Noua lege a Camerelor de Comert si Industrie a Romaniei a trecut ieri de Parlament dupa ce a fost adoptata, cu majoritate de voturi, de catre deputati. Legea a fost respinsa de Senat anul trecut si a primit aviz negativ din partea Guvernului.

Noua lege a Camerelor de Comert si Industrie a Romaniei a trecut ieri de Parlament dupa ce a fost adoptata, cu majoritate de voturi, de catre deputati. Legea a fost respinsa de Senat anul trecut si a primit aviz negativ din partea Guvernului.
La Camera Deputatilor insa, camera decizionala pentru acest proiect, situatia s-a schimbat. Doar PD si PC s-au pronuntat impotriva. Prin urmare, legea a trecut cu 159 voturi "pentru", 31 "contra", si 8 abtineri. Initiativa legislativa a fost semnata initial de patru deputati PSD. Insa dupa modificarile aduse in comisiile de specialitate, unul dintre initiatori, Victor Ponta, s-a declarat nemultumit de noua forma a legii, iar ieri s-a abtinut de la votul final.
Unul dintre principalele amendamente care s-au adus legii vizeaza modul in care se voteaza deciziile. Conform acestora, doar cei 42 de presedinti ai Camerelor de Comert teritoriale au drept de vot decizional, restul de 270.000 de membri ai CCIR urmand sa aiba doar vot consultativ. In expunerea de motive, initiatorii precizau ca actul normativ este necesar ca urmare a lipsei de reglementare prin lege a unei asemenea activitati de interes public, in scopul apararii si sustinerii, pe plan intern si extern, a intereselor economiei si a comunitatii de afaceri. Executivul a avizat negativ aceasta propunere, pe motiv ca mai exista o propunere similara aflata deja in dezbaterea Parlamentului. Initiativa la care se face referire apartinea PNL, insa intre timp a fost retrasa.

PD crede ca sunt intelegeri ascunse

Deputatul PD Augustin Zegrean ne-a declarat ieri ca democratii au votat contra intrucat "propunerea legislativa nu este necesara, nu aduce nimic nou". In opinia sa, noile modificari au fost votate cu scopul de a schimba conducerea Camerei de Comert si Industrii. El a subliniat ca multe dintre atributiile ce apartin Registrului Comertului au fost trecute, prin lege, la Camerele de Comert. Zegrean a precizat ca grupurile parlamentare ale PD vor contesta legea la Curtea Constitutionala. Motivatia pe care o vor prezenta CCR este legata de faptul ca proiectul PSD a fost votat ca si lege ordinara (cu majoritate simpla), insa trebuia votat ca lege organica (cu majoritate calificata), intrucat sunt aduse modificari unei alte legi organice, respectiv legii Camerei de Comert. Pentru o astfel de contestatie este nevoie de 50 de semnaturi.

Pentru PC a fost o decizie politica

Deputatul PC Petru Calian ne-a declarat, in schimb, ca motivul pentru care deputatii conservatori au votat impotriva a fost acela ca asa li s-a spus de la partid. "A fost o decizie politica a PC. Eu personal pot sa aduc argumente si pro si contra acestei legi", a spus Calian. Ca argument pro, el a mentionat faptul ca filialele Camerei de Comert vor avea o mai buna reprezentare la centru, fapt care nu ar trebui sa deranjeze. Calian nu a putut insa sa precizeze niciun argument pentru care liderii de la centru au decis sa nu sprijine noua lege. "Nu am fost prezent la sedinta in care s-a luat decizia. Dar repet, m-am supus deciziei partidului", a adaugat deputatul conservator.

PRM sustine ca nu au fost negocieri

Desi toti deputatii prezenti au votat "pentru", deputatul Lucian Bolcas (PRM) s-a abtinut de la vot. El a explicat insa ca legea a fost adoptata in absenta unei dezbateri reale, fiind rezultatul confruntarii intre doua tendinte distincte. Una care vizeaza cresterea autonomiei camerelor de comert judetene, iar cealalta marseaza pe intarirea coordonarii centrale. "Nu s-a colaborat pentru cea mai buna varianta", a adaugat Bolcas.
Si mai ambiguu a fost liberalul Traian Dobre. Intrebat de ce a votat in favoarea proiectului PSD, el ne-a raspuns: "Este o lege slaba, dar am votat-o pentru ca nu exista nicio reglementare in acest domeniu".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.