Volumul vinurilor cu denumire de origine controlata din productia totala va creste cu 7% pana in 2010, estimeaza directorul general al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente. Specialistii se astepta, de asemenea, ca su

Volumul vinurilor cu denumire de origine controlata din productia totala va creste cu 7% pana in 2010, estimeaza directorul general al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente. Specialistii se astepta, de asemenea, ca suprafata cultivata de vita-de-vie pentru producerea vinurilor DOC sa se mareasca cu inca 5 procente fata de actuala suprafata. "Anul trecut, din productia totala de vinuri, cele de origine controlata au avut o pondere de 20 - 23 la suta. Respectiv 400.000 hectolitri din 1,5 - 1,8 hectolitri, piata totala a vinurilor.
Este o crestere satisfacatoare, dat fiind faptul ca acum cativa ani ponderea vinurilor DOC era de 14%", ne-a spus Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului. "Vanzarile de vinuri cu Denumire de Origine Controlata au crescut din 2004 datorita investitiilor realizate, de circa 65 de milioane de euro doar pentru vinificatie. Ne-am propus ca pana in 2010,
ponderea vinurilor DOC din productia totala de vinuri sa creasca cu 7%", a declarat Dan Axente. Acesta a precizat ca suprafata de vita-de-vie pentru producerea vinurilor DOC a fost de 22.385 hectare in 2006, cu 42,6 % mai mare fata de 2005.

Cu exportul stam prost

Dupa cum recunosc specialistii din piata de profil, vinul romanesc nu si-a prea gasit cautare in randul tarilor straine.
"Cea mai mare parte a productiei de vinuri DOC a fost valorificata pe piata interna, deoarece nu stam asa de bine la exporturi, trebuie sa facem eforturi in acest sens", a precizat Axente. In proportie de 87%, vinurile DOC au fost livrate pe piata interna, in privinta exporturilor, cele mai importante piete pentru acest produs fiind Germania, Danemarca, Japonia, Canada si SUA. Expertul din cadrul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, John Salvi, a subliniat importanta unei legislatii care sa nu restrictioneze activitatea producatorilor. "Sunteti stat membru al Uniunii Europene si trebuie sa respectati reglementarile existente, dar, va rog, nu va faceti viata mai grea, introducand reguli mai drastice decat e nevoie. Nu va restrangeti cultivatorii mai mult, astfel incat sa fie dinamici si competitivi", a spus John Salvi.

Fonduri europene pentru viticultori

El a explicat ca tot mai multi producatori sunt interesati de certificarea vinurilor si realizeaza investitii importante in cresterea calitatii. Vinurile cu denumire de origine controlata sunt produse din soiuri de struguri autorizate si recomandate pentru cultivare in regiunea respectiva, dupa criterii dinainte stabilite, cum ar fi regiunea viticola, varietate, metode de cultivare, cantitatea maxima de struguri pe hectar, control tehnic si de calitate. Dreptul de a produce vinuri DOC este acordat de Ministerul Agriculturii, bazat pe propuneri facute de catre Oficiul National al Vinului si Viei. Ministerul, impreuna cu ONVV si Institutul National de Cercetari garanteaza autenticitatea vinurilor DOC. Pentru campania viticola 2007-2008, viticultorii pot accesa fonduri europene in limita sumei de 20 de milioane de euro, bani alocati pentru modernizarea plantatiilor de vita-de-vie, reamplasarea parcelelor si reconversia soiurilor. In prezent, Romania ocupa locul cinci in Europa in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu vita-de-vie.

Piata vinului in Romania

In tara noastra 1,7% din suprafata agricola este cultivata cu vita de vie, mai exact circa 200.000 hectare. Vinul reprezinta 14% din productia vegetala a Romaniei. Anul trecut, piata vinului a fost de 350 de milioane de euro iar pentru anul acesta specialistii estimeaza o valoare de 450 de milioane de euro. De asemenea, vinul ocupa locul 3 in topul produselor agroalimentare pentru export. Piata vinurilor imbuteliate este dominata de producatorii de vinuri de soi, principalii jucatori fiind Murfatlar, Jidvei, Cotnari, Vincon. Vinul este unul dintre putinele produse care au pastrat o balanta comerciala pozitiva dupa 1990, importurile reprezentand mai putin de 15% din valoarea exporturilor,potrivit Patronatului National al Viei si Vinului. Asta pana anul trecut cand, din cauza productiei slabe, vinurile romanesti au pierdut teren atat pe piata interna, cat si pe cea internationala. In Romania, o sticla de vin costa in medie 3 euro, in timp ce, in Germania, 60% din piata este reprezentata de vinuri sub un euro. Producatorii de vin se bazeaza inca pe cumparatorii romani care prefera vinurile autohtone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.