rus, Alexei Kudrin. Potrivit comunicatului, Vosganian i-a spus ministrului rus ca stie ca "au existat anumite probleme in trecut", dar ca este preocupat indeosebi de viitor.

Vosganian, acceptat ca presedinte al Comisiei mixte romano-ruse

Potrivit comunicatului MEF, ministrul rus a salutat propunerea ca Vosganian sa preia pozitia de presedinte al Comisiei mixte romano-ruse. Ministrul roman al Economiei si Finantelor l-a invitat pe omologul sau sa faca o vizita oficiala in Romania, cu ocazia urmatoarei sedinte a Comisiei mixte.
Firma care va realiza studiul de prefezabilitate va fi, cel mai probabil aleasa in urma unei licitatii internationale, au afirmat reprezentanti ai Romgaz, citati de NewsIn.
Potrivit companiei, depozitul de gaze de la Roman - Margineni va costa aproximativ 720 de milioane de dolari si va avea o capacitate de inmagazinare de circa doua miliarde metri cubi. La inceputul acestei luni, oficiali ai Gazprom au declarat ca "elementul important al cooperarii ruse-romane in domeniul gazelor" il reprezinta constructia unui depozit subteran pe teritoriul Romaniei, care va permite livrarea catre consumatori a unei cantitati suficiente de gaz in perioada de iarna si care va fluidiza capacitatea de transport a gazului.

Rusii au spus ca detaliile cooperarii au fost stabilite, partea romana ii contrazice

Responsabilii companiei ruse au mai declarat ca expertii Gazprom, Gazexport si Romgaz au luat o decizie in privinta proiectului tehnologic de constructie a depozitului subteran de la Roman - Margineni, ce va avea o capacitate activa de 600 de milioane metri cubi, capacitate care urmeaza sa fie extinsa pana la doua miliarde metri cubi.
"In momentul de fata, principiile de baza ale cooperarii si constructiei unui depozit subteran au fost deja definite", au subliniat sursele citate. Declaratiile acestora vin, insa, in contradictie cu ceea ce ne-a spus directorul general Romgaz si, anume ca inca nu s-a stabilit nimic concret cu privire la forma pe care o va imbraca cooperarea dintre cei doi parteneri, daca va fi vorba de o societate mixta sau altceva.
In urma unor discutii dintre Romgaz si Gazprom, care au avut loc in perioada 6-7 martie 2007, Gazprom a propus sa finanteze modernizarea celor sase depozite ale companiei romanesti si sa primeasca o parte din profitul adus de acestea.
In privinta depozitului de gaze ce ar urma sa fie construit in judetul Neamt, Romgaz a solicitat rusilor infiintarea unei companii mixte, care sa finanteze studiul de fezabilitate. "Gazprom a respins aceasta propunere, iar varianta de compromis la care am ajuns a fost sa finantam noi un studiu sumar", spunea Alexa Iakob, dupa intalnirea cu reprezentantii Gazprom.
Romgaz opereaza in prezent sase depozite de gaze proprii, la Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca (toate trei in apropierea Bucurestiului), Sarmasel (aproape de Cluj), Ghercesti (in proximitatea Craiovei) si Cetatea de Balta (in vestul tarii).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.