Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale,  34,7% dintre romani considera ca presedintele Traian Basescu este  politicianul care poate contribui cel mai mult la reducerea coruptiei.
Potrivit rezultatelor sondajului,
Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale, 34,7% dintre romani considera ca presedintele Traian Basescu este politicianul care poate contribui cel mai mult la reducerea coruptiei.
Potrivit rezultatelor sondajului, realizat in perioada 21-27 mai, seful statului este urmat Gigi Becali (5,5%), Corneliu Vadim Tudor (5%), Monica Macovei si Mircea Geoana (2,6%), Theodor Stolojan (2,2%).
Dintre cei chestionati, 15,1% cred ca niciun politician nu poate contribui la reducerea coruptiei. Sursa citata mai precizeaza ca mai bine de jumatate dintre cei chestionati (51,8%) considera ca presedintele Basescu nu a abuzat de pozitia sa intervenind in treburile Parlamentului si ale Guvernului. De asemenea, 56,1% dintre romani cred ca seful statului nu a incalcat Constitutia, iar
31,1% dintre intervievati apreciaza ca Traian Basescu a abuzat de pozitia sa intervenind in treburile Parlamentului si ale Guvernului, iar 27,9% ca a incalcat Constitutia. In opinia a 54,4% dintre respondenti, relatia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu va fi mai proasta, dupa referendumul din 19 mai, iar 28,7% considera ca relatia va ramane la fel, iar pentru 7,6% va fi mai buna.
Cat despre relatia dintre seful statului si Parlament, 38% dintre cei intervievati cred ca va fi mai proasta decat pana acum, 34,6% apreciaza ca va ramane la fel, in vreme ce 18,2% considera ca va fi mai buna.
Pe de alta parte, imaginea lui Traian Basescu pe plan international se va imbunatati dupa referendumul din 19 mai, considera 38,1% dintre repondenti. Pentru 53% dintre cei intervievati, lui Traian Basescu cel mai bine i se potriveste functia de presedinte, 10% il vad premier.
41,3% dintre repondenti prefera ca forma de guvernamant republica prezidentiala, 26,3% - republica parlamentara, 7,3% - monarhia constitutionala. Pentru o alta forma de guvernamant opteaza 1,8% dintre cei chestionati, iar 7,3% nu stiu.
Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.293 persoane in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, interviurile avand loc in 93 orase si sate din 41 judete.
Eroarea statistica este de 2,9%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.