Fiecare din cele doua state se va bucura de o suveranitate partiala, pe modelul statelor care alcatuiesc confederatia Statelor Unite ale Americii. Regele Abdallah va fi seful acestei confederatii care va fi condusa de doi prim-ministri, iordanian si
Fiecare din cele doua state se va bucura de o suveranitate partiala, pe modelul statelor care alcatuiesc confederatia Statelor Unite ale Americii. Regele Abdallah va fi seful acestei confederatii care va fi condusa de doi prim-ministri, iordanian si palestinian. In culisele politicii Orientului Mijlociu circula de mai multa vreme zvonuri despre acest plan, dar regele Abdallah al Iordaniei nu a vrut sa-i fie amintit numele drept autor. In numele sau actioneaza insa fostul premier iordanez Abd El-Salem Majaali. Regele Abdallah a lansat aceasta initiativa presat de teama haosului islamic care se va instala in Irak dupa retragerea trupelor americane si a haosului care se accentueaza in Cisiordania si Gaza. Ideea unei confederatii iordaniano-palestiniana a fot enuntata pentru prima oara de politicianul israelian Shimon Peres, si ea se bizuia pe o realitate evidenta: peste 80% din populatia Iordaniei o formeaza palestinienii. Planul regelui iordanian da un raspuns si mai vechii plangeri israeliene dupa care "nu exista partener de tratative". De aceasta data, tratativele de pace s-ar purta cu un partener solid, Regatul hasemit al Iordaniei, cu participarea unor reprezentanti palestinieni. "Initiativa hasemita e buna, dar Iordania o conditioneaza de acceptarea de catre Israel a planului general de pace a regelui Abdallah al Arabiei Saudite. "O capcana de miere", prea dulce ca sa nu ne faca circumspecti, scrie analistul politic Ben Kaspit in cotidianul ebraic "Maariv". (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.