Pretul locuintelor construite in ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti vor continua sa creasca in urmatorii doi-trei ani, in medie cu 15-20% anual, iar cererea va ajunge la 10.000 de unitati pe an, pana in 2010, se arata in cel mai recent rapor
Pretul locuintelor construite in ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti vor continua sa creasca in urmatorii doi-trei ani, in medie cu 15-20% anual, iar cererea va ajunge la 10.000 de unitati pe an, pana in 2010, se arata in cel mai recent raport al companiei Colliers International. "Proiectele de buna calitate se vor bucura de o crestere mai mare, in timp ce altele, cum ar fi cele din zone neatractive, au toate sansele sa mentina preturile initiale", apreciaza analistii Colliers. Anul trecut, apartamentele noi s-au scumpit in medie cu 20%, evolutia preturilor fiind, de asemenea, diferita in functie de proiect. "Dezvoltatorii au crescut preturile in fiecare trimestru, pe masura ce volumul vanzarilor crestea si proiectul devenea mai cunoscut pe piata", se precizeaza in raport. Analistii Colliers previzioneaza pentru urmatorii trei ani o crestere continua a cererii, care poate ajunge si la 10.000 de unitati pe an, ca urmare a avansului salariilor - se asteapta dublarea lor in urmatorii trei ani -, integrarii in Uniunea Europeana si cresterii investitiilor straine, precum si imbunatatirii si diversificarii produselor ipotecare din sectorul bancar. Colliers apreciaza ca cererea va fi acoperita de oferta dezvoltatorilor imobiliari, daca ar fi finalizate toate proiectele anuntate. "Aruncand o privire asupra proiectelor anuntate, putem observa ca totalul ofertei pana in 2010 se apropie de 20.000 de unitati. Daca ar fi sa mai adaugam si cele 10.000 de unitati din proiectele ce vor fi lansate cel mai probabil in urmatorii trei ani, obtinem o oferta potentiala de circa 30.000 de locuinte", se precizeaza in raport. Reprezentantii Colliers estimeaza insa ca mai putin de jumatate din proiectele anuntate vor fi dezvoltate, fapt ce ar conduce la un stoc probabil de 15.000 de apartamente noi scoase la vanzare pana in 2010. Pentru acest an, analistii imobiliari apreciaza ca vor fi scoase la vanzare circa 5.000 de locuinte.
"Facand o comparatie cu 2006, cand toate proiectele, exceptand cateva, tinteau spre clasa medie, 2007 aduce pe piata o oferta mult mai larga, care vizeaza atat segmentul mediu-plus, cat si pe cel cu buget mai redus.
Noile proiecte destinate clasei de mijloc vor avea drept locatii cartierele traditionale de apartamente din diferite zone, cum ar fi cea de vest, care incepand cu 2006 a inceput sa fie din ce in ce mai atractive", se mai arata in raport.
De asemenea, cererea pentru apartamentele de lux va creste odata cu consolidarea clasei cu venituri ridicate din Romania. Pe langa acestea, segmentul caselor de vacanta din complexurile de lux de la munte sau de pe malul marii va inregistra o evolutie importanta. In perioada 2005-2006 au fost lansate pe piata 22 proiecte de locuinte, care totalizeaza peste 11.000 de unitati locative, insa pentru ca cele mai multe dintre acestea sunt de mari dimensiuni si vor fi construite in faze, mai putin de 5.000 de apartamente au fost scoase la vanzare pe parcursul anului trecut. Restul de 6.000 de unitati va fi livrat cel mai probabil in 2007 si 2008. Din cele aproximativ 5.000 de locuinte noi oferite la vanzare in 2006, in mare parte incepand cu a doua jumatate a anului, dezvoltatorii au raportat ca pana la sfarsitul anului au fost vandute circa 3.000 de unitati.
"Estimam ca anul trecut au fost tranzactionate alte 5.000 pana la 7.000 de unitati in cladiri construite in perioada comunista", se afirma in studiul Colliers. Cel mai bine s-au vandut garsonierele, in primul rand datorita pretului de achizitie mai scazut si deoarece sunt mai usor de revandut. Pe locurile imediat urmatoare la vanzare, au fost apartamentele de doua si trei camere in proiectele pentru clasa medie. Circa 40% din apartamentele noi vandute in 2006 au fost achizitionate de investitori, atat locali, cat si straini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.