Economia am studiat-o in facultate si "m-am antrenat" privind si analizand zi de zi cifrele, indicatorii, rezultatele. Fotbal am jucat prea putin, asa ca experienta mea in materie de fotbal este acumulata din perspectiva spectatorului. Dar, cateodata
Economia am studiat-o in facultate si "m-am antrenat" privind si analizand zi de zi cifrele, indicatorii, rezultatele. Fotbal am jucat prea putin, asa ca experienta mea in materie de fotbal este acumulata din perspectiva spectatorului. Dar, cateodata, pot fi gasite similitudini intre fotbal si economie.
Am auzit la televizor de multe ori despre o <> a jucatorilor, in formula <<5-4-2>>, cu un portar si 4 fundasi, cu 4 jucatori care acopera mijlocul si doi atacanti. Sau <<4-4-3>>. Dar ce ziceti de o formula <<1-6-4>>? Are sanse? Dumneavoastra stiti mai bine, dar, de data asta, nu ma refer la fotbal, ci la economie.
In cazul fotbalului, clasamentul final se determina in urma jocurilor din etape, care formeaza turul, si apoi se joaca returul. In cazul economiei, etapele sunt inlocuite de luni, iar turul si returul sunt inlocuite de trimestre.
Iar acum, desi avem cateva etape in plus jucate, avem rezultatele economice din primul tur. Primul trimestru. Si cum stam? Cam asa:
Inflatia din primul tur este de 0,3 la suta (iar dupa un tur si o etapa, a urcat la 0,83 la suta). Deficitul de balanta comerciala se situeaza la 4,04 miliarde de euro (cu 72% mai mare decat in primul tur din sezonul trecut), iar cresterea economica se va situa, potrivit prognozelor, in jurul valorii de 5,5-6 % (sub cresterea primului trimestru de anul trecut) si sub cifra finala, bugetata la 6,5%, si, mai nou, estimata la 7% din Produsul Intern Brut.
Daca ii transformam in <>, avem urmatorul dispozitiv <<0-6-4>>, unde avem pe post de aparator inflatia, pe postul fundasilor - cresterea economica, iar in locul atacantilor - deficitul de balanta comerciala, cea mai importanta parte a deficitului de cont curent. Si lipseste, totusi, un jucator pentru a fi 11. Il voi denumi in continuare <>, iar el este cel care va decide soarta jocului.
De ce am pus inflatia in aparare? Pentru ca este cea mai mare performanta din ultima perioada. BNR a gasit reteta antrenamentului, asa ca, dupa primele 4 luni, inflatia este de 0,83 la suta (iar inflatia anuala de 3,77 la suta). De ce am pus in locul mijlocasilor cresterea economica? Pentru ca afacerile s-au dovedit acei mijlocasi ofensivi care au tras echipa inainte. Si de ce am pus deficitul de balanta comerciala in atac? Pentru ca, recunoastem sau nu, cresterea economica (mijlocul) s-a intarit pe baza importurilor, iar inflatia a scazut tot in urma importurilor in crestere, iar in conditiile in care peste 60% din consumul romanilor este alimentat din import, iar leul s-a intarit, inflatia - adica apararea - a fost impinsa in jos.
Asadar, atacul in acest prim trimestru a fost condus de diferenta dintre importuri si exporturi, in defavoarea exporturilor.
Si cine a fost libero-ul? Deficitul bugetar. Bugetul s-a mentinut in primul trimestru, potrivit declaratiilor oficiale, echilibrat. A ajutat ca echipa sa fie impinsa in fata si sa castige. Asa ca, dupa primul trimestru, lucrurile stau aproape bine (exceptand atacul).
Acum care sunt perspectivele pentru finalul campionatului? Pentru aparare - inflatia -, perspectivele sunt tot bune (recent, guvernatorul BNR a anuntat proiectia de inflatie de 3,7 la suta pentru finalul anului). Pentru cresterea economica, recent s-a anuntat ca ar putea fi si mai bune.
Asadar, pe mijloc si pe aparare stam bine. Dar atacul si liberoul? Din pacate, tocmai atacul si libero-ul s-ar putea intoarce impotriva noastra, si sa strice restul echipei. Incep cu deficitul bugetar. Noi avem stabilit un deficit bugetar de 2,8 la suta, care, in termenii Comisiei Europene, inseamna 3,2 la suta.
Majorarea deficitului bugetar, daca se face prin cresteri salariale si nu prin cheltuieli de capital, este de natura sa saboteze apararea (sa creasca inflatia), si, in plus, exista riscul sa primim si un cartonas galben de la Comisia Europeana (pentru procedura de deficit excesiv). Iar atacul? Aici, situatia este mai complicata, pentru ca deficitul de balanta comerciala - componenta principala a deficitului de cont curent- se va majora. Cu cat ai un atac mai agresiv, cu atat ramai mai descoperit in aparare.
Deocamdata, plusul de consum fata de productie al romanilor este subventionat prin importuri si prin investitii straine directe. Dar ponderea investitiilor straine directe scade. Iar o parte dintre acestea reprezinta capitaluri speculative.
Daca acestea vor incepe sa se retraga, afecteaza si apararea (cursul isi inverseaza evolutia, iar preturile cresc), dar si mijlocul - cresterea economica.
In conditii de diminuare a stimulilor economici (investitii straine directe), cresterea economica isi pierde din avant (si, atentie, prognoza pentru primul trimestru, dar si cea anuala arata ca ritmul de crestere este deja mai scazut decat cel din 2006).
Cu cat iti pierzi mai mult din avant, cu atat te indrepti spre stagnare. Pana la urma, de ce vrem sa creasca economia? Pentru un plus de bunastare, care sa duca in timp la reducerea decalajelor fata de alte state membre ale Uniunii Europene. Atentie la atac. Este tocmai componenta din echipa care s-ar putea indrepta impotriva noastra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.