Pentru prima data in istoria UE, Comisia Europeana propune ca, din 2008, sa fie alocati cei mai multi bani din buget pentru dezvoltarea economica si nu pentru sectorul agricol, asa cum era pana acum. "Comisia este hotarata sa reorienteze bugetul catr
Pentru prima data in istoria UE, Comisia Europeana propune ca, din 2008, sa fie alocati cei mai multi bani din buget pentru dezvoltarea economica si nu pentru sectorul agricol, asa cum era pana acum. "Comisia este hotarata sa reorienteze bugetul catre provocarile globale cu care se confrunta Europa ca intreg", a explicat comisarul pentru buget, Dalia Grybauskaite, dupa ce membrii comisiei au aprobat draftul bugetului de anul viitor, titreaza Euobserver.com. Potrivit acestui proiect, 57,2 miliarde euro (44.2% din bugetul pe 2008) vor fi alocate pentru "crestere sustinuta". In schimb, pentru politica agricola comuna (CAP), vor fi repartizate 56,3 miliarde euro (43.6%). Cum sectorul agricol contribuie cu destul de putin la bunastarea Uniunii, criticii considera ca fondurile alocate pentru fermieri sunt si asa prea mari. Prin urmare, subiectul se anunta unul extrem de sensibil in perspectiva revizuirii bugetului UE. Pe langa fondurile de coeziune in valoare de 46,9 miliarde euro, rezervate in principal pentru proiecte de infrastructura din noile state membre, "pachetul economic" mai include si 10,3 miliarde euro alocate cresterii competitivitatii in domenii precum Trans-European Network. Mai multi bani vor fi directionati si catre actiunile de politica externa. Comisia propune pentru anul viitor un total de 6,9 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 4,5% fata de anul anterior. In plus, se aloca o rezerva de 300 milioane euro pentru Kosovo si ajutorarea Palestinei. Pe de alta parte, oficialii de la Bruxelles propun dublarea resurselor financiare alocate sistemului de navigatie al satelitului Galileo, in ciuda ingrijorarilor asupra viitorului acestui proiect. In prezent exista neintelegeri intre guvernele statelor implicate si companiile care l-au construit. Costurile estimate sunt de 3,2 miliarde euro, dintre care o treime provin din taxele incasate de UE, iar restul din sectorul privat. Comisarul Grybauskaite propune ca in 2008, fondurile acordate de Uniune sa creasca cu 51% fata de cele din 2007. PE va dezbate propunerile de buget pe 13 iulie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.