"Radacinile cubaneze ale lui Wifredo Lam" este titlul conferintei sustinuta de Juan Avilio Castillo Vazquez, curatorul expozitiei "Wilfredo Lam. Cartografie intima" (vernisata pe 25 aprilie la Muzeul National de Arta al Romaniei - MNAR) si repreze
"Radacinile cubaneze ale lui Wifredo Lam" este titlul conferintei sustinuta de Juan Avilio Castillo Vazquez, curatorul expozitiei "Wilfredo Lam. Cartografie intima" (vernisata pe 25 aprilie la Muzeul National de Arta al Romaniei - MNAR) si reprezentant al colectiei Castillo Vazquez in cadrul Centrului de Arta Contemporana Wifredo Lam din Havana.
Absolvent de Stiinte Juridice al Universitatii din Havana, Castillo Vazquez a urmat diverse cursuri postuniversitare de drept, economie si curatoriat artistic, specializandu-se in opera lui Wifredo Lam. Interesul sau pentru viata si cariera artistica a lui Lam se datoreaza si legaturii de rudenie intre cei doi, Castillo Vazquez fiind nepotul artistului.
Expozitia de la MNAR prezinta 68 de lucrari de grafica (desene, acuarele, gravuri si colaje) realizate intre anii 1936-1959 ce ilustreaza itinerariul evolutiei artistice a lui Wifredo Lam (Sagua la Grande, Cuba 1902 - Paris 1982), artist ale carui opere au venit, in premiera, in Romania. Lucrarile selectate "Wifredo Lam. Cartografie intima" ilustreaza trecerea stilistica de la cubism la suprarealism. In arta sa se imbina magia africana, misterul suprarealist si exotismul compunerii spatiului specific artei lui Paul Klee. Grafica este marcata de jocul de forme creat prin suprapunerea de planuri geometrice in care intensitati diferite de negru traseaza conturul unei lumi imaginate in culori pastelate. Calator intre continentul american si cel european, intre Cuba, New-York si Paris, Wifredo Lam inseamna pentru arta cubaneza deschiderea catre avangarda europeana si modernismul contemporan, iar pentru arta europeana un "suflu mistic". Organizata in colaborare cu Centrul de Arta Contemporana Wifredo Lam din Havana, aceasta expozitie si-a inceput periplul european la Berlin in martie 2006, fiind prezentata apoi la Alcala de Henares, la Bruxelles, Praga si Stockholm. La Bucuresti, ramane deschisa pana pe 24 iunie. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.