Atletism
Concurs inedit in Piata Universitatii
Astazi, de la ora 18,00, va debuta in fata Teatrului National concursul international de saritura cu prajina, in care vor fi angrenati opt sportivi din Franta, Ungaria, Slovenia si Romania, ideea apartinandu-i lui Tiberiu Agoston. Consilier de programe la Fundatia Olimpica Romana, fost antrenor si profesor de educatie fizica in Franta si in tara noastra, recordman national la aceasta proba, Agoston a participat la competitii de acest gen, in spatii neconventionale din diverse tari, reusind sa sensibilizeze Primaria sectorului 1, ANS, FOR si federatia de specialitate pentru organizarea unei competitii la Bucuresti. Alaturi de el vor mai evolua Jean Galfione, campion olimpic la Atlanta, conationalii sai Mathieu Boisrond, Nicolas Durand, Jonas Compagnoni, slovenul Jure Rovan, ungurii Janos Vaczi si Dezso Szabo. La conferinta de presa organizata la Primaria sectorului 1 au participat primarul Andrei Chiliman, Sorin Matei, presedintele FRA, Gabriela Szabo, vicepresedinte, Octavian Pescaru, expert la FOR, Tiberiu Agoston. Ziaristii au fost informati ca premiile acordate vor fi cuprinse intre 100 si 1.200 euro, ca federatia va asigura stacheta si suprafata de aterizare, Ursus berea fara alcool, prajinile urmand sa fie aduse de sportivi. Agoston a promis ca la viitoarea editie va incerca sa ridice nivelul competitiei, iar Matei a lansat ideea organizarii unui concurs cu doua probe-inaltime si prajina. Ramane de vazut ce impact va avea asupra publicului acest gen de competitie.

Hochei pe gheata
Schimbare de stafeta la federatie
La propunerea noului presedinte Janos Kurko, Iuliu Becze urma sa devina secretar general al FRHG. Evenimentul s-a consemnat ieri cand, dupa 16 ani, stafeta a fost predata de Eduard Pana, care detine un palmares de invidiat-peste 700 de meciuri la nationala, participant la trei editii ale JO si 11 CM, antrenor timp de 17 ani la Dinamo Bucuresti. El va ramane la federatie ca expert sportiv 1 A, mentionand ca va oferi porti deschise predecesorului sau pentru legaturile internationale si pentru ce probleme vor mai fi. Noul secretar general este absolvent de ASE, a evoluat 20 de ani ca arbitru, dintre care 18 a oficiat peste hotare, fiind solicitat la 9 CM de seniori, apoi ca observator si sef al cavalerilor fluierilor din tara noastra. A fost presedinte al Ligii Balcanice, participand la diverse seminarii organizate de IIHF. Si-a propus sa investeasca in oameni, asigurandu-le pregatirea corespunzatoare pentru a contribui la dezvoltarea acestui sport, sa analizeze oportunitatile echipei nationale si ale celor de club, urmarind apoi realizarea lor si a angajamentelor presedintelui vizand construirea a patru patinoare la Bucuresti, Brasov, Tg. Mures, Suceava. Primul eveniment important va fi participarea a opt copii nascuti in 1992 si a unor antrenori la campusul din localitatea finlandeza Vierumaki, unde este un centru de excelenta pentru hocheiul pe gheata.

Scrima
Grand Prix-uri cu romani
Scrimerii sunt angrenati in acest weekend la doua concursuri de Grand Prix in Canada. La Montreal vor evolua spadasinele Ana Maria Branza, Iuliana Macesanu, Loredana Iordachioiu si colegul lor Adrian Pop, iar la Padova sabrerii Mihai Covaliu, Rares Dumitrescu, Florin Zalomir, Constantin Sandu, Cosmin Hanceanu, Alexandru Siriteanu.

Sah
Nisipeanu, in Franta
In primele patru zile din iunie are loc campionatul Frantei pe echipe, la care joaca si Liviu- Dieter Nisipeanu, alaturi de Laurent Fressinet si Dmitri Iakovenko. Mihail, Luiza si Victor Marin au concurat la Festivalul international Capo d’Orso din Sardinia, primul reusind sa ocupe locul 3 cu 7 p din 9. Ligia-Letitia Jicman participa pana la 10 iunie la CE de veterani de la Hockenheim-Germania. In tara, Vlad Jianu a castigat Nationalele Universitare de la Iasi si Memorialul de sah rapid dedicat lui Catalin-Mihai Cojocaru, cu acelasi punctaj, 6,5 din 7, iar Mihai-Lucian Grunberg, Francisc Nemeth si Alin Berescu au impartit podiumul la Baile Felix.

Tenis
Pavel continua la dublu
Andrei Pavel si germanul Alexander Waske s-au calificat in optimi la Roland Garros, dupa un simetric 6-1, 6-1 cu sud-africanul Chris Haggard si sud-coreeanul Hyng-Taik Lee. Calificata in turul 3, Raluca Olaru ar putea depasi performanta din 2001 a Ruxandrei Dragomir, daca o va invinge astazi pe favorita 7, Ana Ivanovic, care a ajuns acum doi ani in sferturi si are trei victorii la turneele WTA.

Handbal
Nationala feminina vizeaza victoria cu Suedia
Reprezentativa feminina va sustine maine la Uddevalla primul din seria celor doua jocuri ale barajului cu Suedia pentru accederea la Mondialele din Franta. Antrenorii Gheorghe Tadici si Dumitru Musi au selectionat cele mai bune jucatoare ale momentului, cu exceptia Cristinei Varzaru si Roxanei Gatzel, care sunt accidentate. Ei au declarat ca echipa pe care o vor trimite in teren duminica va aborda meciul cu gandul la victorie, dar ca, oricum, calificarea se va decide in partida de sambata viitoare de la Rm. Valcea. Si nationala masculina se confrunta cu probleme de efectiv, inaintea primului meci cu Suedia, de la 10 iunie, la absentele lui Eremia Paraianu si Bogdan Voina, adaugandu-se neprezentarea la lot a lui Ioan Rosca din Israel.