Cancelarul german, Angela Merkel, si-a exprimat regretul pentru lipsa din textul Tratatului constitutional european a referirilor la originile crestine ale Uniunii, cu ocazia unei intalniri a liderilor religiosi de la Bruxelles, informeaza publicatia

Cancelarul german, Angela Merkel, si-a exprimat regretul pentru lipsa din textul Tratatului constitutional european a referirilor la originile crestine ale Uniunii, cu ocazia unei intalniri a liderilor religiosi de la Bruxelles, informeaza publicatia electronica EUobserver.
"Imi cunoasteti parerea. As fi vrut o astfel de referire in Constitutie. Insa in calitate de presedinte al Consiliului European, cred ca nu sunt mari sanse", a declarat ea in legatura cu mentionarea lui Dumnezeu in preambulul noului document. "Nu pot avea niciun fel de sperante", a adaugat ea. Afirmatiile lui Merkel au loc in contextul in care Germania incearca sa stabileasca principiile unui nou tratat european, numit in continuare "Constitutie" de unii lideri europeni, dupa luni de negocieri bilaterale cu statele UE, ca urmare a respingerii anterioarei Constitutii europene, in 2005.
Dezbaterea despre referirea la radacinile crestine dateaza din timpul redactarii Constitutiei UE, in 2002, atunci cand state catolice, precum Polonia, au incercat sa obtina inserarea acestei mentiuni, iar Franta si Marea Britanie s-au declarat ingrijorate de traditiile seculare nationale si de deteriorarea relatiilor cu Turcia, stat candidat la aderarea la UE.

Londra poate opta asupra participarii la toate capitolele viitorului tratat european

Marea Britanie va putea opta daca va participa sau nu la aspectele cele mai sensibile ale proiectului constitutional european, in contextul in care cancelarul Angela Merkel accelereaza eforturile pentru ajungerea la un acord pe aceasta tema.
Aliatii cancelarului german cred ca Marea Britanie si Polonia reprezinta cele mai mari obstacole in calea unui acord, insa Berlinul spera ca summit-ul UE din iunie va fi un prilej de depasire a disensiunilor din ultimii cinci ani.
Pentru a obtine acordul Marii Britanii, Merkel, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii, intentioneaza sa ceara Londrei sa aleaga intre a participa sau nu la cooperarea judiciara in momentul in care drepturile de veto in acest domeniu vor fi abolite.
O asemenea masura ar permite ajungerea la un acord pentru adoptarea unui nou tratat in locul proiectului constitutional respins in 2005 de alegatorii din Franta si Olanda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.