La 44 de ani, Ovidiu Silaghi are un trecut destul de ciudat in calitate de manager si de asociat la mai multe firme. Cea mai cunoscuta este Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece Bucuresti Sucursala Constanta, acolo unde libera
La 44 de ani, Ovidiu Silaghi are un trecut destul de ciudat in calitate de manager si de asociat la mai multe firme. Cea mai cunoscuta este Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece Bucuresti Sucursala Constanta, acolo unde liberalul este asociat inca din 1995, fiind actionar si in prezent. Multe dintre societatile in care acesta a fost implicat au dat insa faliment. Din altele liberalul s-a retras. Cert este ca liberalul nu a avut deloc succes in afaceri. Cel putin in cele aflate la vedere. In aceste conditii, tinand cont de faptul ca majoritatea societatilor la care Ovidiu Silaghi a fost actionar sau manager au dat faliment, este greu de inteles decizia Partidului National Liberal de a-l numi pe acesta in fruntea unui minister care se ocupa tocmai de destinele firmelor mici si mijlocii. Insuccesul liberalului in domeniul afacerilor se poate resfrange oricand asupra intereselor diferitelor societati. Si astfel, intr-o masura mai mica sau mai mare, asupra economiei romanesti.
Un manager falimentar
Actualul ministru al IMM-urilor a infiintat o serie de firme dupa 1990 dar cu aproape nici una dintre ele nu a facut vreo mare branza. Ba dimpotriva, cele mai multe au dat faliment. Sa le luam pe rand. Firma Patricia SRL, infiintata in 1991, a fost radiata de la Registrul Comertului in 6 septembrie 2006. Onix RS SRL, infiintata in 1994, a fost si ea radiata prin 2003. Still SRL, infiintata in1993, a fost radiata tot in 2006. O alta firma doborata de managerul Ovidiu Silaghi este Gesco SA, infiintata in 1994 si radiata in 2006.
O firma care inca functioneaza si la care ministrul Silaghi este unic actionar este Severalis SRL. Infiintata in aprilie 2004, societatea este administrata de o apropiata a actualului ministru, Cristina Sichet. Nu are depuse date de bilant pe anii 2005 si 2006. O alta firma in care actualul ministru detine controlul, prin Severalis SRL, este Euroworks SRL, al carei actionar minoritar si administrator este aceeasi Cristina Sichet. Tot prin firma Severalis, ministrul Silaghi detine controlul, prin cele 50,22026 procente, in societatea Generalicons SRL, infiintata in 2001, si administrata de omniprezenta Cristina Sichet. Restul procentelor este detinut de firma Management Grup si Asistenta Studio SRL din Ramnicu Valcea, al carei obiect principal de activitate este "taierea si rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului". Actionar unic al societatii valcene asociate cu firma ministrului Silaghi este cetateanul italian Maurizio Gagliardi. Conform unor surse locale, firma italianului este suspectata ca fiind o veriga din gruparea care cheleste padurile din Valcea.
Ministrul Silaghi mai este actionar si la firma Omniconstruct SA din Cluj Napoca, controlata de Horia Ciorcila, unul dintre cei mai influenti afaceristi clujeni, fondatorul si actionarul Bancii Transilvania si al grupului de firme Astral.
Turism original
Profesionalismul lui Silaghi este dovedit de viziunea sa asupra modului in care ar trebui reformat si relansat turismul romanesc.
Odata ce a preluat portofoliul comasat al ministerului ce include si turismul, Ovidiu Silaghi s-a grabit sa emita niste perle care dovedesc,
cu prisosinta, viziunea sa "revolutionara" despre redresarea unui domeniu grav afectat de incapacitate manageriala si indolenta, precum si de lipsa unor strategii pe termen mediu si lung.
Conform lui Silaghi, "Romania ar trebui sa se concentreze pe aducerea turistilor straini si nu pe incercarea de a convinge turistii romani sa-si faca vacantele in tara, iar state cu potential sunt cele din spatiul ex-sovietic si China". "Avem un buget de promovare turistica de opt milioane de euro, care va fi destinat in mare parte promovarii externe. Eu nu sunt de parere ca turistul roman trebuie neaparat sa faca turism in Romania. Lasa-l sa mearga si sa mai vada si alte tari. Trebuie sa aducem turisti de afara", a mai afirmat Silaghi. Niste aprecieri de "specialist" care i-au revoltat pe adevaratii profesionisti din turism.
Dan Matei Agathon: "O aiureala"
Declaratiile lui Silaghi au fost catalogate drept aiuritoare de fostul ministru PSD al Turismului, Dan Matei Aghaton.
"Din asemenea declaratii se vede clar lipsa oricarei experiente in domeniu a domnului Ovidiu Silaghi. De la postul de sef al unei camere de comert judetene pana la detinerea portofoliului ministerului Turismului este un pas foarte mare. Domnul Silaghi, daca nu stie ce este turismul si cum se dezvolta el, ar trebui sa apeleze la specialisti, cum este doamna Lucia Morariu, secretar de stat si un profesionist recunoscut in domeniul turismului. Sa declari ca te bazezi pe aducerea turistilor rusi si chinezi in Romania pentru a relansa turismul romanesc mi se pare cel putin o aiureala. Domnul ministru Silaghi ar trebui sa stie ca o tara nu exista in domeniul turismului european si mondial daca nu are relatii cu TUI Group, lider european si unul dintre "greii" mondiali in domeniul turismului, cu Thomas Cook Nekerman si cu ITS, ceilalti doi giganti in domeniul turismului. Eu m-am straduit mult timp, si in cele din urma am reusit, sa-i aduc in Romania si sa-i si fac sa ramana aici, in relatii comerciale cu noi. Visele cu turistii rusi si chinezi domnul ministru Silaghi ar trebui sa nu le mai destainuie nimanui. Daca vrea turism de performanta, trebuie sa se gandeasca nu la aducerea rusilor si chinezilor, ci a germanilor si japonezilor. Si trebuie sa elaboreze o strategie serioasa in acest sens. Dar, cum va spuneam, in primul rand domnul Silaghi trebuie sa se consulte cu specialistii inainte de a vorbi. Si sa nu mai faca niciodata greseala de a-i indemna pe romani sa mearga in vacante in alta parte, pentru ca ei oricum se duc, ci sa gandeasca programe pentru a-i determina sa-si faca vacantele si in tara lor", ne-a declarat Dan Matei Aghaton.
Mai multi specialisti cadrul Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care ne-au rugat sa le pastram anonimatul, au criticat si ei lipsa de experienta si de profesionalism a ministrului Silaghi, pus sa diriguiasca un domeniu economic complex si pentru care nu este deloc pregatit. Apelul la aducerea rusilor si chinezilor este considerat o aberatie. Turistii rusi care au bani invadeaza Riviera franceza, cumpara vaste proprietati in Occident si in lume, astfel incat speranta ca ei ar putea veni in vacante in Romania e de-a dreptul o prostie. Cealalta categorie de rusi, cu mai putini bani, se duc in Grecia, Cipru si mai ales in Turcia. In ceea ce-i priveste pe chinezi, sansele ca ei sa vina in Romania sunt reduse.
Sotia, mai performanta
Probabil satula de rateurile financiare ale sotului sau, Ariana Silaghi, sotia ministrului, a infiintat in octombrie 2000 firma Persona SRL, impreuna cu Ramona Loredana Lengyel, ambele femei impartindu-si in mod egal actiunile societatii. Obiectul principal de activitate al firmei este "comert cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei". Iar nevasta ministrului chiar asta face. Conform unor surse locale, Ariana Silaghi aduce din Italia marfa "care pare noua". Iar conform informatiilor noastre luate de la Registrul Comertului, sotiei ministrului liberal ii merge mai bine decat lui Silaghi, mai ales dupa ce, in 2003, si-a deschis un punct de lucru pe Calea Traian nr. 2 din Satu Mare. Astfel, in 2004, cu trei angajati, firma Arianei Silaghi a avut un profit brut declarat de 267.364.000 de lei vechi. In 2005, cu doar un angajat, a obtinut un profit brut de 7901 RON.
Tentativa de japca la Registrul Comertului
Actualul ministru Ovidiu Silaghi a fost, timp de peste zece ani de zile, pana in aprilie 2007, presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Satu Mare. Odata ce a ajuns deputat liberal de Satu Mare, Silaghi a initiat, alaturi de colegul sau senatorul PNL Viorel Arion, si el presedinte al CCIA Hunedoara, un controversat proiect de lege. Concret, asa cum ZIUA a relatat pe larg la vremea respectiva, Silaghi si Arion, prin proiectul lor incearcau sa ia Oficiul Registrului Comertului de sub tutela Ministerului Justitiei si sa-l readuca sub patronajul Camerelor de Comert si Industrie. Cei doi reusisera ca proiectul sa fie aprobat de Senat si urma sa fie avizat si de Camera Deputatilor dar actiunea lor a fost blocata. Intoarcerea Registrului Comertului la Camera de Comert a fost considerata, de catre specialisti, drept un "dezastru", care ar fi avut ca efect readucerea practicilor de jecmanire a intreprinzatorilor, prin tarifele uriase, nejustificate, pentru orice operatiune de inregistrare de date sau obtinere de certificate in legatura cu societatile comerciale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.