Ministerul Sanatatii a reglementat importurile paralele intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, astfel ca importatorii si distribuitorii autohtoni vor putea achizitiona medicamente mai ieftine din alte tari decat cele care le produc, da
Ministerul Sanatatii a reglementat importurile paralele intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, astfel ca importatorii si distribuitorii autohtoni vor putea achizitiona medicamente mai ieftine din alte tari decat cele care le produc, dar numai cu acordul acestora din urma.
"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este necesara, in scopul protectiei sanatatii publice, reglementarea importurilor paralele intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene. Importul paralel de medicamente reprezinta operatia prin care un medicament pentru care a fost eliberata o autorizatie de punere pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului este introdus in Romania prin alte canale de distributie decat cele agreate de detinatorul autorizatiei de punere pe piata a medicamentului respectiv; sunt acceptabile anumite diferente minore intre medicamentul importat paralel si cel care a fost autorizat de punere pe piata in Romania, cu conditia sa nu existe nicio diferenta in efectul terapeutic, in comparatie cu medicamentul originar, care este distribuit direct'', se precizeaza in referatul de aprobare ce sta la baza Ordinului de ministru pentru aprobarea procedurii de eliberare a autorizatiilor de import paralel pentru medicamente de uz uman.
Magdalena Badulescu, directorul Agentiei Nationale a Medicamentului, a declarat ieri ca Romania nu a putut beneficia de acest drept pana acum, intrucat importul paralel vizeaza numai statele membre UE. Importul paralel inseamna ca importatorii si distribuitorii romani vor putea cumpara medicamente de la alti importatori sau distribuitori straini care ofera un pret mai mic decat al producatorului. Numai ca orice tranzactie de acest fel trebuie avizata de producator. Fara acest aviz al producatorului, el nu va putea fi comercializat in Romania, a explicat directorul ANM. Potrivit lui Badulescu, dosarul privind importurile paralele este "foarte consistent" si vizeaza obtinerea unui mare numar de avize, fara de care ANM nu le autorizeaza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.