Strategia de dezvoltare a Casei de Economii si Consemnatiuni pentru 2007-2011 prevede consolidarea pozitiei de lider pentru operatiunile bancare desfasurate de clientela din segmentul-tinta, populatia si IMM din zona rurala si cea urbana sub 50.000 d

Strategia de dezvoltare a Casei de Economii si Consemnatiuni pentru 2007-2011 prevede consolidarea pozitiei de lider pentru operatiunile bancare desfasurate de clientela din segmentul-tinta, populatia si IMM din zona rurala si cea urbana sub 50.000 de locuitori. In plus, pe termen lung, banca poate deveni banca comerciala universala, un real competitor pe toate segmentele pietei bancare, au declarat reprezentantii CEC. Obiectivele strategiei sunt impartite in trei faze care pornesc simultan din acest an, a declarat presedintele institutiei, Radu Gratian Ghetea.

Banca vrea clienti tineri

Astfel, pana la sfarsitul anului 2009, principala tinta a bancii consta in eficientizarea si modernizarea bancii si fidelizarea clientelei. "Trebuie sa admitem ca clientii puternici ai bancii sunt persoane mature, de varsta a doua si a treia. Vrem sa atragem clienti tineri, sa ii convingem, prin diversificare, sa aiba incredere in produsele noastre", a declarat Ghetea. Banca are in vedere diversificarea produselor si serviciilor. "Trebuie sa fim diferiti. Toti propun economii in valuta, trebuie sa se mai economiseasca si in lei. Trebuie sa diversificam produsele acolo unde bancile celelalte nu au forta noastra. Insa, vom merge si acolo unde nu avem prea multe sanse, cum ar fi de exemplu, corporatiile care de obicei sunt directionate spre bancile straine din Romania", a mentionat seful institutiei. Si sistemul informatic este unul dintre obiectivele institutiei pe termen scurt. Ghetea a anuntat ca peste cateva zile va face "o analiza foarte detaliata a ceea ce avem, ce ne mai trebuie si unde vrem sa ajungem". "Sistemul informatic trebuie sa fie de o calitate si performanta deosebita", a mai adaugat acesta.

"Sa ajungem sa ne luptam ca de la egal la egal cu bancile din sistem"

Pentru cea de-a doua faza, banca isi propune sa ajunga pe picior de egalitate cu celelalte banci din sistem. "Sa ajungem sa ne luptam ca de la egal la egal cu bancile din sistem. Acum avem batalia pentru persoane fizice, am inceput batalia pentru intreprinderi mici si mijlocii si urmeaza batalia pe achizitii. Dorim sa fim performanti in toate", a spus presedintele bancii. Totodata, pentru a doua faza de dezvoltare, care se intinde din prezent pana in 2010, banca are in vedere consolidarea pozitiei de lider ca banca pentru populatie, penetrarea pietei IMM, dar si preluarea unei parti substantiale a afacerilor din mediul rural si din cel urban cu populatie sub 50.000 de locuitori. " Asta nu inseamna ca ne vom retrage de pe marile bulevarde. Nu vrem sa iesim din competitia marilor corporatii", a spus Ghetea. Totodata, CEC isi mai propune si participarea la finantarea sau cofinantarea in lei a unor proiecte, ale statului roman ca parte, ale autoritatilor locale sau ale marilor corporatii.

Ghetea: Trebuie sa crestem mai mult decat piata

Pentru 2011, sfarsitul celei de-a treia faze a strategiei de dezvoltare a CEC, vizam depasirea valorii medii de pe piata romaneasca, cum ar fi venitul pe salariat sau salariul mediu pe sistem bancar, a spus Ghetea. "Acum suntem mult, mult sub media sistemului. Va trebui sa facem mari eforturi sa recuperam decalajul", a mai spus acesta.
In ceea ce priveste cota de piata tintita, banca vrea, pe active, o cota de 5,5-6%, pentru credite 5-6%, iar pentru depozite o cota de piata de 7-8% pe total. "Sa nu ne propunem o cota nerealista. Ne dorim ca activele sa creasca de vreo trei ori ca sa atingem aceasta cota. Trebuie sa crestem mai mult decat piata", a mai spus presedintele bancii.

Vosganian: CEC nu va fi privatizata in viitorul apropiat

In ceea ce priveste posibilitatea privatizarii CEC, atat presedintele bancii, cat si actionarul unic al institutiei, sunt de parere ca acest lucru nu se va intampla cel putin in urmatorul an.
"Nu vizez privatizarea bancii in primul an, insa ma voi supune vointei actionarului. Orice scenariu este posibil. Eu vad privatizarea undeva dupa prima faza (2009) si poate chiar listarea la bursa", a declarat presedintele bancii. CEC nu va fi privatizata in viitorul apropiat, ci se va trece la un proces de dezvoltare a bancii, cu un management de calitate, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Mentinerea CEC in portofoliul statului nu inseamna o reticenta fata de privatizare, intrucat Romania a privatizat peste 90% din sistemul bancar, a spus Vosganian. Pentru CEC este mai importanta in prezent calitatea managementului decat natura actionarilor, a apreciat ministrul Economiei si Finantelor. "Nimeni nu mai pune la indoiala deschiderea Guvernului pentru privatizare, deci nu se mai fac privatizari de dragul privatizarilor", a spus Vosganian. In legatura cu planurile fostului presedinte, Eugen Radulescu, de a deschide o Banca pentru Locuinte, o companie de leasing si una de asigurari, se pare ca acestea nu mai sunt luate in calcul de noul presedinte. "Intentia deschiderii unei banci pentru locuinte mi se pare un pic cam ciudata, iar in ceea ce priveste deschiderea unei companii de leasing si asigurari, acestea prezinta o utilitate mare pentru atragerea de clienti, dar ramane de vazut daca sunt sau nu o prioritate", a spus Ghetea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.