Cel putin pana in momentul de fata, anul 2007 poate fi considerat, din perspectiva evolutiilor activelor suport tranzactionate la bursa din Sibiu, drept unul al societatilor de investitii financiare.
Inca din ianuarie, investitorii si-au orien
Cel putin pana in momentul de fata, anul 2007 poate fi considerat, din perspectiva evolutiilor activelor suport tranzactionate la bursa din Sibiu, drept unul al societatilor de investitii financiare.
Inca din ianuarie, investitorii si-au orientat strategiile cu preponderenta catre SIF-uri, doar derivatele pe actiunile Bancii Transilvania si cele pe Rompetrol facandu-si loc printre favoritele "jucatorilor" futures. Insa nu toate cele cinci SIF beneficiaza de aceeasi cota de interes. Conform volumelor generate, DESIF 2 si DESIF 5 sunt "vedetele" de necontestat ale pietei la termen, dintre celelalte trei societati doar SIF 3 Transilvania dovedind ca poate intra in competitia de lichiditate.
DESIF 3 se afla constant in strategiile investitionale ale investitorilor, iar totalul de aproape 43.000 contracte incheiate de la inceputul anului curent, pana in 7 mai inclusiv, o plaseaza pe locul patru in topul de lichiditate, la concurenta cu derivatele pe actiunile RRC. De altfel, DESIF 3 a trecut pe aceasta pozitie datorita lichiditatii bune marcate in sesiunile din acest debut de luna, contextul fiind unul favorabil tranzactionarii lor datorita mai multor aspecte. Primul si cel mai important este anuntul societatii privind majorarea capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite.
"Urmarea fireasca a unei majorari de capital prin emisiune de actiuni este o crestere a lichiditatii cel putin in piata futures, unde strategiile de hedging vor avea nevoie de mai multe contracte pentru a proteja niste portofolii mai mari prin prisma numarului de actiuni, explica Victor Pop, director de operatiuni la SSIF Intevam. Primul semn al cresterii lichiditatii a fost dat deja de evolutia puternic crescatoare a pretului, in etapa ulterioara datei de referinta".
La randul sau, Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, a precizat: "pe fondul proaspetei si atat de asteptatei majorari de capital social anuntate de SIF 3, piata derivatelor a consemnat o majorare a lichiditatii pentru toate scadentele. Probabil impulsionati de perspectiva unor castiguri usoare date de trendul definit ascendent al acestor derivate, investitorii s-au dovedit a fi mai mult decat dispusi de a imparti lichiditatea la nivelul tuturor derivatelor financiare cu SIF 3, care s-a mentinut pentru mult timp in afara ariei lor de interes".
Un alt element interesant este volatilitatea DESIF 3, una dintre cele mai ridicate din piata sibiana. Spre exemplu, in aprilie aceste derivate au fost cele mai volatile, dupa cum se poate observa si din tabelul alaturat. Aceasta volatilitate s-a mentinut si in primele sedinte din mai, remarcandu-se indeosebi sedinta din 02.05. Dupa revenirea la tranzactionare din data de 2 mai, efectul anuntului de majorare a capitalului social s-a resimtit imediat, atat prin perspectiva cresterilor care s-au extins pe parcursul a trei sedinte consecutive (2, 3 si 5 mai) cat si prin volumele atrase, in primele patru sedinte din luna in curs fiind incheiate 7.750 contracte DESIF 3, cu 58% mai mult fata de intreaga luna aprilie.
In ceea ce priveste evolutia viitoare a DESIF 3, Victor Pop crede ca "va fi nevoie sa luam in seama si evolutia pretului spot ulterioara datei de referinta. Daca aceasta evolutie va fi una neasteptata, ea va avea de asemenea un rol in cresterea lichiditatii in piata futures. In mod cert, dupa data de referinta, preturile vor scadea pentru a ingloba cresterea numarului de actiuni, iar mai departe evolutia pretului se va reintegra in evolutia normala a unui emitent pe o piata reglementata". Pe de alta parte, evolutia viitoare a DESIF 3 este vazuta de Mirabela Coos prin prisma suflului nou dat de majorarea de capital, astfel incat "ne putem astepta la o lichiditate in crestere pe acest emitent, intrucat investitorii nu scapa nicio oportunitate, cu atat mai mult cu cat avem de a face cu o situatie particulara si speram, nu unica in aceasta directie".

Articol realizat in colaborare cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.