In urma rezultatelor referendumului, presedintele Traian Basescu se vede acum in postura de a-si forma mult- doritul partid prezidential, presedintele simtind la timp oportunitatea. In acest sens, el a facut un apel tuturor partidelor pentru a se as
In urma rezultatelor referendumului, presedintele Traian Basescu se vede acum in postura de a-si forma mult- doritul partid prezidential, presedintele simtind la timp oportunitatea. In acest sens, el a facut un apel tuturor partidelor pentru a se aseza la masa negocierilor. Intre timp, miscarile din interiorul formatiunilor politice implicate in campania de demitere a sefului statului capata accente din cele mai interesante

O data cu referendumul, presedintele confirmat a reusit sa oficializeze alianta PD-PLD. Pe de alta parte, unii dintre liderii PSD, in special cei din Grupul de la Cluj, s-au dezis de propria conducere, atacånd decizia unor politicieni din fostul partid de guvernamånt de a demara procesul de suspendare a presedintelui. Prin aceasta miscare, Basescu si-a asigurat o pårghie de control si asupra unor parlamentari ai PSD

In acest context, seful PNL Bucuresti Ludovic Orban a cerut iesirea liberalilor de la guvernare ca urmare a rezultatelor referendumului. Pozitia lui Orban a stårnit un val de controverse in PNL. Liberal-democratul Valeriu Stoica a speculat momentul si a decla rat ca foarte multi lideri din PNL de la nivel local si central vor sa se inscrie in partidul condus de Theodor Stolojan. Astfel, Basescu a punctat si in PNL. In lumina ultimelor evenimente am putea concluziona ca partidul prezidential s-ar putea transforma in alianta prezidentiala

Piata Universitatii, Kilometrul Zero al democratiei, a fost luat cu asalt sambata seara de catre sustinatorii presedintelui suspendat care au venit sa-si manifeste bucuria revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni. Cu tricouri portocolii si fluturand steaguri cu insemnele PD, manifestantii au scandat numele invingatorului de la referendum si au cerut, ca la comanda, demisia lui Tariceanu. Postat pe un piedestal chiar langa borna ce indica km 0, presedintele-jucator le-a promis manifestantilor ca va dialoga de acum incolo direct cu „poporul“ din trei in trei luni. In fata a circa doua mii de simpatizanti, presedintele s-a oferit sa joace rolul unui orator din agora ateniana pentru care nu exista alte institutii, decat „poporul“ care l-a legitimat in jiltul de la Cotroceni.

Presedintele Basescu este dispus sa transforme Piata Universitatii in loc de intalnire cu simpatizantii, cu care sa „stea de vorba“ la fiecare trei luni in ultima sambata a intervalului, incepand cu ora 17.00. El nu a explicat cum urmeaza sa se desfasoare dialogul dintre presedinte si popor si nici nu a precizat daca acesta se va derula, ca si pana acum, sub forma unui monolog in care presedintele sa le povesteasca off-urile lui cu politicienii „corupti“, iar multimea sa-l asculte entuziasta si sa-l aplaude. Dupa promisiunea intalnirilor de sambata seara, presedintele a coborat in multime, pentru a da mana cu manifestantii.

Electoratul altor partide
Basescu a explicat manifestantilor ca votul masiv in favoarea sa l-a obtinut si de la electoratul altor partide din „coalitia anti-prezidentiala“. „Circa 55% din alegatorii lui Tariceanu au votat impotriva demiterii, 25% din electoratul PSD a votat impotriva lui Iliescu si a lui Geoana, 58% din electoratul lui Verestoy Attila a votat pentru ramanerea mea in functie“, a spus presedintele, adaugand ca a primit cu un milion de voturi mai mult decat la prezidentialele din 2004, acestea fiind „o avere imensa pe care nu am voie s-o risipesc“.

Rezultat anticipat
Traian Basescu si-a incheiat perioada de suspendare. Victoria sa la referendum a fost anticipata de liderii PD, care cu oameni bine plasati in institutele de sondare, au stiut din timp cum stau lucrurile si au inteles ca nu au motive sa se ingrijoreze de soarta lui Basescu. Cu aproximativ o ora inainte de inchiderea urnelor, reprezentanti ai PD dadeau ca sigur un pronostic de peste 70 la suta voturi in favoarea suspendatului.

Elena l-a electrizat pe Boc
Printre primii sositi la sediul PD au fost Theodor Stolojan cu liberal- democratii sai: Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Cristian Bourreanu si Nicolae Vlad Popa. Ei au urcat direct in fostul birou, ocupat de Basescu pe vremea cand conducea PD. In jurul orei 19.15 si-a facut o aparitie electrizanta si fosta blonda de la Cotroceni, Elena Udrea, secretar executiv al PD. Imbracata intr-un costum extrem de mulat de culoare albastru electric, Udrea a fost asaltata de toti cameramanii si fotoreporterii care au condus-o, in lumina blitz-urilor, de la poarta sediului din Modrogan pana la intrarea in cladire. Pentru ca toti erau ocupati s-o imortalizeze pe fosta consiliera a lui Basescu, sosirea liderului PD Emil Boc la sediul de campanie a trecut aproape neobservata.

Pregatiti pentru poza de grup
Imbracati sport, liderii PD au afisat un aer degajat si zambete largi electorale. Ei au venit la sediu dupa 19.30, pregatiti doar pentru poza de grup a invingatorilor. In curtea din Modrogan au rasunat toata ziua la difuzoare Ciuleandra campaniei lui Basescu si imnul PD cu „Omul bun si pomul copt“.

Cetateanul Basescu
La volanul autoturismului personal Volkswagen Passat, cetateanul Basescu a ajuns la partid cu un sfert de ora inainte de anuntarea exit-poll-urilor. Basescu a trecut cu greu de multimea ziaristilor, dand mana din mers cu sustinatorii care i-au iesit in intampinare. Basescu a urcat apoi tinta in biroul sau, dar a coborat imediat ce monitoarele TV amplasate in curtea din Modrogan au afisat primele rezultate. In aplauzele a circa 200 de simpatizanti, presedintele suspendat alaturi de liderii PD si PLD s-au afisat la prezidiul improvizat pe scarile sediului pentru a face primele declaratii la cald.

Realitatea bate filmul
„Suntem in fata unei realitati ce nu mai poate fi analizata de politicieni la TV. Politica are o singura masura: capacitatea de a primi voturi, de a fi credibil si de a genera incredere“, a declarat Basescu in aplauzele simpatizantilor. El a adaugat ca prin votul in favoarea sa „poporul“ il abiliteaza sa continue reforma clasei politice, introducerea votului uninominal, sa aplice legea lustratiei. Basescu nu a uitat sa-i ironizeze pe Voiculescu, Iliescu, Geoana, Vadim, Hrebenciuc si Verestoy Attila pentru ca nu au convins decat 25 la suta din alegatori sa voteze pentru demitere. O data intors la Cotroceni, Basescu va invita partidele politice sa respecte vointa electoratului si sa treaca la reformarea sistemului politic. „Fac un apel public la Parlament sa vina la o cooperare in sensul votului politic de azi al romanilor“, a mai spus Basescu.



Multumiri pentru... 'cum se numeste ma, ...>>
Presedintele a multumit PD si PLD pentru sprijinul logistic pus la dispozitie in perioada campaniei, dar si PNG-ului lui Becali. „Multumesc si partidului... cum se numeste ma...“, si-a intrebat Basescu apropiatii, uitand de UPCS -ul lui Talpes.

Boc: Romånii si-au recåstigat presedintele
„Votul este cel mai bun medicament pentru politicienii iresponsabili care au generat un abuz de putere. Romanii au demonstrat ca stiu sa-si recastige presedintele“, a declarat liderul PD, Emil Boc, dupa anuntarea exit-poll-urilor. El le-a propus simpatizantilor PD si le-a cerut sa-si dea jos bratarile cu „cetatean suspendat“, afisate din 19 aprilie o data cu suspendarea presedintelui de catre Parlament.

Procedura revenirii lui Basescu
Revenirea lui Basescu la Cotroceni va avea loc cel mai probabil miercuri. In termen de 24 de ore de la centralizarea rezultatelor de catre Biroul Electoral Central, situatia este trimisa Curtii Constitutionale. Magistratii Curtii vor trebui ca printr-o Decizie sa valideze referendumul si sa constate ca au fost indeplinite toate conditiile legale pentru incetarea suspendarii lui Basescu si ca nu se mai justifica interimatul. Decizia Curtii Contitutionale se trimite apoi Parlamentului care ia act de reintoarcerea lui Traian Basescu in biroul de la Cotroceni.

PNL Bucuresti a trecut in opozitie Orban vrea sa-l demita pe Tariceanu

Lideri ai PSD ameninta cu demisia daca esecul nu va fi asumat
Vicepresedintele PSD Victor Ponta intentioneaza sa se retraga de la conducerea partidului daca nimeni din fruntea formatiunii politice nu isi va asuma raspunderea pentru esecul de la referendum, transmite Mediafax. De altfel, mai multi lideri PSD impartasesc aceasta opinie. Ponta a declarat ca nu este de acord cu acele opinii exprimate la nivel central conform carora victoria lui Traian Basescu este una neconcludenta si crede ca liderii PSD ar trebui sa traga invataminte din scorul obtinut de presedinte. Ponta sustine ca rezultatele scrutinului arata ca doar PSD mai poate face opozitie in momentul de fata pentru Basescu, dar doar daca isi face o analiza a esecului de acum. Acesta sustine ca partidul nu se mai poate baza pe aliati.

Dancu: Am avertizat ca nu trebuia suspendat
Liderul PSD Vasile Dancu ne-a declarat, ieri, ca i-a averizat pe cei din partid ca Basescu nu trebuie suspendat. „Trebuia respectata decizia Curtii Constitutionale. Oamenii nu adera la proiecte negative“, a explicat Dancu de ce o parte din electoratul PSD a votat impotriva demiterii presedintelui.

Rus: Trebuie sa stabilim a cui este vina
Vicepresedintele PSD Ion Rus a precizat ca in interiorul partidului trebuie facuta o analiza pentru a se stabili daca exista o vina personala sau colectiva . El a precizat ca pe anumite proiecte, cum ar fi votul uninominal, PSD are aceleasi puncte de vedere cu PD. Rus mai considera ca rezultatul referendumului este un esec de moment al partidului, care trebuie analizat serios, fara sa determine „cadere de capete“, dar care ar fi nevoie sa stabileasca cine si cum a gresit. In opinia lui Ioan Rus, Mircea Geoana nu poate fi facut vinovat pentru rezultatul referendumului, cata vreme, in calitatea sa de lider al formatiunii, era cel care se expunea cel mai mult si asigura reprezentarea maxima in timpul campaniei, mobilizarea militantilor. Rus arata insa si spre alti colegi din partid, pe care prefera sa nu-i numeasca, care, in opinia sa, ar trebui sa faca obiectul „analizei serioase“ din partid. Este vorba, adauga Rus, de prestatia celorlalti colegi care au negociat cu ceilalti parteneri politici care au sustinut suspendarea presedintelui.

Dupa reconfirmarea lui Traian Basescu pe functia suprema in stat, partidele care au militat pentru suspendarea lui trebuie sa-si formuleze o noua strategie politica. Cea mai puternica reactie, in acest context, a avut-o PNL, prin liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Vicepresedintele liberal a precizat ca va propune ca PNL sa treaca in opozitie. Odata cu aceasta declaratie, Orban a starnit reactii dure in interiorul PNL, majoritatea filialelor dorind ca Partidul Liberal sa ramana la guvernare. Pe deasupra, senatorul Puiu Hasotti a mentionat ca Orban ar fi trebuit sa-si asume mai transant erorile din campania pentru referendum. Nu au intarziat nici reactiile din partea celorlalte partide. UDMR vrea guvern stabil, PD si PLD anticipate, PC este ingrijorat, PRM nemultumit, iar prin PSD se cauta vinovati.

(Claudia Cristofan,Bogdan Apostolescu)

PNL Bucuresti va propune Delegatiei Permanente intrarea partidului in opozitie, a declarat, ieri, liderul filialei, Ludovic Orban, apreciind ca este necesara convocarea unei sedinte a DP care sa analizeze rezultatele referendumului de demitere a sefului statului si strategia viitoare. Orban a facut aceste declaratii dupa sedinta extraordinara a Consiliului de conducere al PNL Bucuresti in care au fost analizate rezultatele referendumului in Capitala. „Consiliul de Coordonare al PNL Bucuresti a adoptat o rezolutie prin care se arata ca PNL si-a facut datoria in calitatea sa de principal partid de guvernare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.