Banca Nationala a Romaniei ar putea hotari reducerea ratei anuale a dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% la sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale care va avea loc la 25 iunie, se arata in studiul UniCredit publicat pe

Banca Nationala a Romaniei ar putea hotari reducerea ratei anuale a dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% la sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale care va avea loc la 25 iunie, se arata in studiul UniCredit publicat pe pagina sa de Internet.
De asemenea, din studiul realizat de UniCredit reiese ca institutia se asteapta ca banca centrala sa mentina nivelul de 7% al dobanzii-cheie, cel putin pana in martie 2008. O astfel de miscare este vazuta drept rasplata pentru bancile care isi depun excesul de lichiditati in depozitele la o luna ale BNR.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a redus in acest an dobanda de politica monetara cu 1,50 puncte, de la 8,75%. Prima reducere a dobanzii-cheie din acest an a fost de 0,75 puncte procentuale si s-a efectuat in 12 februarie. Cea de-a doua scadere, de 0,5%, s-a realizat cu o luna mai tarziu, la 27 martie, iar cea de-a treia taiere a fost de 0,25% si a avut loc la inceputul lunii mai.

FMI recomanda, insa, cresterea dobanzii

Pe de alta parte, Fondul Monetar International solicita, in urma cu o saptamana, bancii centrale sa creasca nivelul dobanzii-cheie dupa cum este necesar, ca sa atinga tintele de inflatie, chiar cu pretul unei intariri a monedei nationale, si sa reduca prudent rezervele obligatorii ale bancilor.
Desi majorarea dobanzii de politica monetara ar putea face presiuni in sensul intaririi monedei nationale, board-ul executiv al FMI considera ca Romania are un curs de schimb competitiv si ca aprecierea leului in raport cu euro va contribui la tinerea sub control a inflatiei.
Autoritatea monetara considera ca este important ca Romania sa evite orice deviere intre politica monetara si ratele in vigoare ale dobanzii-cheie si sa reduca prudent rezervele minime obligatorii, a explicat in urma cu o saptamana reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola. Totodata, acesta a aratat ca Fondul vede ca premature precedentele reduceri ale dobanzii de politica monetara efectuate de BNR. "Reducerea dobanzii-cheie pare sa fie rezultatul unei priviri in urma, si nu al unei evaluari a viitorului", a mai adaugat Fernandez-Ansola.
Reprezentantul FMI a avertizat ca inflatia s-ar putea resuscita in a doua parte a anului si un nivel anual al dobanzii de politica monetara de 7,25% va fi prea jos.

Se estimeaza o depreciere treptata a leului

In ceea ce priveste raportul leu/euro, analistii UniCredit estimeaza ca leul se va deprecia treptat in perioada urmatoare, astfel incat, pana la sfarsitul acestui an, se va ajunge de la cotatia actuala de 3,26 lei/euro la 3,37 lei pentru moneda europeana, potrivit studiului UniCredit.
Astfel, leul ar putea sa se deprecieze fata de moneda europeana, de la 3,26 lei/euro, cat e in prezent, la 3,35 lei/euro pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca pana la finalul anului sa ajunga la 3,37 lei/euro.
Totodata, analistii UniCredit se asteapta ca leul sa isi gaseasca ulterior o oarecare stabilitate in jurul acestui nivel si anticipeaza ca euro va fi cotat pana in martie 2008 la 3,37 lei.
In prezent, leul este cotat pe piata valutara romaneasca in apropiere de 3,26 unitati/euro, iar o cotatie de 3,37 lei/euro nu a mai fost atinsa de aproape trei luni, adica din 15 martie 2007, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat pentru ultima data un curs oficial de peste 3,70 lei/euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.