Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias intentioneaza sa participe la proiecte de explorare si productie de gaze in Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Orientul Mijlociu si va solicita Ambasadelor Romaniei din aceste state sprijin pentru promov
Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias intentioneaza sa participe la proiecte de explorare si productie de gaze in Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Orientul Mijlociu si va solicita Ambasadelor Romaniei din aceste state sprijin pentru promovare. "Intentia noastra, in conformitate cu strategia de dezvoltare, este de a participa la proiecte de explorare-productie de gaze naturale in afara granitelor Romaniei, iar zona de interes a fost identificata ca fiind tarile din vecinatate - Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia - si Orientul Mijlociu. Pe parcursul anului 2007 se vor face demersurile necesare la Ambasadele Romaniei din aceste tari in vederea promovarii unor astfel de proiecte", au declarat reprezentantii companiei agentiei Mediafax.
Romgaz nu este la prima tentativa de a participa la proiecte internationale de explorare si productie de gaze. Anul trecut, firma a incercat sa exploreze in parteneriat cu grupul petrolier MOL un perimetru din nordul Ungariei, insa proiectul a esuat pe fondul unor probleme legislative in Ungaria. Pe de alta parte, Romgaz analizeaza propunerea firmei canadiene EnCana, care deruleaza activitati de explorare, productie si comercializare a gazelor si petrolului in Statele Unite ale Americii si Canada, de a explora si extrage gaze naturale din unele zacaminte situate in nordul Transilvaniei. Exploatarea zacamintelor necesita tehnologii de care Romgaz nu dispune si care pot fi achizitionate de la compania canadiana. "In perioada 25-26 aprilie, reprezentantii EnCana au facut o prezentare a tehnologiilor pentru extractia de gaze din zacaminte cu permeabilitati mici.
Urmeaza ca specialistii Romgaz sa analizeze propunerea de a executa asemenea lucrari pe teritoriul Romaniei, iar in cazul in care se dovedeste oportunitatea achizitiei unor asemenea lucrari si servicii, se vor face in conformitate cu legislatia in vigoare", spun reprezentantii producatorului de gaze din Medias.
De altfel, discutiile dintre Romgaz si EnCana au inceput in 2005, cand cele doua firme au incheiat un acord prin care Romgaz a furnizat informatii si date necesare analizelor privind existenta zacamintelor. Desi testele initiale nu au fost relevante, ulterior EnCana a prezentat indicii privind posibilitatea existentei zacamintelor de gaze in bazinul Transilvaniei. "EnCana a transmis catre Romgaz, in 3 martie 2007, un proiect de memorandum de intelegere in care se defineste cadrul colaborarii intre cele doua companii. Acest memorandum se afla in prezent in analiza Romgaz, care va formula un punct de vedere si un raspuns catre EnCana", sustin sursele citate. De asemenea, desi initial au fost anuntate intentii de a colabora cu Petrom si cu grupul rusesc Gazprom la reabilitatea unor depozite de gaze, reprezentantii Romgaz au respins propunerile celor doi producatori, motivand ca efortul financiar pentru modernizarea depozitelor este redus si poate fi asigurat din resursele proprii. Investitiile Romgaz se vor concentra anul acesta in principal in dezvoltarea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor, modernizarea si retehnologizarea instalatiilor si a echipamentelor, cercetarea geologica pentru descoperirea de noi rezerve de gaze si atenuarea declinului natural al productiei.
Pentru aceste activitati compania va aloca 460 de milioane de lei. Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 4,3 miliarde lei (1,3 miliarde euro), in crestere cu 43%, sustinuta de avansul pretului la gaze, si mizeaza pe un profit brut de 775,3 milioane lei, mai mare cu 29%, comparativ cu anul trecut.
Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Firma de stat extrage anual peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale, asigurand aproximativ jumatate din productia interna, celalalt mare producator fiind Petrom. Consumul national de gaze naturale al Romaniei este de 17-18 miliarde de metri cubi, necesarul fiind acoperit cu importuri (aproximativ 30%) din Rusia. Ministerul Economiei si Finantelor detine 85% din actiunile Romgaz, iar un pachet de 15% este detinut de Fondul Proprietatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.