Reamintim, grupul italian Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Enel va cum
Reamintim, grupul italian Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Enel va cumpara direct de la Electrica 50% din actiuni, urmand sa efectueze o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie. EMS distribuie si furnizeaza energie electrica in Bucuresti si judetele Giurgiu si Ilfov. Pe perioada de la data semnarii contractului si transferul dreptului de proprietate catre Enel, Electrica Muntenia Sud va avea o administrare interimara. Ulterior transferului de proprietate va fi aplicat un mecanism de ajustare a pretului de vanzare, care va reflecta diferenta dintre valoarea activelor EMS la 31 decembrie 2004 si nivelul activului la o data care va fi prevazuta in contractul de privatizare, potrivit legislatiei care reglementeaza tranzactia.
Conducerea Enel a anuntat, recent, ca va investi, pana in 2015, doua miliarde de euro in distributia de electricitate din Romania. Grupul italian detine in Romania alte doua filiale Electrica, Dobrogea si Banat, preluate la pachet in 2004 valoarea totala a tranzactiilor fiind de 127,4 milioane de euro. Alte doua filiale Electrica au fost privatizate, in 2005, cu companiile CEZ din Cehia si E.ON din Germania. Autoritatile vor sa privatizeze, in urmatorii ani, si celelalte trei firme de distributie a electricitatii organizate ca filiale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud).
Procurorii ancheteaza privatizarea EMS
Reamintim, la inceputul anului, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud. Tranzactia a fost amanata ca urmare a declansarii, anul trecut, de catre autoritatile romane, a unor cercetari privind cazuri de coruptie in procesele de privatizare. In acest dosar, in 22 decembrie, Parchetul instantei supreme a anuntat oficial ca procurorii DIICOT au declansat urmarirea penala a fostului ministru Codrut Seres, sub acuzatiile de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005-2006, in calitate de ministru al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si presedinte al comisiei de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud, Codrut Seres, printre altele, ar fi contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale, care prin caracterul si importanta lor au fost de natura sa pericliteze securitatea statului, toate in legatura cu societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul MEC - Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Totodata, procurorii spun ca fostul ministru al Economiei si Comertului ar fi transmis date si informatii confidentiale - care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului - unei grupari infractionale organizate cu caracter transnational.
In acest dosar sunt anchetate mai multe persoane, printre care consultantii internationali Stamen Stanchev, Vadim Benyatov Don, Michael Susak si Mircea Calin Flore (30 de ani), care sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului OPSPI, Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale. Conform procurorilor, Codrut Seres a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stanchev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile, printre altele, ale Electrica Muntenia Sud.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.