Indrazniti! Este timpul intalnirilor cu noi insine, cu toti ai nostri - un neam de invingatori - acum personaje de poveste, dar si cu altii asemenea lor. Si, totusi, ce ne-am face fara povesti ?! Mai ales acelea care vorbesc despre puterea de a dainu
Indrazniti! Este timpul intalnirilor cu noi insine, cu toti ai nostri - un neam de invingatori - acum personaje de poveste, dar si cu altii asemenea lor. Si, totusi, ce ne-am face fara povesti ?! Mai ales acelea care vorbesc despre puterea de a dainui, despre sacrificiu, credinta, intelepciune, singuratate; despre iubire.
Timp de trei zile, 17 si 18 mai, intre orele 17.00 -20.00 , si 19 mai, intre orele 10.00 - 23.00, Muzeul Taranului Roman isi deschide portile pentru "The Best of Astra Film Festival" si "Noaptea Muzeelor". Cele mai bune filme documentare din ultimii 10-14 ani - "La revedere, Transilvania" (productie Irlanda, 2006, 52 de minute), "Un campion balcanic" (Germania, 2006, 86 min.), "Rapirea mireselor" (Canada/Cehia, 2004, 52 min.), "Copiii cartierului-dormitor" (Rusia/Germania, 2005, 35 min.), "Un nou Eldorado", Ungaria, 2004, 76 min.), "O zi in Republica Populara Polona" (Polonia, 2005, 58 min.), "La drum" (Romania 1997, 45 min.), "Ultimii tarani - nevasta cea buna" (Marea Britanie, 2003, 49 min.), "Blestemul ariciului"( Romania, 2004, 92 min.) si "Belovy"( Rusia, alb/negru, 1993 ) - vor fi proiectate in sala "Horia Bernea" a Muzeului de la Sosea ( primele sapte productii, in zilele de 17 si 18 mai ), si in aer liber - in curtea interioara a muzeului( urmatoarele trei, in data de 19 mai). Pentru primele doua zile de vizionare, biletul costa 5 RON (50.000 lei vechi), iar pentru 19 mai intrarea este libera.
Veti avea ocazie sa aflati (si sa vedeti!) despre experienta traumatizanta a emigrarii etnicilor germani din Transilvania (dupa '90), vazuta prin ochii unui cuplu in virsta, Hans si Maria Kenzel, care s-au decis sa ramana... ocupandu-se de biserica-cetate din satul lor, Agarbiciu. Dar si despre casatorii facute cu forta in Kirghistan, fosta republica sovietica, unde barbatii isi rapesc viitoarele sotii - un vechi obicei chirghiz, care inca functioneaza in ciuda faptului ca a fost declarat ilegal cu citiva ani in urma. Prin intermediul peliculei "Un nou Eldorado" veti intelege ce inseamna sa-ti pretuiesti strabunii si istoria. De fapt, satul tau inconjurat de munti care ascund tone de aur si argint (e vorba de Rosia Montana) - o adevarata comoara cu cladiri vechi de secole - pe care refuzi sa-l parasesti de dragul unor investitori ce il vor rade de pe fata pamantului pentru a exploata zacamintelor de metale pretioase. Si pentru ca suntem din Carpati ar trebui sa stim ce se intampla cu ciobanii care pleaca din munti, in fiecare iarna, in transhumanta, la mii de kilometri departare de casa, in cautarea ierbii. Documentarul "La drum" ofera un tablou tulburator al vietii lor. O privire intr-o mare de absurditati apartinand unor vremuri apuse, "O zi in Republica Populara Polona" ar putea sa le dea mai mult gandit celor tineri asupra modului cum a functionat comunismul si care au fost consecintele lui in planul uman. Sigur, sunt lucruri triste, dramatice, greu de suportat si, totusi, trebuie cunoscute. Expozitia virtula "Infatisarile taranului", o selectie de fotografii de arhiva care alcatuiesc dovada martiriului ideologic al taranului roman, cantari cu Heghedusii din Bihor, preparate specifice servite la "Clubul Taranului" si vizitarea gratuita a muzeului (19 mai, intre orele 10.00-23.00) completeaza tabloul sarbatorii. Pentru ca este o sarbatoare - aceea de a avea curajul sa ne privim asa cum suntem sau cum am fost.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.