Vanzarile de ciment in Romania au perceput cresteri semnificative, conform datelor furnizate de principalele companii producatoare de ciment, respectiv Holcim si Lafarge. Astfel, grupul elvetian Holcim a realizat, in primul trimestru, o crestere de 1

Vanzarile de ciment in Romania au perceput cresteri semnificative, conform datelor furnizate de principalele companii producatoare de ciment, respectiv Holcim si Lafarge. Astfel, grupul elvetian Holcim a realizat, in primul trimestru, o crestere de 117,3% a volumului vanzarilor in Romania, cel mai mare avans inregistrat pe o piata europeana, iar valoarea vanzarilor inregistrate de Lafarge pe piata romaneasca a crescut in primul trimestru cu 182,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006. Preturile de livrare au crescut cu 9,6% in perioada mentionata, in moneda nationala, se arata in raportul financiar trimestrial al Holcim. In Europa de Est, cererea pentru ciment s-a mentinut la un nivel ridicat, iar livrarile companiilor din regiune au crescut substantial, in unele state.

Romania - lider la cereri de beton

Cele mai importante avansuri au fost raportate in Romania, Bulgaria - 92,4% si Serbia - 82,7%. La nivel european, vanzarile de ciment au urcat cu 22%, la 7,2 milioane de tone, livrarile de produse agregate au avansat cu 21,2%, la 22,9 milioane de tone, iar cresterea vanzarilor de beton s-a plasat la 4,9%, pana la 4,3 milioane de metri cubi. Majorarea preturilor a avut o contributie de 22% la cresterea vanzarilor in Romania, in termeni valorici, se arata in raportul Lafarge, informeaza Mediafax. In Europa Centrala si de Est, Lafarge a inregistrat vanzari de ciment de 184 milioane de euro, comparativ cu 87 milioane de euro in primele trei luni ale anului 2006. Cresterea de 115,8% a Lafarge a fost influentata de situatia pozitiva a pietei si de conditiile meteorologice favorabile, care au determinat vanzari record in toate statele est-europene. Dupa Romania, cel mai rapid avans a fost consemnat in Polonia, de 146,3%, urmata de Serbia, cu 95,9%. Profitul operational curent obtinut de Lafarge in regiune, care exclude castigurile de capital, costurile de restructurare si alte cheltuieli exceptionale, a atins 32 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de zece milioane de euro in perioada ianuarie-martie 2006, rezultat influentat de cresterea importanta a volumului vanzarilor din Romania si Polonia, state unde capacitatile de productie ale Lafarge nu sunt utilizate, in mod uzual, la capacitatea maxima.

Afaceri de peste 17 mld. euro in industria cimentului

Vanzarile nete ale grupului Holcim au fost de 5,7 miliarde de franci elvetieni (3,45 miliarde de euro), iar profitul net a urcat cu 94,1%, la 530 milioane de franci (312,6 milioane de euro). Profitul operational a crescut cu 44,2%, la 904 milioane de franci (548,6 milioane de euro). Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de circa 774 milioane de lei (circa 219 milioane euro) in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in 2005. Compania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda, Alesd, 15 statii ecologice de betoane si patru statii de agregate si a anuntat, in toamna anului trecut, ca intentioneaza sa construiasca cinci noi statii de betoane pana in 2010. Piata romaneasca a cimentului este controlata de filialele locale ale grupurilor Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si Heidelberg Cement (Germania). Lafarge a intrat pe piata romaneasca in 1997, prin achizitia Romcim. Lafarge Ciment Romania detine trei unitati de productie, la Medgidia (judetul Constanta), Hoghiz (judetul Brasov) si Targu Jiu (judetul Gorj). Firma deruleaza activitati in domeniul producerii de betoane, agregate, placi de gips-carton. Cu 71.000 de angajati in 70 de tari, Lafarge a realizat vanzari de 17 miliarde euro in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.