Papa Benedict al XVI-lea a cerut, ieri, Bisericii catolice italiene, in cadrul unei intruniri generale a episcopilor din Italia, sa se preocupe de evanghelizarea imigrantilor instalati in Peninsula, transmite AFP. In Italia traieste o importanta com

Papa Benedict al XVI-lea a cerut, ieri, Bisericii catolice italiene, in cadrul unei intruniri generale a episcopilor din Italia, sa se preocupe de evanghelizarea imigrantilor instalati in Peninsula, transmite AFP. In Italia traieste o importanta comunitate de romani, iar multi dintre ei sunt atrasi in organizatiile de intrajutorare ale Vaticanului.

Papa este de parere ca "Dumnezeu care a capatat un chip uman" prin Iisus este unicul "raspuns la toate provocarile timpurilor actuale" si ca "respectul" datorat"altor religii si culturi" "nu poate sa slabeasca vocatia de misionar a bisericii".

Misiunea eterna a Bisericii catolice este de a face cunoscut cuvantul "lui Iisus Cristos atat oamenilor care isi deschid sufletul pentru prima data credintei", persoanelor care vin sa locuiasca si sa munceasca in Italia cat si poporului italian "supus presiunilor tendintelor laice care vor sa domine societatea si cultura tarii noastre si a Europei", a declarat papa.

& quot;Respectul si stima fata de alte culturi si religii, cu germenii adevarului si bunatatii pe care le contin" si care reprezinta o conditie de baza a Evangheliei, "sunt in mod particular necesare in prezent", a adaugat Benedict al XVI-lea.

"Acest lucru nu inseamna ca (...) vocatia de misionar a Bisericii trebuie sa se atenueze sau sa slabeasca", a adaugat acesta avertizand clerul in privinta "climatului cultural relativist care" ii inconjoara.

Romanii din Italia, chemati sa se inscrie pe listele electorale pentru alegerile din 27 mai

Cetatenii romani cu resedinta in Italia se pot inscrie pana la 27 mai pe listele electorale speciale, pentru viitoarele alegeri locale, ei avand dreptul de a participa, de la data aderarii Romaniei la UE, la viata politica a tarii, se arata intr-un comunicat al Partidului Identitatea Romaneasca.

Cetatenii romani pot vota si pot candida pentru functia de consilier local, dar si pentru cea de primar sau viceprimar.

Romanii care se vor inscrie la primaria localitatii in care locuiesc, vor prezenta buletinul de indetitate italian, urmand sa fie inscrisi pe liste si sa le fie eliberata cartea de alegator, valabila pentru alegerile din 27 si 28 mai.

Partidul Romanilor din Italia a fost infiintat in noiembrie 2006, cu scopul de a promova integritatea cetatenilor romani din aceasta tara, prin intermediul execitarii drepturilor politice. Formatiunea are in prezent deja 5.000 de membri si peste 20 de filiale pe intreg teritoriul Italiei.

Formatiunea a semnat o alianta cu UDEUR, dupa mai multe intrevederi cu reprezentantii altor partide.

Comunitatea romanilor este cea mai numeroasa dintre cele 191 de natiuni prezente pe teritoriul Italiei. Numarul cetatenilor romani care locuiesc legal in Italia era, la 1 ianuarie 2006, de circa 300.000. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, romanii care intentioneaza sa se stabileasca in Italia se pot inscrie direct la Evidenta populatiei, prezentand o declaratie a mijloacelor de intretinere suficiente.

Primarul Romei va discuta la Bucuresti despre integrarea taberelor de romi

Primarul Romei, Walter Veltroni, se va deplasa la Bucuresti, la inceputul lunii iunie, pentru a discuta cu oficialii romani despre problema gazduirii si a integrarii taberelor de romi din capitala Italiei, devenita un subiect de mare actualitate in Peninsula, relateaza Il Giornale.

Vizita la Bucuresti a primarului Romei se inscrie in eforturile autoritatilor din capitala italiana de a invita la un dialog deschis toate partile interesate de rezolvarea problemei taberelor de nomazi si de o cat mai buna integrare sociala a etnicilor romi, in localitatile in care acestia traiesc.

Guvernul italian si autoritatile locale din mai multe metropole din Peninsula (printre care Roma, Milano sau Torino) au decis implementarea unor planuri de siguranta, ca urmare a plangerilor tot mai numeroase din partea cetatenilor, cu privire la neplacerile cauzate de locuitorii taberelor de romi - dintre care marea majoritate provin din Romania - care ocupa abuziv spatii publice din orasele italiene si provoaca o crestere a ratei infractionalitatii in zonele respective.

Asa-numitele "pacte de siguranta" prevad, printre altele, transferarea etnicilor romi din baracile improvizate in centrul oraselor, in tabere special amenajate, de la marginea acestora, dincolo de soseaua de centura. Aici, Ministerul de Interne se ofera sa puna la dispozitia autoritatilor locale echipaje de politie suplimentare, sa instaleze camere de supraveghere video si sa ofere servicii de incluziune sociala.

In timp ce prefectul Romei, Achille Serra, a initiat procedurile administrative pentru infiintarea unei comisii mandatate sa identifice locurile unde ar putea fi amplasate noile tabere pentru romii nomazi, primaria din Roma a anuntat organizarea unei "mese rotunde, in vederea elaborarii unor proiecte comune, destinate comunitatii rome".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.