Producatorii de echipamente electrice si electronice, care, pana la sfarsitul acestei luni nu vor fi inscrisi in asociatia colectiva Eco Tic sau nu solicita autorizatia de reciclare a deseurilor electrice si electronice, vor fi controlati si amendati

Producatorii de echipamente electrice si electronice, care, pana la sfarsitul acestei luni nu vor fi inscrisi in asociatia colectiva Eco Tic sau nu solicita autorizatia de reciclare a deseurilor electrice si electronice, vor fi controlati si amendati cu sume intre 5.000 si 7.500 lei, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii durabile, Attila Korodi, citat de NewsIn. Pasibili de aceeasi amenda sunt si producatorii si distribuitorii care nu aplica mecanismul de colectare selectiva a acestor echipamente, precum si cei care nu ofera informatii legate de implementarea acestui mecanism.
Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru reciclarea componentelor IT.
In sectorul echipamentelor electrice si electronice, doua organizatii si-au manifestat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare. Acestea sunt Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum - si Recolamp - pentru echipamente de iluminat, insa niciuna dintre acestea nu a depus pana acum documentatia la mediu.
"Nu am primit inca documentele de la Ceced si de la Recolamp. Am avut o discutie cu ei in cursul saptamanii trecute, cand au spus ca ne vor trimite documentele saptamana aceasta. Acum au revenit si au spus ca vom primi documentatia saptamana viitoare", a declarat consilierul in cadrul Directiei Generale Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din MMDD, Simona Vaida. Reprezentantul Recolamp, Andrei Catalin Barbu, recunoaste ca documentatia nu s-a depus inca din motive obiective, dar ne-a spus ca se va depune in cursul acestei saptamani, daca nu intervine "un caz de forta majora".
Raportarea privind reciclarea produselor de anul anterior se poate face doar individual, deoarece organizatia pe care o reprezinta nu este autorizata. Potrivit lui Barbu, organizatia Recolamp reprezinta interesele a circa 90% din producatorii de surse electrice.

Taxa verde, "cel mult 21 de euro"

Potrivit lui Vaida, taxa verde pentru produsele electrocasnice si pentru sursele de iluminat va fi stabilita numai dupa ce cele doua organizatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de colectare si reciclare ale acestor deseuri vor obtine autorizatia de la Ministerul Mediului. In ceea ce priveste valoarea taxei, Simona Vaida a precizat ca aceasta va fi de cel mult 21 de euro, aplicabila deseurilor albe - frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. "Potrivit unui studiu al Institutului de Cercetari Electrotehnice privind evaluarea costurilor pentru gestionarea echipamentelor electrice si electronice, nivelul maxim de taxare ar putea fi de 21 de euro pentru electrocasnicele albe, iar pentru echipamentele IT&C, maximul evaluat de studiu este de 7 euro pe produs", a precizat Vaida.
O propunere a Eco TIC a fost ca taxa de recoltare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de tip IT &C sa fie de sapte lei. "Ea se aplica in prezent numai echipamentelor IT &C, produse sau importate de agentii economici care fac parte din organizatia colectiva Eco Tic. Pentru ceilalti producatori, care nu sunt membri Eco Tic, aceasta taxa nu se aplica, urmand ca acestia sa stabileasca ei o taxa pentru produsele lor", a mai spus consilierul din cadrul MMDD.

Legea nu prevede un termen clar pentru depunerea documentatiei

Potrivit lui Vaida, normele legislative nu prevad un termen pe care il au la dispozitie asociatiile colective pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii autorizatiei, insa "ei trebuie sa inteleaga ca, in lipsa acestor autorizatii, se afla in ilegalitate. In cursul acestei luni, vom demara controalele, dupa care vom trimite scrisori de avertisment, urmand ca, ulterior, sa trecem la aplicarea de sanctiuni".
In acest sens, reprezentantul MMDD a mentionat ca, in cazul autoritatilor locale, au fost deja efectuate doua controale, in urma carora s-au trimis scrisori de avertisment. De asemenea, tot in cursul acestei luni, se va mai face un control in urma caruia administratiile locale care nu si-au dus la indeplinire obligatiile ce le revin vor fi amendate cu sume cuprinse intre 3.000 si 15.000 de lei.
Eco Tic reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii DEEE si cu celelalte organizatii.
In privinta produselor albe si maro, structura care s-a angajat sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare este Ceced Romania, ai carei membri fondatori sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.
Pentru echipamentele de iluminat, structura aferenta este Recolamp, fondata de Philips Romania, Osram, Narva si General Electric.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.