Dupa expunerea teroretica a universului options, va prezentam strategiile de investitie cu acest tip de instrumente financiare derivate. Variind de la cele mai simple (care implica doar o operatiune de vanzare sau cumparare) pana la cele mai complexe

Dupa expunerea teroretica a universului options, va prezentam strategiile de investitie cu acest tip de instrumente financiare derivate. Variind de la cele mai simple (care implica doar o operatiune de vanzare sau cumparare) pana la cele mai complexe (care presupun diverse combinatii, chiar si cu alte instrumente financiare), strategiile de tranzactionare a optiunilor se adreseaza in egala masura atat speculatorilor, cat si investitorilor care doresc sa se protejeze impotriva riscurilor financiare.
Reamintim ca optiunile se clasifica in doua mari categorii, cele de tip Call, care dau cumparatorului optiunii dreptul dar nu si obligatia de a cumpara activul suport de la baza contractului, la un pret predeterminat, la o data ulterioara, si cele de tip Put, care dau cumparatorului dreptul insa nu si obligatia de a vinde activul suport, la o data ulterioara, la un pret dinainte stabilit.

Cumpararea de optiuni

Cumpararea de optiuni, Call sau Put, reprezinta una dintre cele mai simple strategii. Daca investitorul are o viziune clara asupra evolutiei preturilor, avand certitudinea unei variatii semnificative a pietei, fie pozitiva, fie negativa, atunci cumpararea de optiuni reprezinta o solutie optima deoarece ofera numeroase avantaje. Principalul avantaj al cumparatorului unei optiuni este ca la initierea pozitiei nu trebuie sa depuna marja, ci doar sa plateasca prima corespunzatoare optiunii. Deoarece in principiu marimea acestei prime este mult mai redusa decat a marjei, randamentele procentuale obtinute de pe urma acestei pozitii sunt mult amplificate, chiar si in cazul unei variatii minore a preturilor. Un alt avantaj important este faptul ca prezinta un risc limitat, pierderea maxima pe care o poate suferi un cumparator de optiuni rezumandu-se la prima platita initial vanzatorului. Trebuie amintita, desigur, si lipsa obligativitatii, ca un alt atu important, cumparatorii avand doar dreptul, nu si obligatia, de a tranzactiona activul suport de la baza contractului. Astfel, daca un investitor are convingerea ca piata va creste poate initia o pozitie long Call. De exemplu, se cumpara o optiune Call DETLV cu scadenta septembrie, la un pret de 1,23 lei/actiune, pentru care se plateste o prima de 0,035 lei/actiune. Astfel, profitul potential al cumparatorului este nelimitat si se majoreaza pe masura ce pretul futures creste peste nivelul pragului de rentabilitate, in acest caz peste 1,265 lei/actiune (pentru optiunile Call pragul de rentabilitate este egal cu pretul de exercitare la care se adauga valoarea primei) iar pierderea, dupa cum puteti observa din graficul alaturat, survine cand pretul futures scade sub nivelul pragului de rentabilitate, fiind maxima (egala cu valoarea primei platite) in momentul in care pretul se afla sub nivelul pretului de exercitare la scadenta.
Tabelul alaturat prezinta nivelul profitului/pierderii in functie de evolutia pretului futures al activului suport.
In mod similar, daca investitorul anticipeaza o scadere a pietei, va initia o strategie de tipul long Put. De exemplu, este cumparata o optiune Put RON/EUR cu scadenta decembrie la un pret de exercitare de 3,45 lei cu o prima de 0,075 lei. Profitul potential al cumparatorului va fi de asemenea nelimitat si va creste pe masura ce pretul futures va scadea sub nivelul pragului de rentabilitate, in acest caz sub 3,375 lei (pentru optiunile Put, pragul de rentabilitate este egal cu pretul de exercitare din care se scade valoarea primei)
Pierderea este limitata si survine cand pretul creste peste nivelul pragului de rentabilitate, fiind maxima (egala cu valoarea primei platite) in momentul in care pretul depaseste nivelul pretului de exercitare la scadenta.
Cumpararea de optiuni Put constituie alternativa viabila vanzarii de contracte futures in conditiile in care investitorii prefera asumarea unui risc limitat cu posibilitatea realizarii unui profit potential nelimitat.

Articol realizat in colaborare cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.